Menu
Ajax last-minute voorbij ADO

Ajax last-minute voorbij ADO

Davy Klaassen legde zondag de basis voor een onvervalste last-minute 1-0-overwinning op ADO Den Haag. De Amsterdamse sterkhouder besliste het duel met een rake kopstoot, die als laatste werd geraakt door ADO-speler Xander Houtkoop. Ondanks de moeizaam verlopen voetbalmiddag deden de Ajacieden goede zaken in de Eredivisie.

De teleurstelling over de midweekse Europese uitschakeling door Dnipro Dnipropetrovsk kon in het thuisduel met ADO Den Haag worden weggespeeld. Voor zover nodig, werd kort voor de aftrap extra inspiratie aangereikt vanuit Rotterdam. Eerder op de middag verloor PSV de competitietopper bij Feyenoord: 2-1. Het schonk de Ajacieden de kans om - naast het verdrijven van de kater - de achterstand op de Eindhovense koploper te verkleinen tot acht punten.

Een makkelijke voetbalmiddag was het niet in de Amsterdam ArenA. De afstandsknal van Ricardo van Rhijn in de 45ste minuut (ternauwernood gekeerd door ADO-goalie Martin Hansen) gold als hét hoogtepunt van de eerste helft. In de eerste dertig minuten lukte het de Ajacieden zelfs in zijn geheel niet om een schot op doel te lossen. Dat gebeurde slechts vijf keer eerder in dit Eredivisie-seizoen. Na exact een half uur was Niklas Moisander met een kopbal het dichtst bij een openingsdoelpunt. De poging verdween voorlangs.

Invaller El Ghazi knuffel Klaassen. Dankzij zijn inzet won Ajax. Invaller El Ghazi knuffel Klaassen. Dankzij zijn inzet won Ajax.

De Boer had zijn opstelling drastisch aangepast, vergeleken met de fatale Europa League-wedstrijd tegen Dnipro. Moisander keerde terug als centrumverdediger. De Fin was donderdag vanaf de Ajax-bank nog 120 minuten lang toeschouwer. Moisander nam de aanvoerdersband over van Nicolai Boilesen. De man die tegen Dnipro Ajax’ captain was, ontbrak zondag in de wedstrijdselectie. Nick Viergever was tegen ADO de startende linksback.

Het Amsterdamse middenveld werd bevolkt door Davy Klaassen, Thulani Serero (donderdag invaller) en de midweeks nog ontbrekende Lucas Andersen. Laatstgenoemde verving de geblesseerde Daley Sinkgraven. Riechedly Bazoer vond zichzelf zondag ook terug als wisselspeler. Aanvallend gezien deed De Boer een beroep op Lasse Schöne (tegen Dnipro 120 minuten toekijkend, maar zondag vervanger van Anwar El Ghazi), spits Kolbeinn Sigthórsson (donderdag nog breekijzer) en Ricardo Kishna.

Na de Europese eliminatie, de voortijdige verwijdering uit het KNVB Bekertoernooi plus de forse achterstand op PSV, is het deze slotweken vooruit kijken geblazen voor De Boer en zijn Ajacieden. De strijd om de tweede plek moet uiteraard definitief in Amsterdams voordeel worden beslist. Wie weet zit er na de Eindhovense uitglijder in de Kuip nog meer in het vat. ,,Of het spannend wordt, hangt af van PSV’’, sprak De Boer na de zege op ADO. ,,Wie weet voelen ze druk als er bijvoorbeeld een zeperd volgt tegen FC Twente.’’

De uitverkiezing van Donny van de Beek in de wedstrijdselectie was ook al zo’n vingerwijzing richting toekomst. De youngster speelde vrijdag nog negentig minuten mee met Ajax A1 tegen AZ A1. Zondag deed het aanstormende talent ervaring op als wisselspeler. Samen met collega-talent Abdelhak Nouri was Van de Beek eerder ook al van de partij tijdens Ajax’ overwintering in Qatar.
Ook met de invallers El Ghazi (Kishna haakte af met knieklachten), Arek Milik (laatste kwartier voor Andersen) en Jairo Riedewald (direct na rust vervanger van de geblesseerde Viergever) kon Ajax het tegenvallende tij maar moeizaam keren. Viergever betaalde met een lichte enkelkwetsuur de tol voor een fikse, maar op het eerste gezicht ongelukkige botsing met Roland Alberg.
Op aangeven van Schöne zag targetman Sigthórsson zijn kopbal via tegenstander Gianni Zuiverloon naast zeilen. Niet veel later caramboleerde een inzet van ADO’er Mike van Duinen op zijn beurt nét naast het Ajax-doel. Riedewald tenslotte besloot de mini-kansenparade met een schotpoging voorlangs. De wedstrijdfase waarin de Ajacieden dit seizoen het vaakst toesloegen (61e tot en met 75e minuut; 15 Ajax-goals) bleef zodoende doelpuntloos.

Davy Klaassen wees zijn ploeg na tachtig minuten alsnog de juiste richting. De middenvelder verlengde een vrije trap van Schöne via Houtkoop en de paal voorbij Hansen: 1-0. De gelukkige carambole deed weinig af aan de ontlading bij de Ajacieden.

Het was jammer dat het doelpunt officieel op naam kwam van Houtkoop. Klaassen doelpuntte in zijn en Ajax drie laatste ontmoetingen met de Hagenaars. De sterkhouder had zijn reeks graag voortgezet met een vierde goal op rij.

Zo kreeg de zondag alsnog een happy end voor de Ajacieden. De achterstand op PSV bedraagt zes wedstrijden voor het competitieslot acht punten. Ajax heeft de tweede plek stevig in handen. Wie weet komt PSV nóg dichterbij…

,,Er verdiende vandaag maar een ploeg om te winnen: Ajax’’, besloot De Boer. ,,Desondanks hebben we in balbezit te weinig gebracht. Onze inzet was goed. Maar het gaat om het creëren van kansen en maken van doelpunten. We waren vandaag onvoldoende bij machte om de ADO-muur te slechten. Ons spel was niet gevarieerd genoeg. Dat is natuurlijk ook jammer voor het publiek.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Met nummer 37 voor het eerst bij de wedstrijdselectie: Donny van de Beek. Met nummer 37 voor het eerst bij de wedstrijdselectie: Donny van de Beek.
Ricardo Kishna opereerde vanaf rechts tegen ADO Den Haag. Ricardo Kishna opereerde vanaf rechts tegen ADO Den Haag.
Kolbeinn Sigthórsson startte in de basis. Kolbeinn Sigthórsson startte in de basis.
Lucas Andersen verving ten opzichte van donderdag Daley Sinkgraven. Lucas Andersen verving ten opzichte van donderdag Daley Sinkgraven.
Van Rhijn was in de extra tijd van de eerste helft met een afstandsschot dicht bij de 1-0. Van Rhijn was in de extra tijd van de eerste helft met een afstandsschot dicht bij de 1-0.
Nick Viergever verving Nicolai Boilesen als linksback. Nick Viergever verving Nicolai Boilesen als linksback.
Thulani Serero in duel met Mike van Duinen. Thulani Serero in duel met Mike van Duinen.
Uit de vrije trap van Schöne kopte Klaassen via Houtkoop raak, 1-0. Uit de vrije trap van Schöne kopte Klaassen via Houtkoop raak, 1-0.
El Ghazi is dit seizoen de gevaarlijkste man bij Ajax met 9 goals en 8 assists. El Ghazi is dit seizoen de gevaarlijkste man bij Ajax met 9 goals en 8 assists.