Menu
Ajax laat dure punten liggen

Ajax laat dure punten liggen

De inhaalwedstrijd tegen NAC Breda heeft Ajax zondag slechts een punt opgeleverd. In Breda werd de eerste seizoenshelft met een 1-1-gelijkspel afgesloten. Omdat ook koploper FC Twente punten liet liggen in Utrecht smaakte de puntendeling extra zuur. Lichtpuntje was het officiële debuut van Christian Eriksen.

Het antwoord op de vraag of Ajax tijdens het trainingskamp in Portugal een stap heeft kunnen maken, kon zondagmiddag pas worden beantwoord. ,,Dat is afwachten. Zoiets weet je altijd pas achteraf”, sprak Jol dinsdagavond vlak voor vertrek. Na de 1-1 tegen NAC bleek het uitgestelde antwoord voor Ajax - qua uitslag - helaas negatief. ,,Bij NAC is iedereen razend tevreden en bij ons niet. Dat is het verschil”, was de heldere verklaring van de trainer van Ajax.

Een kleine maand nadat het duel als gevolg van de hevige sneeuwval werd afgelast, waren de condities zondag prima. Het gras kleurde groen, de toegangswegen waren prima begaanbaar en alle overgebleven sneeuw was nagenoeg gesmolten. Een heel verschil met het witte decor waarin de wedstrijd aanvankelijk gespeeld zou worden.

Het lukte Luis Suarez niet zijn negentiende competitiedoelpunt van het seizoen te maken. Het lukte Luis Suarez niet zijn negentiende competitiedoelpunt van het seizoen te maken.

Het eerste halfuur was duidelijk voor NAC. Met de kenmerkende strijdwijze, bestaande uit veel passie en agressiviteit was de thuisploeg - die in Spanje overwinterde - Ajax het eerste halfuur de baas. Het nam in die periode ook een 1-0-voorsprong via een ‘frommelgoal’ van Ellery Cairo. Na 19 minuten was de aanvaller van NAC in derde instantie trefzeker, nadat Maarten Stekelenburg de aanval aanvankelijk twee keer kon afslaan. Bij zijn derde inzet, had de keeper van Ajax echter geen antwoord meer.

Toen de Bredase storm enigszins was gaan liggen, kopte Rasmus Lindgren (die zijn eerste speelminuten van het seizoen in Ajax 1 maakte) na 37 minuten raak. Uit een hoekschop van Emanuelson mikte de Zweed de bal achter keeper Ten Rouwelaar: 1-1.

Naast het opstellen van Lindgren zorgde Jol voor aanvang van het duel tegen de nummer acht van de Eredivisie voor een nog grotere verrassing in het uitverkochte Rat Verlegh Stadion. De oefenmeester van Ajax, die zaterdag zijn 54e verjaardag vierde, liet Christian Eriksen in de basis beginnen. De pas 17-jarige Deen zag zijn debuut in de wedstrijdselectie daardoor meteen opgewaardeerd naar zijn officiële debuut in Ajax 1. Als beloning voor de prima trainingsweek in Portugal mocht de Deen acht dagen na zijn officieuze debuut tegen de zaterdagamateurs van Ajax dit keer direct vanaf het begin starten. Daarmee heeft hij exact een jaar nadat hij als B-junior bij Ajax binnenkwam ultrasnel de stap naar het eerste elftal gemaakt.

Zes minuten voor tijd loste Siem de Jong de debutant af. In het voorgaande deel van de tweede helft probeerde Ajax het wel, maar een tweede doelpunt zat er niet in. Suarez en De Zeeuw (die geel pakte en daardoor geschorst is voor de wedstrijd tegen AZ) hadden met hun acties de meeste aanspraak op de winnende treffer, maar in alle gevallen ontbrak het geluk of de scherpte voor het doel. ,,Op basis van de tweede helft hadden we kunnen winnen”, sprak Jol enigszins teleurgesteld. ,,We toonden veerkracht. Dat was positief”, zo constateerde hij. Toch leverde die veerkracht Ajax uiteindelijk niet meer dan een punt op. Omdat koploper FC Twente bij FC Utrecht ook niet verder kwam dan een doelpuntloos gelijkspel, blijft de achterstand negen punten.

Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl

Rasmus Lindgren verving Eyong Enoh, die actief is bij de Africa Cup. Rasmus Lindgren verving Eyong Enoh, die actief is bij de Africa Cup.
Jan Vertonghen komt hoog. Lindgren ondersteunt. Jan Vertonghen komt hoog. Lindgren ondersteunt.
Vurnon Anita had zijn handen vol aan Leonardo. Vurnon Anita had zijn handen vol aan Leonardo.
Stekelenburg weet zich geklopt door Ellery Cairo. Stekelenburg weet zich geklopt door Ellery Cairo.
Lindgren, die dit seizoen zijn eerste speelminuten maakte, scoorde de enige Ajax-treffer. Lindgren, die dit seizoen zijn eerste speelminuten maakte, scoorde de enige Ajax-treffer.
Suarez baalt na een gemiste kans. Suarez baalt na een gemiste kans.
Eriksen zag zijn debuutwedstrijd eindigen in 1-1. Eriksen zag zijn debuutwedstrijd eindigen in 1-1.
De competitiehervatting verliep niet naar wens. De competitiehervatting verliep niet naar wens.