Menu
Ajax leert nuttige les tegen sterk Arsenal

Ajax leert nuttige les tegen sterk Arsenal

,,Het was een interessante wedstrijd tegen een goede ploeg'', sprak Danny Blind nadat zijn Ajax met 1-0 had verloren van Arsenal. De Ajacieden hielden qua scoreverloop lang gelijke tred met de Engelse succesformatie, maar Blind had gezien dat de Londenaren de controle over de wedstrijd hadden.

,,Je voelt dat je geen grip hebt op de tegenstander en dat maakt je onzeker'', analyseerde de coach van Ajax. ,,Vooral in de eerste helft wisselde Arsenal veel van positie op het middenveld. Dan is het interessant hoe we daarmee omgaan, in het doordekken, in het onderling coachen. Nou, dat moet vele malen beter. Op zich niet erg tegen Arsenal, want die kunnen een wedstrijd goed controleren en daar zijn wij nog niet aan toe.''

,,Het was een goed leermoment ten aanzien van enkele voetbalzaken'', vervolgde Blind die de eerste Tournament-wedstrijd van de Amsterdammers duidelijk zag als nuttige test voor zijn vaak jonge en onervaren spelers. ,,Als je druk naar voren wil geven tegen een ploeg met zulke kwaliteiten, gaat dat ten koste van de controle'', aldus de coach van Ajax.

De trainer was misschien heimelijk wel blij met de kleine nederlaag. Arsenal scoorde vlak voor tijd via talent Arturo Lupoli. ,,Dat is een scherpschutter'', vond Arsenal-baas Arsène Wenger. ,,Als hij schiet, is het raak. Maar we misten kansen die makkelijker waren dan die waar het doelpunt uit viel.'' Hoewel Ajax vaak voorzichtig te werk ging - Arsenal is immers op z'n best bij balverlies van de tegenstander - had de wedstrijd net zo goed een veel hogere uitslag kunnen krijgen. In de eerste de beste aanval van de Amsterdammers zette Ryan Babel middenvelder Wesley Sneijder met een briljant hakje vrij voor keeper Lehmann. Het schot ging maar net naast. Een minuut later miste Freddy Ljungberg uit al even zo kansrijke positie eveneens en na tien minuten sloop Ljungberg weg bij Hedwiges Maduro en lobte net over. Nigel de Jong kreeg een goede kans na doorkoppen van Steven Pienaar en even later zette Henry Ashley Cole met een geweldige voetbeweging vrij voor doelman Maarten Stekelenburg, maar de verdediger miste de opgelegde kans. Stekelenburg heeft voorlopig de strijd gewonnen voor de positie van eerste doelman. ,,Maarten is een keuze voor de langere termijn. Het is nu aan hem of hij zijn plek behoudt'', liet Blind desgevraagd weten.

In de 43ste minuut kreeg Markus Rosenberg zijn eerste scoringskans. De Zweed schoot over. ,,Hij speelde niet zijn beste wedstrijd voor ons'', vond Blind. ,,Misschien kwam dat ook wel omdat het zijn eerste duel voor eigen publiek was. Hij werd trouwens in de eerste twintig minuten, toen er ruimte achter het centrale duo lag, weinig gebruikt. We moeten nog meer op elkaar ingespeeld raken. Gaandeweg werd Rosenberg ongelukkiger in zijn acties, maar daar til ik niet zo zwaar aan.''

In de tweede helft, met John Heitinga voor de aan zijn achillespees geblesseerde Zdenek Grygera en Anthony Obodai voor Hatem Trabelsi die nog een trainingsachterstand heeft, waren de doelkansen dunner gezaaid. ,,Ik denk dat de mensen niet op de banken hebben gestaan'', aldus Blind. Dat deden ze wel voor invaller Nicolae Mitea, die zijn hakje-door-de-benen-van-zijn-verdediger uit het duel tegen Arminia Bielenfled tegen Arsenal nog eens dunnetjes overdeed. Maar Lupoli scoorde in de 87ste minuut en deed dat op de rand van buitenspel. Waar vrijwel alle twijfelgevallen aan de kant van Ajax werden afgevlagd, toonde de grensrechter deze keer wel coulantie met de jonge aanvaller. Angelos Charisteas, de vervanger van Rosenberg, antwoordde met een schot dat eindigde op de kruising. Ridicuul werd het toen de ultieme poging van Ajax om gelijk te maken werd afgevlagd louter omdat de verdedigers van Arsenal daarom vroegen.

Maar wellicht vond Blind het wel goed zo. De trainer heeft weer een handvol voorbeelden waar zijn ploeg zich in kan verbeteren. De voorbereiding van Ajax, waar ook deze wedstrijd onder valt, staat immers in het teken van de voorronde van de Champions League en uit een verlieswedstrijd kan een team nou eenmaal meer leren dan van een vertekenend goed resultaat.

Naar het fotoverslag Ajax - Arsenal >>