Menu
'Ajax laat eindelijk branie zien'

'Ajax laat eindelijk branie zien'

Ajax stapte donderdagavond met opgeheven hoofd van het veld op Old Trafford en van het Europese podium. De jonge Amsterdammers wonnen met 2-1 van het eveneens piepjonge Manchester United, maar die zege was net niet genoeg om door te gaan in de UEFA Europa League omdat er thuis met 2-0 was verloren. De ochtendkranten staan uitgebreid stil bij de verrassende overwinning van Ajax.

‘Ajax wekt ergernis Sir Alex’, kopt het Noordhollands Dagblad boven het wedstrijdverslag dat vanmiddag ook in het Parool zal verschijnen. ,,Ajax nam brutaal het initiatief, maar maakte het tweede doelpunt (een kopbal van Toby Alderweireld) te laat. United kon te lang teren op de 2-0 zege van vorige week in de ArenA. Bovendien vond de ploeg gisteren na zeven minuten opnieuw een gaatje in de Amsterdamse afweer. Ajax deelde dus de lakens uit op een redelijk volgepakt Old Trafford, tot zichtbare ergernis van Ferguson.”

De Telegraaf concludeert in het wedstrijdverslag: ‘Ajax tankt vertrouwen’ en schakelt moeiteloos over van de Europa League naar de nationale competitie: ,,Desondanks was Ajax de winnaar en dit krikte het moreel van de Amsterdammers flink op. Vanwege de uitschakeling kan Ajax zich in tegenstelling tot PSV, FC Twente en AZ volledig op de competitie richten. Op de Toekomst worden al stiekem rekensommetjes gemaakt. Als De Boer er – voordat PSV op bezoek komt – in de komende serie tegen Excelsior (uit), Roda JC (thuis), RKC (thuis) en ADO Den Haag (uit) in slaagt twaalf punten te pakken, is een inhaalrace als vorig jaar opeens heel realistisch. Alle concurrenten spelen de komende weken tegen elkaar. Vier zeges lijkt voor dit labiele én gehavende elftal echter makkelijker gezegd dan gedaan. Al werd in het ‘Theatre of Dreams’ vertrouwen getankt en zullen de komende weken (waarschijnlijk) spelers terugkeren van blessures.’’

‘Ajax laat op Old Trafford eindelijk branie zien’, schrijft de Volkskrant op hun sportpagina. ,,Op Old Trafford was er bij vlagen wel branie en strijdlust te zien. Eriksen had zijn grote podium en wilde Ferguson, die zich vooraf lovend over hem had uitgelaten, wat laten zien. En daar slaagde de Deen, ook voor de ogen van Stuart Pearce, Harry Redknapp en Roberto Mancini, zeer behoorlijk in. Daarmee kreeg hij ook rechtsbuiten Özbiliz heel even mee. Nadat hij eerst nog op doelman De Gea was gestuit na een individuele actie, schoot hij in de 38ste minuut raak. Het late doelpunt van Alderweireld bracht Ajax de winst, die dus verder zonder betekenis was.”

In het sportkatern Sportwereld van het Algemeen Dagblad uiteraard ook veel aandacht voor de Europa League. ‘Ajax weert zich dapper en krijgt applaus op Old Trafford’, staat boven het wedstrijdverslag. ,,Ajax droomde – tegen beter weten in – vooraf hardop over een mirakel. En ook Frank de Boer, in zijn tijd als voetballer niet zo gewend aan wedstrijden voor spek en bonen, gruwde van een afgang. Het mooie stadion, de ambiance, ze mochten daar heus van genieten. 'Maar we komen we hier om een prestatie neer te zetten, we moeten boven onszelf uitstijgen’, had De Boer strijdlustige woorden.”. (…) ,,In Europees verband is er immers nog nooit een Nederlandse club in geslaagd een punt te pakken op Old Trafford. En meer dan één treffer maken, lukte tot gisteren ook al niet.”

Tekst en foto: Ajax.nl