Menu
Ajax laat op schot in herfstige 'generale'

Ajax laat op schot in herfstige 'generale'

Ajax - Independiente gold als de laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding op het seizoen 2011-2012. De Ajacieden hadden geen enkele moeite met de qua weerstand tegenvallende Argentijnen. Op basis van het spel in de tweede helft en de doelpunten lijken de Amsterdammers klaar voor het échte voetbalwerk.

Ajax begon goed aan het laatste meetmoment voorafgaand aan de strijd om de Johan Cruijff Schaal; de eerste officiële wedstrijd van ’11-’12. Christian Eriksen profiteerde optimaal van de flater die keeper Diego Rodriquez beging. De Argentijnse goalie nam aan met rechts, gleed vervolgens weg en zag een tel later Eriksen de opgepikte bal in het lege doel schuiven: 1-0.

Zo simpel als Eriksen de score kon openen, zo lastig bleek het in de verdere eerste helft om doelpunten te maken. Met de weerstand van Independiente had dat niet zoveel te maken. De Ajacieden verdeelden en heersten in de eigen, met 19.449 fans bezette Amsterdam ArenA. Theo Janssen had daarbij een duidelijke rol. De controlerend spelende middenvelder verstuurde naar hartenlust passes; over een meter maar met net zoveel gemak over het halve speelveld. De zomerregen roffelde overigens het hele duel op het gesloten ArenA-dak. Ook vanwege de koele temperaturen kreeg het oefenduel daardoor een herfstachtige uitstraling.

Ondanks de geringe weerstand lijken Janssen en Ajax warmgedraaid voor de de eerste officiële wedstrijd die zaterdag wacht. Landskampioen Ajax en bekerwinnaar FC Twente strijden vanaf 20:00 uur in de ArenA om de Johan Cruijff Schaal, de eerste prijs van het seizoen 2011-2012. Afgelopen voetbaljaar verloren de Ajacieden de strijd om de voormalige Supercup van de Tukkers. Maar na 15 mei 2011 (de kampioenswedstrijd Ajax - FC Twente) is wellicht alles anders. In de eerste thuiswedstrijd na die memorabele kampioensdag misten de Ajacieden vooral de eerste helft veel kansen. Nicolai Boilesen (zijnet), Lorenzo Ebecilio (zijnet) en tal van andere Ajacieden lieten riante kansen onbenut.

Aras Özbiliz maakte een hattrick in de wedstrijd tegen Independiente. Aras Özbiliz maakte een hattrick in de wedstrijd tegen Independiente.

Aan de verhoudingen op het veld lag het in geen geval, zo leerden de statistieken op de stadionschermen van Sony. De nieuwste service aan de supporters in de ArenA - statistische info in diverse vormen en uitvoeringen - wees op een bepaald moment uit dat Ajax aanzienlijk meer balbezit (59 procent) had dan Independiente (41 procent). De thuisploeg was, kortom, veel sterker. Maar had moeite om dat verschil uit te drukken in treffers.

Maarten Stekelenburg hield het hoofd koel op de spaarzame momenten waarop Independiente kon uitbreken. De keeper verdedigde een helft het Ajax-doel. Trainer Frank de Boer kondigde vooraf al aan dat Kenneth Vermeer hem de tweede helft zou vervangen. Omdat berichten over een mogelijke transfer blijven rondzingen, kan het oefenduel met de Argentijnen zomaar ‘Steeks’ laatste optreden als Ajacied zijn geweest.

Ajax bleek na rust opmerkelijker scherper in de afronding. Met een half elftal invallers tekende Aras Özbiliz al snel voor een glaszuivere hattrick. De vervanger van de onzichtbare Kolbeinn Sigthórsson schoot al in de eerste zeven minuten na de hervatting driemaal raak. De tweede treffer van Özbiliz was van een grote schoonheid. Na een wippertje van collega-invaller Thulani Serero rondde de aanvaller gevoelvol af met een subtiele boogbal over Rodriquez heen.

Scheidsrechter Richard Liesveld bestrafte een overtreding op Lorenzo Ebecilio met een strafschop, al werd de fout buiten de zestien gemaakt. Janssen zette zich als nieuwe penaltynemer bij Ajax achter de bal. Ondanks aanmoedigend applaus van de F-Side zag de ex-Tukker zijn penalty gekeerd door Rodriquez. De goalie maakte zijn eerdere blunder daarmee een beetje goed.

Kort nadat invaller Martin Benitez de Argentijnse eer had gered (4-1) bekroonde ook Ebecilio zijn optreden met een doelpunt. De linksbuiten zag zijn schot van richting worden veranderd: 5-1. Volgende week, in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen FC Twente, zal blijken hoeveel deze overwinning werkelijk waard zal zijn.


Bekijk later op Ajax TV de reacties en een uitgebreide samenvatting van Ajax -Independiente

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Christian Eriksen opende de score in de zesde minuut. Christian Eriksen opende de score in de zesde minuut.
Kolbeinn Sigthórsson kwam niet tot score tegen Independiente. Kolbeinn Sigthórsson kwam niet tot score tegen Independiente.
Theo Janssen miste een penalty. Theo Janssen miste een penalty.
Thulani Serero werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Thulani Serero werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Aras Özbiliz trof binnen zeven minuten drie keer het doel van Independiente. Aras Özbiliz trof binnen zeven minuten drie keer het doel van Independiente.