Menu

Ajax laat zich verrassen door counterend Mallorca

Ajax leed in de eerste wedstrijd van de derde ronde van de UEFA Cup een teleurstellende nederlaag. In eigen huis liet Ajax, vlak voor aanvang van het duel verzwakt door het uitvallen van een grieperige Nikos Machlas, zich verrassen door het counterende Mallorca. De nederlaag bleef beperkt tot 0-1, mede door goed keeperswerk van Fred Grim. 'Wij zijn zeker niet kansloos voor de volgende ronde,' verwacht Ajax-trainer Wouters. 'Maar het zal wel heel moeilijk worden.'

Pas op het laatste moment werd bekend dat Ajax niet met zijn sterkste voorhoede zou aantreden. Tot ieders verbazing betrad Wamberto (foto) het veld als vervanger van Nikos Machlas die wel op het wedstrijdformulier stond vermeld. Pas tijdens de warming-up werd duidelijk dat Nikos Machlas teveel last ondervond van een griepaanval.

Achterin werd ook een belangrijke schakel gemist. Als vervanger voor Frank Verlaat stond Aron Mokoena (foto) in de basis opgesteld, in het centrum van de verdediging naast naamgenoot Winter. De jonge Zuid-Afrikaan, die vandaag zijn 19-jarige verjaardag vierde, was niet ontevreden over zijn debuut, ook al had hij natuurlijk de partij graag winnend afgesloten. 'Helaas werd het geen kado voor mijn verjaardag,' aldus de verdediger. 'Het was een goede ervaring om voor de eerste keer met het eerste elftal mee te spelen, zeker in zo'n belangrijke wedstrijd. Het was te merken dat we vandaag Machlas en Verlaat misten, hopelijk gaat het over twee weken beter.'

Vooraf had Wouters gewaarschuwd voor de messcherpe counter van Mallorca. De overwegend uit Argentijnen bestaande ploeg, vorig seizoen nog finalist van de UEFA Cup II, staat bekend om zijn defensieve spel. Toch liet Ajax zich na een dik half uur verrassen. Tristan zette Aron Winter op het verkeerde been en schoot, vrij baan richting Grim, keihard in.

De kans op de gelijkmaker kwam in de slotfase van de eerste helft. Laudrup (foto) schoot kruislings richting verre hoek. Iedereen zag de bal al achter de lijn rollen. Deze caramboleerde echter achter keeper Burgos langs tegen de andere paal en rolde terug in het veld. 'Ik was ervan overtuigd dat ik had gescoord,' aldus de aanvaller.

Veel kansen had Ajax tot dan toe niet gekregen. Voluit gaan bleek al vroeg in de wedstrijd gevaarlijk. Mallorca was enkele keren kansrijk via Lauren, Tristan en Biagini, maar Grim hield Ajax op de been. Ajax hield de balbezit en bleef voorzichtig. De kansen kwamen voort uit individuele acties, zoals van Gronkjaer (foto) die in de eerste helft vlak voor langs schoot.

Na rust zette Ajax meer druk, mede na een invalbeurt van Hose (foto) voor Wamberto, maar dat leverde niet veel meer kansen op. Tekenend was dat Grim door het publiek werd gekozen tot man van de wedstrijd. In de slotfase ontsnapt Ajax nog twee keer door ingrijpen van de goalie, bij een misser van Carlos en een schot op de paal van Carreras.

Laudrup (foto) houdt goede hoop voor de return over twee weken. 'Mallorca heeft een goed team, maar wij waren zeker niet kansloos. Gezien de omstandigheden speelden we nog redelijk. Veel spelers kwamen terug van een blessure en weer anderen speelden op ongebruikelijke posities. Gelukkig is het bij die 0-1 gebleven, dat houdt alles nog open.'

Ajax - Real Club de Mallorca 0-1 (0-1) 0-1 Tristan 33' Ajax Grim, Van Halst (80' De Cler), Winter, Witschge, Wamberto (77' Hose), Laudrup, Gronkjaer, Knopper, Nieuwenburg, Real Club de Mallorca Burgos, M.Soler, Siviero, Stankovic (79' Carreras), Lauren, Oliazola, F.Soler, Tristan, Nadal, Biagini (73' Carlos), Engonga.