Menu
Ajax laat dure punten liggen

Ajax laat dure punten liggen

Ajax heeft vrijdagavond averij opgelopen in de strijd om de titel. In een kolkende ArenA werd voor de tweede maal dit seizoen gelijkgespeeld tegen sc Heerenveen: 1-1. Dat wat de 750ste thuiszege in de Eredivisie had kunnen zijn, werd een teleurstellende vertoning waarin Ajax de Friese defensie niet kon breken. De Boer: ,,Ik ben zeer teleurgesteld.’’

Ajax - Heerenveen was lange tijd als een toneelstuk dat maar niet op gang wilde komen. Met halve kansen en combinaties zonder rendement. Slaapverwekkend is een groot woord – daarvoor hing er te veel sfeer in het stadion – maar boeiend was het nog niet. Toen al merkte trainer Frank de Boer dat zijn elftal niet in opperbeste vorm verkeerde. ,,Ik miste scherpte.’’ Hij vond dat er te veel verkeerde keuzes werden gemaakt. ,,Als je de bal verovert in een drukke zone, moet je het spel verplaatsen. Maar in plaats daarvan bleven we in die ruimte, gingen we moeilijke één-tweetjes aan.’’

Het eerste hoogtepunt volgde na vijfentwintig minuten. Toen was het Ricardo van Rhijn die een heerlijke voorzet afleverde vanaf de rechterkant. De bal daalde bij de tweede paal, waar een vogelvrije Viktor Fischer zich had gemeld. Zijn Friese bewakers waren nergens te bekennen, dus kon de aanvaller ongehinderd raak koppen. Snoeihard, volledig buiten het bereik van Heerenveen-doelman Nordfeldt. Zo was de ban gebroken, dankzij de jonge Deen, die zijn negende competitiedoelpunt van het seizoen liet noteren.

Ajax kwam in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen niet verder dan 1-1. Ajax kwam in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen niet verder dan 1-1.

Na dit jubelmoment ontstond er een verlangen naar meer. Het zag ernaar uit dat Ajax het 'matchpoint' zou benutten. Het woord werd na afloop uitgesproken door De Boer. ,,Matchpoint, omdat we goede zaken hadden kunnen doen. Als je had gewonnen, zou het een stuk lastiger worden voor de concurrenten.’’

Ondanks de hooggespannen verwachtingen na de 1-0 volgde wederom een fase met weinig hoogtepunten. Ja, Alfred Finnbogason, de lepe spits van Heerenveen, toonde net als in de heenwedstrijd aan dat hem geen vrijheid moet worden gegund. Geef de IJslander een vierkante centimeter ruimte en hij is in staat om genadeloos toe te slaan. Dat bewees hij tijdens het eerdere duel in Heerenveen, toen hij zijn ploeg bij de hand nam en met twee doelpunten ervoor zorgde dat Ajax op 2-2 werd gehouden. Het is dat doelman Jasper Cillessen alert reageerde, anders had de spits de 1-1 binnengeschoten vlak voor rust.

Het was voor De Boer reden genoeg om zijn ploeg te waarschuwen in de pauze. ,,Ik zei dat we met vuur speelden. Maar in de tweede helft was het van hetzelfde laken een pak. Misschien speelden we nog wel minder. Meestal verliezen we de bal rond het strafschopgebied van de tegenstander, maar nu al een meter of vijftien ervoor. Dan ontstaan er grote ruimtes en wordt het moeilijk te belopen.’’ Heerenveen profiteerde dankbaar van die ruimte en sloeg toe in de 53ste minuut. Maker van het doelpunt: Finnbogason, wie anders. Van dichtbij prikte hij binnen. Hoog in de touwen, vanuit een scherpe voorzet van Sven Kums.

