Menu

Ajax laat Willem II in tweede helft ver achter zich

Ajax heeft tegen Willem II het krachtsverschil tussen beide ploegen pas in de tweede helft in doelpunten weten uit te drukken. Trainer Co Adriaanse greep in dit duel terug naar zijn vertrouwde verdediging met Yakubu echter in plaats van de geblesseerde Chivu. Yakubu werd vanwege een blessure echter al snel vervangen door Heitinga, maar desondanks stond Ajax in de tweede helft als een huis. Na een 1-1 ruststand liep de thuisploeg over de Tilburgers heen, wat resulteerde in een terechte 4-1 overwinning.

In de tweede minuut kreeg Ajax de eerste corner. John O'Brien plantte de bal op het hoofd van Mido maar de inzet van de Egyptenaar was geen lastige opgave voor doelman Geert de Vlieger. Ajax heroverde razendsnel de bal weer en Wamberto lanceerde Van der Meyde. De geboren Arnhemmer kreeg een tikje mee van een Willem II-verdediger. Scheidsrechter Bossen vond de overtreding echter te licht voor een strafschop en hield zijn fluit stil.

Andre Bergdolmo was zoals gebruikelijk de laatste verdediger bij Ajax en Yakubu stond voor hem. De Cler zoals vertrouwd op linksachter en O'Brien stond naar binnen geknepen op de linkshalfpositie. Rafael van der Vaart hield zich op in de vrije rol achter de spits.

Ajax was in de beginfase levensgevaarlijk, maar de grensrechter zat niet mee. Hij vlagde de scherpstaande Wamberto onterecht af, waardoor een vroege voorsprong in de kiem werd gesmoord.

In de tiende minuut mocht Rafael van der Vaart, die er donderdag tegen FC Kopenhagen vanwege een schorsing niet bij is, doorgaan waar Willem II dacht aan buitenspel. De tiener ging goed door, zette voor maar De Vlieger was Mido te snel af.

Tomas Galasek leek in de veertiende minuut de score te openen. De Tsjechisch international had zichzelf goed vrijgespeeld en liet de Belgische keeper kansloos. Zijn diagonaal geplaatste schot vloog echter voorlangs.

In de achttiende minuut was het wel raak. Van der Vaart kreeg van Van der Meyde opnieuw vrije doortocht. Hij wilde de eer aan Wamberto laten maar die struikelde. De Beverwijker ontving de bal terug en scoorde zijn negende competitiegoal op schitterende wijze, hoog in de nok van het doel, 1-0.

Slecht nieuws was de aftocht van Yakubu. Hij kon niet verder. Johnny Heitinga was zijn vervanger. Yakubu liep een snee in zijn been op en werd direct in het ziekenhuis gehecht.

Twee minuten later was de topscorer van dit seizoen op weg naar de 2-0. De Vlieger was dit maal paraat op zijn inzet.

Kort daarna was Willem II weg, maar Grim plukte de bal voor de voeten van Jatto Ceesay vandaan voordat hij de stand kon egaliseren.

Wamberto trof het niet met de leiding deze zondag. In een sandwich vocht hij zich op legale wijze los, maar Bossen had een overtreding geconstateerd van de kleinste man van het veld.

Ook Mido raakte buiten de lijnen. Hij botste met een Tilburgse verdediger en liep na een korte behandeling naar de catacombe. Fysiotherapeut Van Dord volgde hem op de voet en Nikos Machlas liep uit voorzorg warm.

Mariana liet zich ondertussen het kaas van het brood eten door Wamberto. De Willem II-speler bleef vervolgens verbijsterd staan zonder zijn verdediging te hulp te schieten. Het leverde in de lichte panieksituatie die onstond Ajax al de vierde corner op. Daaruit ontstond geen gevaar.

Waar Ajax nauwelijks vrije trappen mee kreeg, daar konden de Tilburgers veel meer maken van Bossen. Niet dat de ploeg in staat was om dat voordeel uit te bouwen overigens, want Ajax bleef dicteren.

Mido keerde tot vreugde van het publiek na dik vijf minuten terug binnen de lijnen. Zijn eerste actie was om Mariana onderuit te kegelen. Gelukkig niet zo ernstig dat het hem een kaart opleverde.

Opvallend was het aantal keer dat Bergdolmo het aanvallende avontuur zocht. Zo zette hij in de 36e minuut een leuke een-twee op met Van der Vaart, maar de Noors international kreeg de bal niet terug. Van der Vaart had een eigen actie voor ogen, doch die slaagde niet.

In de 41e minuut had O'Brien een fraai boogschot in petto voor de flink op gekomen toeschouwers, maar de bal draaide net te weinig om voor de paal in het net te belanden.

