Menu
Ajax laat thuis punten liggen

Ajax laat thuis punten liggen

Het fraaie lenteweekend kreeg voor Ajax niet het slot waar vooraf op was gehoopt. De koploper bleef in de Amsterdam ArenA op 1-1 steken tegen promovendus SC Cambuur. Aanvoerder Siem de Jong en Cambuur-aanvaller Martijn Barto waren trefzeker in Amsterdam.

Siem de Jong liet de uitverkochte ArenA zondagmiddag al na 1 minuut en 23 seconden in juichen uitbarsten. De aanvoerder van Ajax schoot een voorzet van Ricardo Kishna achter Cambuur-doelman Leonard Nienhuis die de treffer min of meer zelf inleidde. Zijn pass richting rechtsback Wout Droste werd door Kishna onderschept en vervolgens door De Jong in de 1-0 omgezet.

De snelle goal van De Jong zorgde voor een heerlijke start van de middag, die tot dan toe toch al
prima verliep voor Ajax. Het was namelijk wel de laatste, maar niet de eerste keer dat er deze middag in de ArenA werd gejuicht. Kort voor de aftrap was op de grote schermen in het stadion te zien hoe concurrent FC Twente voor het tweede weekend op rij punten verspeelde. Daardoor gaf het de tweede plaats uit handen aan Vitesse. Het verschil tussen Ajax en nummer 2 Vitesse bedraagt nu zes punten.

Ook na een chaotische luchtduel bleef doelman Nienhuis overeind. Ook na een chaotische luchtduel bleef doelman Nienhuis overeind.

Dat De Boer zich weinig van de huidige competitiestand aantrekt, bleek na afloop. ,,Het is allemaal leuk om over die zes punten voorsprong te praten, maar ik kijk liever naar hoe wij spelen en hoe we dat kunnen verbeteren. Als we gewoon ons goede niveau halen, gaan we wedstrijden winnen. Pas daarna kijk je dan naar de stand. De eerstvolgende wedstrijd is het allerbelangrijkst. Dat geldt ook nu. We moeten niet naar de stand kijken, maar naar ons eigen spel. Daarom staan we nu op de eerste plaats. Ik maak me geen zorgen om de concurrentie, maar we moeten de komende weken wel zeer scherp blijven. We moeten de concurrentie niet het gevoel geven dat er iets te halen valt. Zoals ik onlangs al vaker zei: we zijn zelf onze grootste concurrent.”

Lasse Schöne keerde terug in de basisopstelling van Ajax. De Deen was hersteld van zijn enkelblessure en vormde samen met Siem de Jong en Ricardo Kishna de voorhoede van Ajax. Ook
voor Jairo Riedewald was een basisplaats weggelegd waardoor de jarige Daley Blind zijn vertrouwde stek op het middenveld innam. Niklas Moisander - zaterdag nog ziek - was op tijd hersteld om aan de aftrap te verschijnen.

Ondanks een overwicht in de eerste driekwartier slaagde Ajax er niet in om de score verder uit
te breiden. Zowel Kishna als De Jong kregen kansen om nog voor rust een tweede Ajax-goal te
maken. Daar tegenover stonden twee kansen van Cambuur vlak voor het einde van de eerste
helft. Mohamed El Makrani (kopbal) en Marcel Ritzmaier (redding Cillessen) maakten duidelijk dat
Cambuur de negatieve reeks van verloren uitduels in Amsterdam niet zomaar wilde verlengen.

Het gevaar van de bezoekers bleek een voorbode van wat er aan het begin van de tweede helft
gebeurde. Na een waarschuwingsschot van invaller Michiel Hemmen was het in de daaropvolgende
hoekschop wél raak. Cambuur-spits Martijn Barto knikte de bal met het hoofd achter doelman
Cillessen waardoor het na 54 minuten spelen 1-1 stond. ,,Je voelde dat die tegengoal eraan zat te
komen”, sprak Frank de Boer na afloop van de wedstrijd. ,,Misschien was het uiteindelijk wel een
nadeel dat we zo goed begonnen. Als je immers zo goed begint moet je eigenlijk na een kwartier
al met 2-0 of 3-0 voor staan. Dat gebeurde niet, waarna we slordig werden door de keuzes die we
maakten. We verzuimden duels te winnen en lieten Cambuur toe om speldenprikken uit te delen uit
standaardsituaties. Na dat doelpunt hadden we ze wel weer bij de strot, maar zo goed als we in het eerste kwartier speelden werd het niet meer.”

Met de gelijke stand op het scorebord deed de ontmoeting tussen Ajax en Cambuur denken aan de
heenwedstrijd van drie maanden geleden in Leeuwarden. Ook toen maakte Ajax de 1-1 stand pas
in blessuretijd ongedaan dankzij een goal van Davy Klaassen. Een dergelijk scenario zet er deze keer niet in. Met de invallers Bojan, Kolbeinn Sigthórsson en Christian Poulsen binnen de lijnen slaagde Ajax er niet in om puntenverlies te voorkomen. Sigthórsson, Klaassen en Blind kregen beurtelings nog kansen op de winnende, maar net als Cambuur-aanvaller Hemmen slaagden ze er niet in te scoren.

De Boer: ,,Van tevoren wist je eigenlijk al dat dit zo’n wedstrijd kon worden. Veel spelers hebben
midweeks interlands gespeeld. Daarnaast was het een graadje of tien warmer. Dan zie je uiteindelijk dat je alert en fris genoeg bent om de wedstrijd over de streep te trekken. Complimenten voor Cambuur, maar dit mogen we ons uiteraard niet laten gebeuren. Thuis moeten we altijd drie punten pakken. Daarom is dit gelijkspel in de ArenA zeer jammer voor ons.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Voor de aftrap gingen de teams samen op de foto voor een actie van De Aanvoerders. Voor de aftrap gingen de teams samen op de foto voor een actie van De Aanvoerders.
Al in de tweede minuut zette De Jong Ajax op voorsprong. Al in de tweede minuut zette De Jong Ajax op voorsprong.
Davy Klaassen neemt de bal op fraaie wijze aan. Davy Klaassen neemt de bal op fraaie wijze aan.
Siem de Jong vond zich het vaakst terug in kansrijke posities. Siem de Jong vond zich het vaakst terug in kansrijke posities.
Lasse Schöne keerde terug in de basis. Lasse Schöne keerde terug in de basis.
Niklas Moisander was zaterdag nog ziek, maar kon gewoon spelen. Niklas Moisander was zaterdag nog ziek, maar kon gewoon spelen.
Martijn Bato (9) zet Cambuur naast Ajax. Foto: Gerard van Hees Martijn Bato (9) zet Cambuur naast Ajax. Foto: Gerard van Hees
Thulani Serero en Jody Lukoki in een hoogstaand duel. Thulani Serero en Jody Lukoki in een hoogstaand duel.
Ook met Sigthórsson lukte het niet de winnende te maken. Ook met Sigthórsson lukte het niet de winnende te maken.
Daley Blind luisterde zijn 24ste verjaardag niet op met een zege. Daley Blind luisterde zijn 24ste verjaardag niet op met een zege.