Menu
Ajax leeft zich uit op Salzburg

Ajax leeft zich uit op Salzburg

Ajax B1 heeft zich op de ABM AMRO Future Cup prima hersteld van het moeizame begin. De Ajacieden legden met een vliegende start de basis voor een ruime overwinning op Red Bull Salzburg (3-0). Binnen tien minuten leidde Ajax met 2-0 door treffers van Daishawn Redan en Francesco Antonucci. In de tweede helft verzorgde Rayan El Azrak een prachtig slotakkoord door een corner in één keer binnen te draaien.

De opluchting viel na afloop van zijn gezicht af te lezen, bij Francesco Antonucci. ,,Ik ben heel blij, dit was een belangrijke wedstrijd”, zei de sterk spelende middenvelder na afloop. ,,De eerste wedstrijd hadden we wat stress, maar nu ging alles veel beter. Ik ben heel tevreden over het team.” Ajax heeft zondag in het afsluitende groepsduel tegen Arsenal aan een remise genoeg om zich te plaatsen voor de halve finales. Bij winst op de Engelsen volgt zelfs de groepswinst.

Een aanval over rechts, een prima voorzet en afwerken bij de tweede paal. Op identieke wijze deed Ajax de Oostenrijkse opponent in de beginfase tweemaal pijn. Na vier minuten was het eerst Redan die de trekker overhaalde, en even later deed Antonucci – nu met het hoofd – dat ook.

3-4-3
Ajax was zaterdagochtend moeizaam uit de startblokken gekomen. Het openingsduel tegen het Ghanese Right to Dream leverde een doelpuntloze remise op. De Ajacieden creëerden in die wedstrijd nauwelijks kansen, maar dat ging tegen Salzburg beduidend beter. Tegenover het Oostenrijkse tweespitsensysteem stelde Ajax een 3-4-3-opstelling, met Antonucci als valse linksbuiten.

Het sorteerde meteen effect, want Ajax speelde een prima openingsfase en legde de op de Future Cup debuterende Oostenrijkers meteen op de pijnbank. Met doelpunten uit het boekje werd een comfortabele voorsprong genomen: 2-0. Het was lekker voor Ajax, dat nauwelijks iets te duchten had van Salzburg. De Oostenrijkers wilden wel, maar konden simpelweg niet.

In de tweede helft schakelde Ajax weer een tandje bij. Een afgekeurd doelpunt was al een teken aan de wand voor Salzburg, dat even later alsnog de 3-0 incasseerde. En de manier waarop was van grote klasse. El Azrak stond koud een minuut in het veld toen hij vanaf de linkerflank een corner in één keer indraaide. De middenvelder kreeg daarmee het publiek op de banken. In de slotfase was Ajax nog tot driemaal toe dichtbij een vierde goal, maar dat bleef Salzburg bespaard. Het was voor de Oostenrijkers slechts een kleine pleister op de wonden

Scoreverloop: 4. Redan 1-0, 9. Antonucci 2-0, 43. El Azrak 3-0

Ajax B1: Te Duits, Kramer, Hoogenhout, Bakker, Botman, Lang (41. El Azrak), Ekkelenkamp (31. Van der Linden), Antonucci, Nunnely, Redan

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl