Menu

Ajax legt verantwoordelijkheid bij eigen supporters

Ajax heeft donderdagochtend een aantal ferme maatregelen aangekondigd om de problemen met supportersgeweld te beteugelen. Op de persconferentie maakte Michael van Praag bekend dat bij supportersproblemen tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, de thuiswedstrijd tegen Den Bosch zonder publiek wordt gespeeld. Ajax zal verder de rest van dit seizoen en volgend seizoen tot nadere orde bij problemen tijdens uitwedstrijden supporters niet meer laten meereizen naar wedstrijden.

Ajax meent deze maatregelen te moeten nemen naar aanleiding van de supportersproblemen die het afgelopen seizoen veel vaker voorkomen dan voorgaande jaren. Van Praag wees erop dat het hierbij gaat om een groep die eigenlijk niet mag worden bestempeld als supporter. Uit onderzoek is gebleken dat toeschouwers die problemen bij wedstrijden verooorzaken vaak geen seizoenkaart hebben en slechts sporadisch naar Ajax gaan.

Van Praag verwierp verder de toonzetting, die de afgelopen dagen is ontstaan, dat Ajax niks of te weinig zou doen aan de problemen. ?Ik verwerp de toonzetting die naar aanleiding van de persconferentie van burgemeester Cohen is ontstaan, dat Ajax zijn zaakjes niet op orde zou hebben.? Daarbij stak de voorzitter van Ajax wel degelijk de hand in eigen boezem. ?Het kan echter niet zo zijn dat wij hier alleen voor staan. We moeten samen, dus met politie, justitie werken aan een oplossing.?

Een voetbal-wet zou de eerste belangrijke stap moeten zijn. ?Ik roep de politiek op om hier serieus over na te denken. In Engeland is dit een van de maatregelen geweest, die na jarenlange supportersrellen hebben geleid tot een beheersbare situatie.? Ajax heeft daarnaast al een voorstel ingediend voor een verbeterde overlegstructuur tussen de club en gemeente. Verder zal Ajax zelf de communicatie met de supporters via de eigen media verbeteren.

Voor de resterende wedstrijden van dit seizoen heeft Ajax verder de volgende maatregelen genomen:

* De kaartverkoop voor Ajax ? FC Utrecht is reeds stilgelegd.
* Supporters die een kaartje voor de komende thuiswedstrijden hebben gekocht of nog zullen kopen dienen zich bij het stadion te legitimeren. Supporters die meegaan naar uitwedstrijden zullen zich bij het instappen in de combi-bussen moeten legitimeren aan de hand van hun persoonsgebonden uitkaart.
*Er zal een algeheel alcoholverbod in het stadion zijn tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.
* Het lik op stuk beleid zal worden aangescherpt. Supporters die zich in het stadion misdragen zullen onmiddellijk worden verwijderd.
* Voor de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch is het voor clubkaarthouders slechts mogelijk om 1 kaartje per clubkaart te kopen.