Menu
‘Ajax laat zich niets aanpraten’

‘Ajax laat zich niets aanpraten’

Vele Ajacieden slaan de kranten deze maandagochtend waarschijnlijk over. Daar is na de ongelukkige 0-1-nederlaag tegen Vitesse ook wel reden toe. ‘Ajax krijgt opnieuw flinke tik’, 'Ajax-voetbal, alleen niet van Ajax', zijn enkele koppen. Wij zetten een overzicht van de krantenverslagen op een rijtje.

In het Noordhollands Dagblad prijkt de kop ‘Volgende tik voor Ajax’ onder de foto waarin de grootste pech voor Ajax wordt gevangen. Piet Velthuizen redt waanzinnig knap op een inzet van Siem de Jong. ,,De ontknoping van de wedstrijd tussen Ajax en Vitesse zat in de staart. Geluk speelde zaterdagavond zeker een factor. De kampioen van de laatste drie seizoenen kon zich echter niet achter misfortuin verschuilen. Het wervelende slot gaf een kraakheldere samenvatting van de huidige situatie bij Ajax. In goeden doen had De Jong zijn hoofd krachtiger tegen de bal gezet. De aanvoerder worstelt sinds hij een klaplong opliep met zijn vorm. Twee kilo lichter dan voor de blessure mist hij de kracht om de ploeg bij de hand te nemen.”

‘Ajax laat zich niets aanpraten’, weet De Telegraaf . ,,Zeventien verliespunten in twaalf duels is Ajax-onwaardig en een verdiende thuisnederlaag tegen Vitesse - hoe ongelukkig door het knullige balverlies van Nicolai Boilesen ook - komt bij de regerend landskampioen hard aan. Maar wie met het juiste historische besef en zonder supportersbril de balans opmaakt, kan maar tot twee conclusies komen. Dat de vele misstappen en het soms pijn aan de ogen doende spel (enigszins) verklaarbaar zijn en de schade valt te overzien.”

Het AD is harder in zijn conclusie: ‘Ajax wordt nu zelfs voetballend overvleugeld’, vindt de krant die in het artikel de nederlaag van november 2012 tegen Vitesse verweeft met die van zaterdagavond. ,,In 2012 flanst Ajax een breiwerkje in elkaar, iets waar de club anno nu ook dikwijls patent op heeft. ‘We creëerden te weinig’, zegt Siem de Jong een jaar geleden over die anderhalve kans tegen Vitesse. En nu? Een positief punt: de Amsterdammers komen wel degelijk gevaarlijk voor het Arnhemse doel. In de eerste helft volleert Viktor Fischer naast, na de rust ziet Siem de Jong zijn kopbal in de laatste minuut gestopt door doelman Piet Velthuizen. Een half minuutje later ligt de bal aan de andere kant achter Cillessen. ‘Je moet het geluk ook opzoeken’, vindt trainer Frank de Boer.

‘Ajax voetbal, alleen niet van Ajax’, klinkt het cynisch in de Volkskrant maandagochtend. ,,Eindelijk kreeg De Boer weer eens Ajax-voetbal voorgeschoteld in de Arena, alleen werd het uitgevoerd door de spelers in het geel-zwart. En wat moet hij jaloers zijn geweest op wat hij zag van de opponent uit Arnhem. Dominant. Zelfverzekerd. Attractief. Zo presenteerde Vitesse zich in wat een topper werd genoemd. Met een opbouwend sterke centrale verdediger, brutaal opkomende backs, een creatief brein op het middenveld en flankspelers met een individuele actie. De Boer is de trainer die altijd zegt dat de manier van spelen het belangrijkste is. Het resultaat moet daaruit voortvloeien. Na de terechte nederlaag tegen Vitesse (0-1), waardoor het aantal verliespunten van de kampioen na twaalf speelronden is opgelopen tot liefst zeventien, moet de conclusie zijn dat het elftal van zijn collega Peter Bosz verder is.”

Foto: Ajax.nl