In de 45e minuut kwam Willem II volkomen onverwacht op gelijke hoogte. Tom Caluwe maakte gebruik van de verwarring die er heerste in de verdediging en schoot via de binnenkant van de paal raak, 1-1.

Ajax zat met de gedachten al in de kleedkamer. In blessuretijd kon Shoukov zo doorlopen en hij schoot via de buitenkant van de paal nog naast. Daardoor bleef het 1-1. De supporters gaven scheidsrechter Bossen de schuld van de gelijke stand en floten het arbitrale trio uit toen dat het veld verliet.

Na rust betrad Ajax ongewijzigd het veld. Willem II had een wijziging doorgevoerd. Danny Mathijssen kwam in het veld voor Jos van Nieuwstadt. Willem II had waarschijnlijk de opdracht gekregen meer druk te zetten, want binnen de minuut hadden de gasten de eerste corner achter hun naam staan.

Ajax was de weg even kwijt en het lukte niet meer een vloeiende combinatie uit te voeren. Dan maar alleen, dacht Johnny Heitinga in de 51e minuut. De jeugdinternational mocht helemaal tot in het strafschopgebied komen. Daar aangekomen schoot hij tegen De Vlieger op.

Tim de Cler onderschepte in de 52e minuut de bal en zette een verwachtingsvolle aanval op. Na een minuut keerde hij echter weer met bal en al terug op eigen helft. Missie mislukt.

De botsingen tussen Willem II-spelers en Ajacieden waren nog altijd heftig. In de tweede helft botste Wamberto hard, maar ook nu hield Bossen de kaarten op zak. Veel hinder ondervond de Braziliaan er niet want direct na terugkeer binnen de lijnen spurtte hij richting achterlijn. Helaas vond hij Mido niet en kon De Vlieger het spel kon hervatten.

Nadat Mido, die Joris Mathijsen als een magneet aan hem geplakt voelde, enkele acties om zeep had geholpen, smeekten de toeschouwers om Machlas.

Maar de Egyptenaar moest nog even volhouden, want Ajax kreeg een corner. O'Brien vond Van der Meyde, die hard uithaalde maar recht op het lijf van De Vlieger afvuurde. Daardoor bleef de stand nog 1-1, waar Ajax toch voorsprong had moeten nemen.

Johnny Heitinga wilde er persoonlijk voor zorgen dat die voorsprong er kwam, want de oude topscorer van de A1 zocht voortdurend de diepte en bestookte De Vlieger met schoten die nog iets venijn misten.

Galasek zat tegen zijn oude ploeg ogenschijnlijk beter in zijn vel dan afgelopen woensdag tegen Heerenveen. De Tilburger zag de openingen beter en stuurde zijn medespelers meer de diepte in.

John O'Brien kreeg in de 72e minuut het doelpunt dat hij al weken verdiende. Een steekpassje door de lucht van Wamberto werd door de Amerikaan snoeihard binnen gekopt, 2-1.

Voor het derde doelpunt vloog de hele Arena, op het uitvak na, in de 76e minuut in de lucht. Wamberto legde de bal voor de voeten van Van der Meyde die hem alleen maar binnen hoefde te kijken. De rechtsbuiten wilde er echter nog een dosis kracht inleggen, waardoor de bal hoog over het lege doel vloog.

Van der Meyde wilde zijn fout in de 79e minuut erg graag herstellen. Zo graag, dat hij de beter gepositioneerde Van der Vaart over het hoofd zag.

In de 80e minuut spurtte Machlas, toch in het veld gekomen voor Mido, bijna vanaf eigen helft op De Vlieger af. De Griek hield het overzicht en maakte Adriaanse duidelijk dat hij nog altijd die beruchte neus voor de goal heeft door koelbloedig de 3-1 langs de doelman te schieten. Dolgelukkig viel hij de geblesseerde Petri Pasanen in de armen die zich in clubkostuum achter het doel had verschanst.

Van der Vaart raakte aan zijn hoofd geblesseerd en verliet vier minuten voor tijd als Man-of-the Match het veld. Richard Knopper mocht zo ook in dit duel nog enkele minuten meespelen.

En ook de Rijswijker pakte zijn doelpunt mee. Op aangeven van Machlas had hij nog wel even tijd nodig om de bal lekker voor zijn rechter te krijgen, maar toen dat eenmaal het geval was schoot hij keurig raak, 4-1.

Dat was ook de eindstand waardoor Ajax het echec van woensdag volledig heeft weggepoetst en nog steeds aan de leiding gaat in de KPN-Eredivisie.