Menu
Ajax legt NAC ook in Breda zwijgen op

Ajax legt NAC ook in Breda zwijgen op

Ajax blijft in de Eredivisie in het spoor van PSV en FC Twente. Waar de concurrenten om de landstitel dit weekeinde de blessuretijd benutten om beslissend toe te slaan, daar werd NAC Breda - Ajax zondagmiddag vroegtijdig beslist. Siem de Jong, een eigen doelpunt van Rob Penders (na mooie actie Mounir El Hamdaoui) en Miralem Sulejmani loodsten de Amsterdammers voor de tweede keer in een week voorbij NAC.

Slechts drie dagen na de donderdagse bekerontmoeting in de ArenA troffen NAC en Ajax elkaar opnieuw. De competitieontmoeting tussen NAC en Ajax werd ditmaal gespeeld in het uitverkochte Rat Verlegh Stadion. Met de 4-1 thuisoverwinning nog vers in het geheugen, deed de ploeg van trainer Frank de Boer ook in Breda een succesvolle greep naar de overwinning.

De Amsterdamse ploeg was ten opzichte van donderdag op een positie gewijzigd. Demy de Zeeuw raakte midweeks geblesseerd en werd vervangen door Vurnon Anita. Na het vertrek van Luis Suarez (zijn transfer naar Liverpool FC kwam vrijdag rond) keerde Mounir El Hamdaoui wel weer terug in de wedstrijdselectie. Met de aanwezigheid van de Marokkaanse spits zat De Boer weer iets beter in zijn aanvallers. Omdat El Hamdaoui nog geen hele wedstrijd kan spelen, werd Siem de Jong opnieuw in de spits geposteerd. Miralem Sulejmani en Lorenzo Ebecilio flankeerden de nummer 10 op de rechter- en linkerflank.

Mounir El Hamdaoui maakte na ziekte en blessureleed zijn rentree. Hij leidde de tweede goal in. Mounir El Hamdaoui maakte na ziekte en blessureleed zijn rentree. Hij leidde de tweede goal in.

Titelconcurrent PSV won zaterdagavond, op het nippertje, met een winnende treffer in de blessuretijd, met 2-1 van een negental Willem II’ers. In het Rat Verlegh Stadion mochten de Ajacieden geen terrein op de koploper verliezen. Simultaan aan NAC - Ajax werd ook FC Twente - Feyenoord gespeeld.

Goed doorjagen van linksback Daley Blind leverde de Ajacieden nog binnen het kwartier een 0-1 voorsprong op. Leonardo verspeelde de bal in zijn eigen zestien kolderiek aan Blind. De verdediger kon simpel afschuiven op De Jong, die niet miste voor open doel. ,,Leo bedankt’’, klonk het pesterige bedankje vanuit het met 750 Ajax-fans volgepakte bezoekersvak. Oud-Ajacied Leonardo speelde sowieso een ongelukkige eerste helft. De Braziliaan loerde op zijn kansjes, maar gokte telkens verkeerd. Zijn opzichtige zoektocht naar een penalty - twee duikelingen - bleef ook (terecht) onbeloond. Na een half uur spelen loste NAC’er Jens Janse het eerste Bredase schot richting Maarten Stekelenburg. Daarvoor liepen de Bredanaars vooral achter de gasten aan. In het laatste kwartier voor de pauze liet Ajax de teugels wat meer vieren. Het bood NAC de kans zich weer naast Ajax te knokken. Echt gevaarlijk werden de mannen van het trainersduo Gert Aandewiel en John Karelse niet.

,,We begonnen met goed positiespel’’, blikte Frank de Boer terug op het duel. ,,Er werd goed druk gezet op de tegenstander en ook met drang naar voren gespeeld. Daley (Blind, red.) drukte helemaal door tot in de zestien. Daaruit scoorden we de 0-1. Heel positief en ook een beloning voor hem. Daarna was het NAC dat opportunistischer ging spelen.’’