De 1-1 maakte duidelijk dat Ajax uit een ander vaatje moest tappen wanneer het zich wilde verzekeren van de volle buit. Tegenstander Heerenveen zat goed in de wedstrijd. De Friezen vochten dapper terug tegen een ploeg die veel moeite had om tot uitgespeelde mogelijkheden te komen. Tot twintig minuten voor tijd was het aantal kansen op één hand te tellen. Dat offensieve acties uitbleven, had vermoedelijk ook te maken met de defensieve speelwijze van Heerenveen. Met vijf verdedigers op rij probeerden Marco van Basten en de zijnen Ajax het scoren te beletten. Dat lukte dus goed. Doelpuntenmaker Viktor Fischer waagde nog een poging vanaf links, maar zag zijn inzet gekeerd door Nordfeldt. Gevaarlijker was een scherpe voorzet van wederom Ricardo van Rhijn, maar achtereenvolgens Sigthórsson en Alderweireld misten de bal.

Het waren dergelijke momenten die de Ajacieden in kansrijke positie brachten. Vanuit spelhervattingen of voorzetten vanaf de flank. Vooral de vrije trappen van Christian Eriksen moeten opponenten tot wanhoop drijven. Zo slingerde hij de bal een kwartier voor tijd perfect op het hoofd van Niklas Moisander, maar de verdediger trof de paal.

Terwijl het publiek in de uitverkochte ArenA hunkerde naar het winnende doelpunt, was het Heerenveen dat nog bijna met de winst aan de haal ging. Yassine el Ghanassy stuitte echter op Jasper Cillessen, die wederom een goede indruk achterliet als vervanger van de geschorste Kenneth Vermeer. Zo ontsnapte Ajax aan een late tegentreffer. ,,Het had erger kunnen zijn’’, aldus De Boer. De coach zei zeer teleurgesteld te zijn door het puntenverlies, al merkte hij op dat Ajax alles nog in eigen hand heeft.

Dan Marco van Basten, de legendarische Ajacied die met zijn ploeg dus wederom gelijkspeelde tegen zijn oude club. ,,Het was op voorhand een lastige klus, dus ik ben trots en tevreden. We bleven knokken’’, zei hij. En over zijn strijdwijze: ,,Het spel maken is moeilijker dan het spel ontregelen.’’ De conclusie na deze wedstrijd: Heerenveen is heel goed in het spel ontregelen.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kolbeinn Sigthórsson slaagde er niet in te scoren. Kolbeinn Sigthórsson slaagde er niet in te scoren.
Frank de Boer: 'We stonden vandaag op matchpoint' Frank de Boer: 'We stonden vandaag op matchpoint'
Christian Poulsen passt de bal. Christian Poulsen passt de bal.
Viktor Fischer nam halverwege de eerste helft de openingstreffer voor zijn rekening. Viktor Fischer nam halverwege de eerste helft de openingstreffer voor zijn rekening.
Met een rake kopbal bracht Fischer de ArenA in vervoering. Met een rake kopbal bracht Fischer de ArenA in vervoering.
Fischer wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt. Fischer wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt.
Lasse Schöne controleert de bal. Lasse Schöne controleert de bal.
Sigthórsson ontwijkt een tackle. Sigthórsson ontwijkt een tackle.
Fraaie balcontrole van aanvoerder Siem de Jong. Fraaie balcontrole van aanvoerder Siem de Jong.
Van Rhijn liep tegen zijn vijfde gele kaart van het seizoen aan. Daardoor mist hij volgende week de uitwedstrijd tegen NAC. Van Rhijn liep tegen zijn vijfde gele kaart van het seizoen aan. Daardoor mist hij volgende week de uitwedstrijd tegen NAC.
Ryan Babel kon het tij ook niet meer keren. Ryan Babel kon het tij ook niet meer keren.
Vorige week tegen PSV bekroonde Boerrigter zijn invalbeurt met de winnende goal. Tegen Heerenveen slaagde hij daar niet in. Vorige week tegen PSV bekroonde Boerrigter zijn invalbeurt met de winnende goal. Tegen Heerenveen slaagde hij daar niet in.
Frank de Boer en Marco van Basten tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd. Frank de Boer en Marco van Basten tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd.