Menu
Ajax laat zege op Milan glippen

Ajax laat zege op Milan glippen

Stefano Denswil leek Ajax dinsdagavond naar een dikverdiende zege op AC Milan te koppen in de negentigste minuut van de tweede speelronde van de UEFA Champions League. Leek, want een benutte penalty van eenmanstheater Mario Balotelli kostte de Ajacieden in blessuretijd alsnog twee dure punten: 1-1.

,,Zuur dat je nu met een punt staat, maar uiteindelijk kan ik leven met een gelijkspel’’, concludeerde Frank de Boer. Ajax wist wat het moest doen na de verloren eerste speelronde in groep H. Twee weken na de 4-0-nederlaag bij FC Barcelona moest het tot een resultaat (lees: puntenwinst) komen in de thuiswedstrijd tegen de Milanisti. Drie dagen na de glansrijk gewonnen thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles (6-0) had Frank de Boer twee mutaties in zijn basisploeg. Spits Kolbeinn Sigthórsson was de vervanger van de geblesseerde Bojan Krkic. Daley Blind nam als linksback de positie over die zaterdag werd ingevuld door Nicolai Boilesen.

De Boers collega Massimiliano Allegri kende zo zijn eigen sores. De hoofdcoach moest het onder meer stellen zonder de geblesseerde smaakmakers Kaká en Stephan El Shaarawy. Met eyecatchers als Mario Balotelli, Robinho, Riccardo Montolivo en oud-Ajacied Nigel de Jong aan de aftrap had Allegri alsnog voldoende kwaliteit en routine tot zijn beschikking. Urby Emanuelson nam bij de start van de dertiende officiële Europese ontmoeting tussen Ajax en AC Milan plaats op de Italiaanse bank. De oud-Ajacied moest zich tevreden stellen met een invalbeurt, laat in de wedstrijd.

Ajax bewees zichzelf al in de beginfase een slechte dienst door niet te scoren. Er was vooral de eerste 45 minuten duidelijk een ploeg die voetbalde: de thuisploeg. Illustratief voor de Amsterdamse overmacht was het opmerkelijke verschil in balbezit. Na een kwart wedstrijd was de verdeling glashelder: 76% voor Ajax en 24% voor Milan. Weinig verrassend speelde de wedstrijd zich dus vooral af op de speelhelft van de Italianen. In de openingsminuten had Sigthórsson het thuispubliek al kunnen laten juichen. De inzet van de IJslander ketste af op het lichaam van Christian Abbiati. Een vliegend schot van Viktor Fischer bracht de uitverkocht Amsterdam ArenA ook (bijna) in extase. De vuurpijl scheerde nét langs de verkeerde kant van de paal.

Stefano Denswil kopte in de 90ste minuut de 1-0 binnen. Helaas bleek het uiteindelijk niet genoeg. Mario Balotelli scoorde in de derde minuut van de extra tijd uit een strafschop: 1-1. Stefano Denswil kopte in de 90ste minuut de 1-0 binnen. Helaas bleek het uiteindelijk niet genoeg. Mario Balotelli scoorde in de derde minuut van de extra tijd uit een strafschop: 1-1.

De Italianen dwongen pas in de 31ste minuut hun eerste, en tot aan de rust enige, échte kans af. Ook dat was illustratief voor de veldverhouding. Op aangeven van linksback Kévin Constant werd aanspeelpunt Balotelli het afronden onmogelijk gemaakt door Jasper Cillessen. De Ajax-goalie maakte dinsdag een prima debuut in de Champions League. Omdat Lerin Duarte (direct genomen vrijetrap; redding Abbiati) en Moisander (afstandschot over) evenmin voor rust konden toeslaan, was de 0-0-ruststand een angstige. Een onachtzaamheid en rake uitval van, bijvoorbeeld Balotelli, had het treffen voor Ajax in een compleet ander licht kunnen plaatsen.

Ajax toonde met zijn bravoure en offensieve spel wel het gezicht dat De Boer zo graag wil zien. De Ajax-trainer had bij de loting zijn voorspellende rekensom al gemaakt. ,,Thuis winnen van Milan en twee keer winnen van Celtic.’’ Als dat scenario uitkomt, zijn de Ajacieden normaal gesproken verzekerd van Europees overwinteren. Met de bravoure zat het wel snor, dinsdagavond in de sfeervolle en al weken uitverkochte ArenA. Grote vraag na de pauze was dan ook of de Amsterdammers de overtuiging en kracht zouden houden om zo dwingend te blijven spelen.

Milan was in december 2010 overigens de opponent waartegen Frank de Boer zijn officiële debuut als Ajax-trainer maakte. Dat tijden snel kunnen veranderen bewijst een vergelijking tussen het Ajax dat De Boer toen tot zijn beschikking had en de achttien Ajacieden die dinsdag tot de wedstrijdselectie behoorden. Alleen aanvoerder Siem de Jong was over van de ploeg die een huzarenstukje leverde door San Siro te verlaten met een 0-2-overwinning. Net als in de Milanese voetbaltempel speelde Ajax een kleine drie jaar later in de ArenA opnieuw dwingend. Alleen bleek goed spel omzetten in treffers aanzienlijk minder makkelijk. Het kwam de Amsterdammers last minute duur te staan.

De Italianen bleven vanzelfsprekend loeren op hun kansjes. Voor de ogen van 51.692 toeschouwers bracht Cillessen knap redding op een inzet van capitano Montolivo. In dezelfde fase eindigde een kopbal van Sigthórsson in de handen van Abbiati. De redding die Cillessen kort daarop liet volgen was zijn knapste van de avond. De Ajacied raakte een inzet van Balotelli nét met de vingertoppen voor een verlenging richting lat. Spits Mario Balotelli bewees eens te meer een factor te zijn om rekening mee te (blijven) houden. De Italiaan was aanvallend een eenling in een ploeg die vooral tegenhield in de ArenA.

,,We gaven de eerste helft geen kans weg. Maar als je in het hedendaagse voetbal drie of vier kansen krijgt, moet je er minimaal een maken. Jammer genoeg kwamen we de tweede helft minder goed uit de startblokken’’, keek De Boer terug. De Ajax-trainer zag zijn ploeg kwalitatief terugvallen toen Niklas Moisander en vervolgens ook Lerin Duarte na klachten werden gewisseld. Het Ajax-spel werd het laatste halfuur rommeliger. Vermoeidheid kan daarbij ook rol hebben gespeeld. Christian Poulsen was het laatste halfuur evenmin okselfris. ,,We maakten niet meer de juiste keuzes. Het werd toen wat onrustiger bij ons. Milan kwam toen beter in de wedstrijd.’’

Ajax leek zichzelf pas in de negentigste minuut eindelijk te belonen (percentage balbezit was toen 60%/40%). Kort na een scherp, maar geen doeltreffend schot van De Jong liet uitblinker Stefano Denswil een rake kopstoot volgen: 1-0. De centrale verdediger, die een vrijwel vlekkeloos duel speelde, leek zijn ploeg aan de winst te helpen. Duw- en trekwerk tussen invaller Mike van der Hoorn en Balotelli kostte Ajax in de blessuretijd alsnog twee punten. Scheidsrechter Jonas Eriksson schonk de gasten in de extra tijd het buitenkansje alsnog naast Ajax te komen. Onder een striemend fluitconcert liet enfant terrible Balotelli dat buitenkansje vanaf de penaltystip niet liggen: 1-1.

,,Belachelijk dat we een penalty tegen kregen’’, oordeelde De Boer. ,,De doellijnscheidsrechter had een vrije trap voor Ajax moeten geven. Dat durfde hij niet. Dan wordt je alsnog genaaid.’’
Zo hield Ajax last minute nog een teleurstellend gevoel over aan speelronde twee van de groepsfase van de UEFA Champions League. Het duel tussen Celtic FC en FC Barcelona leverde de Catalanen een 0-1-zege op. Met de onderlinge verhoudingen en kansen in groep H van de Champions League kan het voorlopig nog steeds alle kanten op.

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Ajax - AC Milan en de reactie na afloop van Frank de Boer, Siem de Jong, Stefano Denswil plus oud-Ajacied Urby Emanuelson.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees

De startende elf van Ajax. De startende elf van Ajax.
Lerin Duarte speelde tegen AC Milan zijn tweede wedstrijd in de Champions League. Lerin Duarte speelde tegen AC Milan zijn tweede wedstrijd in de Champions League.
Kolbeinn Sigthórsson tegenover Nigel de Jong. Kolbeinn Sigthórsson tegenover Nigel de Jong.
Aanvoerder Siem de Jong haalt uit. Aanvoerder Siem de Jong haalt uit.
Daley Blind startte in de basis. Daley Blind startte in de basis.
Viktor Fischer was voor rust in de buurt van de 1-0. Viktor Fischer was voor rust in de buurt van de 1-0.
Kopbal Kolbeinn Sigthórsson. Kopbal Kolbeinn Sigthórsson.
Een schietkans voor Siem de Jong. Een schietkans voor Siem de Jong.
Kolbeinn Sigthórsson wordt op de huid gezeten door zijn tegenstander. Kolbeinn Sigthórsson wordt op de huid gezeten door zijn tegenstander.
Niklas Moisander viel tien minuten voor tijd geblesseerd uit na een smerige overtreding van Muntari. Niklas Moisander viel tien minuten voor tijd geblesseerd uit na een smerige overtreding van Muntari.
Invaller Lucas Andersen tussen de ex-Ajacieden Nigel de Jong en Urby Emanuelson. Invaller Lucas Andersen tussen de ex-Ajacieden Nigel de Jong en Urby Emanuelson.
De openingstreffer van Stefano Denswil in de maak. De openingstreffer van Stefano Denswil in de maak.
Stefano Denswil brak in de 90ste minuut de ban met een rake kopbal: 1-0. Stefano Denswil brak in de 90ste minuut de ban met een rake kopbal: 1-0.
Grote vreugde na de 1-0. Grote vreugde na de 1-0.
Feest na de 1-0. Feest na de 1-0.
Montolivo, Balotelli en Sigthórsson kijken geconcentreerd voor zich uit. Montolivo, Balotelli en Sigthórsson kijken geconcentreerd voor zich uit.
Er waren 51.692 in de ArenA aanwezig. Er waren 51.692 in de ArenA aanwezig.
Protesten van Ajax nadat scheidsrechter Eriksson AC Milan een strafschop heeft toegekend. Protesten van Ajax nadat scheidsrechter Eriksson AC Milan een strafschop heeft toegekend.
Balotelli schiet de 1-1 binnen uit een strafschop. Balotelli schiet de 1-1 binnen uit een strafschop.
Van der Hoorn baalt na het laatste fluitsignaal. Van der Hoorn baalt na het laatste fluitsignaal.
Berusting na de 1-1. Berusting na de 1-1.
Duel tussen de Oranje-internationals Nigel de Jong en Daley Blind. Duel tussen de Oranje-internationals Nigel de Jong en Daley Blind.
Frank de Boer: 'Gelijkspel was uiteindelijk terecht' Frank de Boer: 'Gelijkspel was uiteindelijk terecht'