Menu
Ajax legt tiental Dordrecht over de knie

Ajax legt tiental Dordrecht over de knie

Ajax heeft zaterdagavond het thuisduel met FC Dordrecht met 4-0 gewonnen. Na een 1-0-ruststand door een treffer van Lasse Schöne liepen de Amsterdammers pas na de rode kaart voor Josimar Lima over de promovendus heen. Opnieuw Schöne, Joël Veltman en Lucas Andersen verzorgden de doelpunten.

Ajax opende de elfde speelronde in de Eredivisie met een thuisduel op het vroege zaterdagavondtijdstip van 18:30 uur. Ten opzichte van vorige week, toen Ajax thuis speelde tegen Go Ahead Eagles, had Frank de Boer twee posities anders ingevuld. Aanvoerder Niklas Moisander en Kolbeinn Sigthórsson keerden terug in de basis.

De hoop leefde bij spelers, staf en publiek dat Ajax net zo’n eerste half uur op de mat zou leggen als vorige week tegen Go Ahead, alleen met wat meer goals. Maar aanvankelijk had de thuisploeg het knap lastig met de promovendus. De beste kans in het eerste kwartier was nota bene voor Joris van Overeem die centraal voor het doel van Cillessen – waarschijnlijk beduusd van de plotselinge mogelijkheid - de bal zacht in handen van de Ajax-keeper schoot.

Ajax liet het publiek zaterdagavond vier keer juichen. Ajax liet het publiek zaterdagavond vier keer juichen.

Ajax had na die speldenprik nog vijf minuten nodig om in het gewenste ritme te komen, maar daarna liep het veel beter. Onder leiding van een nagenoeg ongrijpbare Anwar El Ghazi kwam er snelheid in de ploeg. Hij hield de verdediging van Dordrecht flink bezig. In de 21e minuut had hij een groot aandeel in de openingstreffer. De linksbuiten lag op snelheid toen Sigthórsson hem bediende. De rappe El Ghazi behield het overzicht, legde de bal breed op de mee gespurte Schöne die simpel met links zijn vijfde seizoenstreffer maakte. Bij rust had Ajax al het verschil moeten maken, maar El Ghazi, Klaassen en Van Rhijn zagen hun goede pogingen stranden.

In de tweede helft keerde Nicolai Boilesen niet terug in het veld. De linksback had voor de wedstrijd al last van maagklachten, kon wel starten maar moest in de rust toch afhaken. Nick Viergever was zijn vervanger en voor hem zat er een fraai tintje aan dit duel. Het was namelijk zijn 150e Eredivisieduel. Alleen Lasse Schöne (211) en Niklas Moisander (179) speelden er meer dan de oud-speler van AZ en Sparta.

El Ghazi had in het begin van de tweede helft de marge moeten verdubbelen maar toen hij alleen op het doel van Dordrecht afging, stuitte hij op de keeper. Ook na een corner een paar minuten later was Ajax onfortuinlijk toen El Ghazi kopte waardoor Veltman de bal onverwachts voor de voeten kreeg. De verdediger maaide de bal over. Maar hoe flitsend Ajax ook startte, het heilige vuur was snel gedoofd. Dat leverde Rick ten Voorde in de 58e minuut de ultieme kans op de gelijkmaker op. Maar Cillessen dwong hem naar de zijkant en daar ruimde jubilaris Viergever op.

Dordrecht leek even op te leven, maar was plotseling de controle volledig kwijt. De gasten trokken regelmatig aan de noodrem en dat kostte Lima zijn tweede gele kaart. Sneu voor hem was wel dat Pisas de grootste overtreding bij dat duel maakte en de gele kaart meer verdiende dan hij. In de 64e minuut greep ook Ojo hardhandig in, kreeg geel en Ajax de vrije trap op randje zestien. Specialist Schöne schoot prachtig raak, 2-0. Maar bij de 3-0 klapte De Boer - die Serero had ingebracht voor Riedewald - zijn handen stuk. Joël Veltman zette de aanval op, stoomde - zoals zijn trainer dat zo graag ziet - mee op, ontving de bal terug van Klaassen en rondde buitengewoon fraai af. Met zijn tweede goal van dit seizoen evenaarde Veltman nu al zijn totaal van vorig jaar.
Klaassen leverde zeven minuten later ook de assist op het vierde doelpunt. De Hilversummer kopte fraai door op Lucas Andersen, die uiterst koel bleef en de 4-0 onder Kurto doorschoot.

Kansen op een nog grotere uitslag waren er wel, maar die werden niet benut. Desalniettemin een mooi resultaat zo pal voor de Champions League-ontmoeting met FC Barcelona. De Boer was tevreden: ,,Ik vond dat we op de eerste kans na, grip kregen op de wedstrijd en steeds onze middenvelder konden vinden. We beloonden onszelf niet omdat het maar 1-0 bij rust stond. Maar nadat Dordrecht met tien man kwam te staan, was de wedstrijd gespeeld.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Anwar El Ghazi was in de eerste helft één van de uitblinkers bij Ajax. Anwar El Ghazi was in de eerste helft één van de uitblinkers bij Ajax.
Anwar El Ghazi deed bij de 1-0 het voorbereidende werk, Lasse Schöne maakte het af. Anwar El Ghazi deed bij de 1-0 het voorbereidende werk, Lasse Schöne maakte het af.
Vreugde na het openingsdoelpunt. Vreugde na het openingsdoelpunt.
Directeur marketing Edwin van der Sar bekeek een gedeelte van de wedstrijd vanuit Vak410. Directeur marketing Edwin van der Sar bekeek een gedeelte van de wedstrijd vanuit Vak410.
Lasse Schöne sloeg weer toe met zijn vrije trap: 2-0. Lasse Schöne sloeg weer toe met zijn vrije trap: 2-0.
Schöne na zijn tweede treffer van de wedstrijd. Schöne na zijn tweede treffer van de wedstrijd.
Joël Veltman wint een kopduel. De verdediger tekende tegen FC Dordrecht voor de derde Ajax-treffer. Joël Veltman wint een kopduel. De verdediger tekende tegen FC Dordrecht voor de derde Ajax-treffer.
Lucas Andersen viert stijlvol de 4-0. Lucas Andersen viert stijlvol de 4-0.
Davy Klaassen werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Davy Klaassen werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Jairo Riedewald kreeg net als vorige week tegen Go Ahead een basisplaats. Jairo Riedewald kreeg net als vorige week tegen Go Ahead een basisplaats.
Ajax kan met een goed gevoel toewerken naar het duel met Barcelona. Ajax kan met een goed gevoel toewerken naar het duel met Barcelona.