Menu
Ajax laat unieke kans liggen

Ajax laat unieke kans liggen

Ajax is er niet in geslaagd de knock-outfase te bereiken van de Champions League. Bij AC Milan bleef de ploeg van Frank de Boer ondanks een vroege rode kaart bij de Italianen steken op 0-0. En dat was niet genoeg om de tweede plek te veroveren in poule H.

De opdracht kon niet duidelijker: alleen bij winst in San Siro zou Ajax zich plaatsen voor de tweede ronde van de Champions League. Een ouderwetse ‘erop of eronder’-wedstrijd voor de Amsterdammers, die de laatste weken zo enorm in vorm waren. Het leek ‘erop’ te gaan worden toen AC Milan al na 22 minuten met 10 man kwam te staan nadat aanvoerder Riccardo Montolivo met rood van het veld werd gestuurd vanwege een overtreding op Christian Poulsen.

Maar het werd toch ‘eronder’. Dit natuurlijk tot grote teleurstelling van De Boer. ,,Als je kijkt naar twee wedstrijden tegen Milan, denk ik dat we meer hadden verdiend. Vandaag heeft het anti-voetbal gewonnen. Het is ongelofelijk moeilijk om van Milan te winnen, ook als ze met tien man staan. Met elf man willen ze nog wel voetballen, maar met een man minder al helemaal niet meer. Ze hebben alles gedaan om die 0-0 over de streep te trekken. Dat is hun goed recht, maar het is heel frustrerend. De scheidsrechter had wel wat meer blessuretijd mogen rekenen, want soms deden ze een minuut over een ingooi.”

Teleurstelling bij de Ajacieden na het laatste fluitsignaal. Ajax is er niet in geslaagd om te scoren. Teleurstelling bij de Ajacieden na het laatste fluitsignaal. Ajax is er niet in geslaagd om te scoren.

Poulsen was een van de verrassingen in de basiself van Frank de Boer. De coach had het veelgeprezen middenveld – Klaassen, Blind, Serero – (noodgedwongen) aangepast. Bij gebrek aan een linksback nam Blind die positie weer in. Poulsen kreeg daardoor weer een basisplaats centraal op het middenveld. Bojan, trefzeker als invaller de afgelopen twee wedstrijden, kreeg in de punt van de aanval de voorkeur boven Danny Hoesen.

Milan, met sterren als Mario Balotelli, Kaká en Nigel de Jong, kwam in de beginfase van het duel al een paar keer goed weg. In de vijfde minuut was Poulsen meteen dicht bij de openingstreffer. Hij kopte uit een corner van op de binnenkant van de paal. Een kwartier later leek Davy Klaassen de 0-1 te maken, maar zijn vliegende kopbal ging er net niet in. Vlak daarna kreeg Montolivo rood en leek Ajax op rozen te zitten. Toch leken de Amsterdammers niet meteen raad te weten met de manmeersituatie. Tot aan de rust creëerde de ploeg amper nog kansen.

De Boer liet Poulsen achter in de kleedkamer en bracht Hoesen in om tot meer stootkracht te komen. Het begon beter te lopen: Klaassen schoot in de 67ste minuut hard op keeper Abbiati, Fischer schoot even later via een Italiaans been net naast. Ajax zette daarna alles op allesl. Sigthórsson kwam erin voor Bojan en tien minuten voor tijd werd Mike van der Hoorn er als een ‘stormram’ ingebracht voor Serero. Het mocht niet baten, de bal wilde er niet in, en Milan bleek kampioen tijdrekken. Even leek het nog te lukken. In de slotseconden probeerde Klaassen, de man die de absolute weken in absolute topvorm was, het met een omhaal. Maar ook toen ging de bal net naast.

De Boer: ,,Wij hebben er alles aan gedaan. Ook op het laatst door Sigthórsson en Van der Hoorn in te brengen. Maar de bal wilde er gewoon niet in. Ik weet niet hoeveel voorzetten er vanaf de zijkanten zijn gekomen, maar we kwamen gewoon steeds een teen tekort. Toch ben ik trots op de ploeg. Ik denk dat we als Ajax hebben laten zien dat we voor niemand onder hoeven te doen. Wij hadden net zo goed bij het rijtje van 16 clubs kunnen staan, die wel overwinteren in de Champions League.”

Ajax eindigt als derde in de poule achter FC Barcelona en AC Milan en gaat na de winter verder in de Europa League. Het is zeker geen schande om achter deze clubs te eindigen, maar het zal nog wel even blijven knagen de komende weken: wat was Ajax dichtbij.

Tekst: Ajax.nl/Timo Bruijns
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een eerbetoon voor Nelson Mandela in San Siro. Voorafgaand aan de wedstrijd was er een eerbetoon voor Nelson Mandela in San Siro.
Bojan Krkic startte in de spits bij Ajax. Bojan Krkic startte in de spits bij Ajax.
Grote kans voor Ajax in de vijfde minuut. Christian Poulsen kopt de bal tegen de paal. Grote kans voor Ajax in de vijfde minuut. Christian Poulsen kopt de bal tegen de paal.
Lasse Schöne aan de bal in San Siro. Lasse Schöne aan de bal in San Siro.
Stefano Denswil is Mario Balotelli de baas in de lucht. Stefano Denswil is Mario Balotelli de baas in de lucht.
Milan-aanvoerder Montolivo kreeg in de 22ste minuut een rode kaart na een grove overtreding op Poulsen. Milan-aanvoerder Montolivo kreeg in de 22ste minuut een rode kaart na een grove overtreding op Poulsen.
Davy Klaassen kreeg in de eerste en tweede helft een grote kans. Davy Klaassen kreeg in de eerste en tweede helft een grote kans.
Andrea Poli in de tang bij Poulsen. Andrea Poli in de tang bij Poulsen.
Daley Blind speelde linksback in Milaan. Daley Blind speelde linksback in Milaan.
Fischer waagt een poging. Fischer waagt een poging.
Davy Klaassen aan de bal. Davy Klaassen aan de bal.
Invaller Mike van der Hoorn fungeerde de laatste tien minuten als stormram voorin. Invaller Mike van der Hoorn fungeerde de laatste tien minuten als stormram voorin.
Invaller Hoesen probeert in balbezit te blijven. Invaller Hoesen probeert in balbezit te blijven.
Hét moment in de allerlaatste seconde. Omhaal Klaassen gaat over het doel. Hét moment in de allerlaatste seconde. Omhaal Klaassen gaat over het doel.
De spelers bedanken de meegereisde fans. De spelers bedanken de meegereisde fans.