De Bredanaars zochten vooral na rust nadrukkelijker de grenzen van het toelaatbare op. NAC-middenvelder Donny Gorter ging daarbij over de schreef met het woest neertrappen van Vurnon Anita. Het leverde de NAC’er slechts geel op van de coulante scheidsrechter Bas Nijhuis. De aangeslagen Anita moest kort daarop worden gewisseld met een pijnlijke enkel. Mounir El Hamdaoui maakte in de 57e minuut zijn rentree in de spits. De Jong zakte na die wissel af naar het middenveld. Die omzetting was slechts van korte duur. Zes minuten later werd De Jong (ook al aangeslagen aan zijn linkerschouder na een ongecontroleerde actie van Jens Janse) ingeruild voor de meer controlerend ingestelde Rasmus Lindgren.

,,Wij reageerden in plaats van anticipeerden die periode’’, sprak De Boer ontevreden over de minder sterke fases die zijn ploeg vlak voor, en vlak na rust doormaakte. ,,Na rust ging het wel iets beter, maar NAC bleef levensgevaarlijk met hun opportunistische ballen naar voren. Daarbij kwamen de twee penaltymomenten van Leonardo. Voor mijn gevoel viel hij makkelijk, maar de scheidsrechter had ze voor mijn gevoel ook kunnen geven. Wij sprongen daar niet goed mee om, vind ik.’’

NAC bleef de grenzen opzoeken en kreeg het geelzwarte supportersleger daarmee nóg rumoeriger achter zich. Ook als geen sprake is van een ‘Avondje NAC’ is de Bredase aanhang een factor van belang. De NAC-fans behoren tot de meest gepassioneerde supportersgroepen in de Eredivisie. Ajax had het even lastig met de Bredase tucht, op het veld en verbaal vanaf de tribunes, maar boog niet. El Hamdaoui leidde precies op het juiste moment de bevrijdende 0-2 in. De Ajax-spits tilde zijn ploeg over een dood punt heen en zag zijn fraaie actie over de linkerflank beloond. Bijna vastgeplakt aan de achterlijn mikte El Hamdaoui via de benen van NAC-captain Rob Penders raak. Door het voor Ajax bevrijdende eigen doelpunt van de thuisploeg werd heel NAC het zwijgen opgelegd. Sulejmani bezorgde de Bredase fans een extra grote kater met zijn 0-3. Vrij voor Jelle ten Rouwelaar schoot de Serviër de in de blessuretijd met links alsnog in de roos. FC Twente herhaalde een kunstje dat PSV zaterdagavond al liet zien. Bryan Ruiz bezorgde de Tukkers in de blessuretijd de overwinning. De titelstrijd blijft daarmee ongemeen spannend.

,,Uiteindelijk ben ik natuurlijk blij en zeer tevreden met dit resultaat en met de terugkeer van Mounir’’, besloot De Boer. ,,Als zij een aansluitingstreffer forceren, weet je dat wij veel ruimte krijgen. Dat moeten we nog beter uitspelen. Maar dat heeft ook te maken met jeugdigheid, ervaring en wedstrijden spelen."

Houd Ajax TV in de gaten voor een uitgebreide samenvatting van NAC Breda – Ajax plus de interviews met de Ajacieden na afloop

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Tom Overtoom maakte zijn debuut in de wedstrijdselectie. Hij bleef de hele wedstrijd op de bank. Tom Overtoom maakte zijn debuut in de wedstrijdselectie. Hij bleef de hele wedstrijd op de bank.
Siem de Jong zette Ajax na dertien minuten op voorsprong. Siem de Jong zette Ajax na dertien minuten op voorsprong.
Vreugde na de vroege openingstreffer. Vreugde na de vroege openingstreffer.
Daley Blind speelde opnieuw als linksback. Daley Blind speelde opnieuw als linksback.
Donny Gorter komt inglijden. Eyong Enoh probeert de bal onder controle te houden. Donny Gorter komt inglijden. Eyong Enoh probeert de bal onder controle te houden.
Kopduel tussen Gregory van der Wiel en Anthony Lurling. Kopduel tussen Gregory van der Wiel en Anthony Lurling.
Lorenzo Ebecilio vormde samen met Siem de Jong en Miralem Sulejmani de aanval. Lorenzo Ebecilio vormde samen met Siem de Jong en Miralem Sulejmani de aanval.
Christian Eriksen in duel met Rob Penders. Christian Eriksen in duel met Rob Penders.
De Ajacieden bedanken de meegereisde supporters. De Ajacieden bedanken de meegereisde supporters.