Menu
Ajax lanceert de Ajax Bibliotheek

Ajax lanceert de Ajax Bibliotheek

Ajax-voorzitter John Jaakke overhandigde de eerste exemplaren van 'Historische grond, Met Ajax op reis door Europa' tijdens de nieuwjaarsreceptie aan Eddy Pieters Graafland, Stanley Menzo en Maarten Stekelenburg. 'Historische grond' van schrijfster en Ajax-kenner Marcelle van Hoof is deel 1 uit de Ajax Bibliotheek.

Stanley Menzo, Maarten Stekelenburg en Eddy Pieters Graafland ontvingen uit handen van Ajax-voorzitter John Jaakke het boek 'Historische grond', deel 1 van de Ajax Bibliotheek. Stanley Menzo, Maarten Stekelenburg en Eddy Pieters Graafland ontvingen uit handen van Ajax-voorzitter John Jaakke het boek 'Historische grond', deel 1 van de Ajax Bibliotheek.

Met de uitreiking van de eerste exemplaren en de onthulling van de cover op (bijna) billboard-formaat lanceerde Ajax samen met Tirion Uitgevers de Ajax Bibliotheek, een serie boeken waarin telkens een ander aspect van het fenomeen Ajax belicht wordt. Jaarlijks zullen twee nieuwe titels in de reeks verschijnen. 'Historische grond, Met Ajax op reis door Europa' is het eerste deel van de Ajax Bibliotheek. Op 20 november 1957 speelde Ajax in Oost-Duitsland zijn eerste officiële Europese wedstrijd. Ajax won met 3-1 van sc Wismut en was daarmee succesvol begonnen aan een vijftig jaar durende rondreis door dertig Europese landen. In bijna honderd stadions schreef de Amsterdamse club tot de verbeelding sprekende voetbalgeschiedenis. Historische grond brengt de Ajax-reis door Europa in kaart aan de hand van beschrijvingen van de bezochte stadions, de tegenstanders, de verwachtingen die de Ajacieden hadden van het internationale treffen en de gebeurtenissen rond en tijdens de wedstrijd, waarbij veel aandacht uitgaat naar de minder bekende ‘petit histoire’.

Menzo, Stekelenburg en Pieters Graafland onthullen de cover van 'Historische grond'. Menzo, Stekelenburg en Pieters Graafland onthullen de cover van 'Historische grond'.

De keuze om de eerste exemplaren uit te reiken aan de drie (oud-)doelmannen, was geen toevallige. Pieters Graafland, Menzo en Stekelenburg nemen een voorname plaats in de roemruchte Ajax-historie. Elke Ajacied staat voor een bijzondere lichting, die op zijn beurt weer bijzondere Europese duels op zijn naam brengt of heeft gebracht. Pieters Graafland was bovendien in 1957 de eerste Ajax-doelman in de eerste Europese wedstrijd van de Amsterdamse club. Het historische treffen met en bij sc Wismut was voor de befaamde doelman de eerste van vier Europese wedstrijden als Ajacied. Menzo verdedigde in maar liefst 41 internationale duels het Ajax-doel. De voormalige 'vliegende keeper' houdt Stekelenburg daarmee voorlopig nog achter zich. De doelman van Ajax 1 bracht het nu al tot 27 Europa Cupduels. Het trio verdedigde in het verleden ook het doel van Oranje.

Schrijfster Marcelle van Hoof is meer dan vertrouwd met de geschiedenis van Ajax. Zo schreef ze eerder, samen met Evert Vermeer, het 'Jubileumboek 100 jaar Ajax'. Van Hoof was in het verleden medewerker van het Ajax Magazine, het magazine dat dit seizoen verder ging als Ajax Kick Off.

Marcelle van Hoof: Historische grond, Met Ajax op reis door Europa. De Ajax Bibliotheek 1. Tirion Sport, 240 pagina’s, ISBN 978 90 4391 068 2, €24,95.