Menu
Ajax laat kans liggen in Rotterdam

Ajax laat kans liggen in Rotterdam

De eerste confrontatie tussen Ajax en Feyenoord van het seizoen eindigde in een 2-2-gelijkspel. De Rotterdammers kwamen in de Maasstad twee keer terug van een achterstand en leken ook het meest content met het behaalde punt.

Klaas Jan Huntelaar heeft Feyenoord weer pijn gedaan en viert dat met de Ajax-supporters. Klaas Jan Huntelaar heeft Feyenoord weer pijn gedaan en viert dat met de Ajax-supporters.

Cruciaal zou de uitslag van de Klassieker niet zijn, zei Marco van Basten vrijdag al tijdens de persconferentie. Daarvoor is de competitie nog veel te lang. Maar een overwinning in de Kuip zou wel een flinke opsteker geweest zijn zo vroeg in het seizoen. Een zege zat er echter niet in voor Ajax. Net als vorig jaar eindigde het duel in 2-2. ,,We hadden winnend naar huis kunnen gaan", aldus Van Basten. ,,Maar we gingen niet goed om met de ruimtes die we kregen. En je kan ook vraagtekens zetten bij een aantal beslissingen van de arbitrage, maar daar wil ik me toch niet achter verschuilen. Het is gewoon jammer."

Ajax begon tegen Feyenoord met dezelfde ploeg die drie dagen eerder met 1-4 van FK Borac had gewonnen. Op de bank was er één wisseling in vergelijking met de UEFA Cupwedstrijd. Nieuwe aanwinst Eyong Enoh nam de plaats in van Siem de Jong. Feyenoord begon aan de Klassieker zonder aanvoerder Giovanni van Bronckhorst (geblesseerd) en de geschorste Jonathan de Guzman. Roy Makaay, terug van een blessure, startte voor het eerst dit seizoen in de basis.

Voor Ajax kende de Klassieker een redelijk dramatische start. De Amsterdammers raakten al binnen tien minuten Miralem Sulejmani kwijt. De Serviër leek zich te verstappen en moest zich met een hamstringblessure laten vervangen door Leonardo. ,,Dat was een behoorlijke tegenvaller", zei Van Basten. Feyenoord, gesteund door een bomvolle Kuip, had in die fase het initiatief, maar Ajax nam na kwartier het heft in handen. Ook de eerste kansen waren voor de ploeg van Van Basten. In de 17de minuut stelde Klaas Jan Huntelaar met een afstandsschot Henk Timmer op de proef. Vijf minuten later schoot Jeffrey Sarpong net naast de paal. In de 38ste minuut was het wel raak voor Sarpong. Op aangeven van Luis Suarez schoot hij fraai binnen. Niet lang daarna leek het duel een voortijdige beslissing te krijgen toen Timmer de doorgebroken Leonardo vloerde. Scheidsrechter Braamhaar hield echter de rode kaart op zak en bestrafte Timmer slechts met geel.

Feyenoord begon met een flinke dosis energie aan de tweede helft en kwam in de 50ste minuut terecht op gelijke hoogte. Jon Dahl Tomasson kopte raak toen Ajax na een redding van Stekelenburg de bal niet uit het zestienmetergebied kreeg. Een spannende periode volgde, waarin beide partijen niet veel voor elkaar onder deden. Ajax pakte in de 68ste minuut voor de tweede keer een voorsprong. Suarez wurmde zich richting Feyenoord-doel, zette de Rotterdamse defensie aan de kant en tikte de bal op Huntelaar die van dichtbij het net vond. Voor Huntelaar was het de zesde keer dat hij als Ajacied scoorde tegen Feyenoord.

Feyenoord zette in de slotfase alles op alles. Gertjan Verbeek bracht met Michael Mols een derde aanvaller in het veld. Van Basten paste een enigszins defensieve wissel toe door Eyong Enoh in het veld te laten komen voor Sarpong. Eerder had Evander Sno al plaatsgemaakt voor Rasmus Lindgren. Voor Enoh was het zijn debuut in Ajax 1. ,,Je kan Enoh een taak geven en die voert hij heel gedisciplineerd uit", lichtte Van Basten zijn keuze toe.

Een Amsterdamse overwinning leek aanstaande toen Luis Suarez alleen op de keeper afging en naar beneden werd getrokken door André Bahia. Braamhaar liet echter doorspelen en gaf vlak daarna een strafschop aan de andere kant toen Emanuelson volgens de arbiter een overtreding beging op Mols. Tomasson benutte de strafschop feilloos en zette Feyenoord weer op gelijke hoogte. Opstootjes volgden, kansjes waren er ook nog voor beide ploegen, maar gescoord werd er niet meer. En daarmee was Ajax het minst tevreden. ,,We kwamen twee keer op voorsprong", zei Van Basten. ,,Dan is het teleurstellend dat we het niet hebben kunnen uitspelen."

Benieuwd naar de samenvatting en nog meer reacties?
Ga dan naar de website van Ajax TV >>