Menu
Ajax leunt op jonge honden in aanvallend opzicht

Ajax leunt op jonge honden in aanvallend opzicht

Vaak wordt gezegd dat ervaring in Europees verband cruciaal is, maar in aanvallend opzicht zijn het vooral de jonkies van Ajax die van zich laten spreken. Slechts één van Ajax' laatste acht Europese goals kwam van een speler ouder dan 21 jaar. De laatste drie goals werden zelfs gemaakt door spelers die op dat moment achttien jaar waren: Kasper Dolberg, Donny van de Beek en Vaclav Cerny.

Dolberg scoorde vorige week bij zijn debuut de belangrijke gelijkmaker tegen PAOK. Aan het eind van vorig kalenderjaar tekenden Van de Beek en Cerny voor hun tot dusver enige Europese treffer(s). Cerny maakte eind november op bezoek bij Celtic de winnende (1-2), terwijl Van de Beek in december in het thuisduel tegen Molde (1-1) doeltreffend was. Het vieren van zijn treffer met een bebloed hoofd, opgelopen in het duel voor zijn rake kopstoot, staat nog menig Ajax-fan helder voor de geest.

Schöne
De laatste Ajacied op 'leeftijd' met een Europese goal was Lasse Schöne. De destijds 29-jarige Deen scoorde half september in het thuisduel tegen Celtic.

Overigens had Ajax in het verleden drie Griekse spitsen onder contract: Nikos Machlas, Yannis Anastasiou en Angelos Charisteas. Geen van hen heeft een verleden bij PAOK. Charisteas startte zijn profcarriere zelfs bij rivaal Aris.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst