Menu
Ajax laatste 7 thuisduels ongeslagen tegen Franse opponent

Ajax laatste 7 thuisduels ongeslagen tegen Franse opponent

Ajax gaat woensdag op jacht naar de play-offs van de UEFA Champions League. Om deze laatste horde tot het miljoenenbal te bereiken, moet er eerst worden afgerekend met OGC Nice. Het eerste duel eindigde in een 1-1 gelijkspel waardoor de uitgangspositie voor Ajax niet ongunstig is. De Ajacieden zijn bovendien de laatste jaren in thuisduels dominant tegen Franse ploegen.

AJ Auxerre was in het Champions League-seizoen 1996-1997 de laatste Franse opponent die met de volle buit naar Frankrijk terugkeerde. In de groepsfase verloor het team van Louis van Gaal met 1-2. Tijjani Babangida zorgde voor de enige Amsterdamse treffer. Ajax bereikte uiteindelijk nog wel de halve finale waarin werd verloren van Juventus.

Illusie armer
Na het verlies tegen Auxerre won er geen Franse tegenstander meer in Amsterdam. Olympique Lyon kwam drie keer op bezoek bij Ajax. Les Gones, zoals de bijnaam luidt, verloren twee keer (2002 en 2017) en speelden een keer gelijk (2011). Ook Auxerre keerde een illusie armer terug naar Frankrijk. Zowel in het seizoen 2004-2005 als in 2010-2011 verloren de Fransen in Amsterdam.

Jari Litmanen in het Champions League duel met Olympique Lyon in 2002 (2-1).
Jari Litmanen in het Champions League duel met Olympique Lyon in 2002 (2-1).

In het seizoen 2008-2009 won ook Olympique Marseille niet in Amsterdam, maar werd Ajax wel uitgeschakeld. De Ajacieden zegevierden met 2-1, maar omdat met dezelfde cijfers in Marseille was verloren, werd er verlengd. Daarin scoorden de Fransen nog éénmaal en bereikten zo de kwartfinale van de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League.

Het Paris Saint-Germain van Zlatan Ibrahimovic wist in de groepsfase van de Champions League-jaargang 2014-2015 ook niet te winnen in de ArenA. Lasse Schöne en Edinson Cavani zorgden voor een 1-1-eindstand.

Lees ook: Feiten & Weetjes Ajax - Nice
Bekijk ook: Engelse scheidsrechter bij Ajax – OGC Nice

Tekst: Ajax.nl/Dries Govers
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst