Menu
Ajax levert collectief prima prestatie

Ajax levert collectief prima prestatie

Ajax heeft goede zaken gedaan in en tegen Heerenveen. De ploeg van trainer Henk ten Cate sloeg op de juiste momenten toe. Tom de Mul en Wesley Sneijder stelden de verdiende Amsterdamse zege (0-2) veilig.

Een oud manco leek de Amsterdammers zowaar opnieuw parten te gaan spelen tegen Heerenveen. Net als een week eerder in de Klassieker tegen Feyenoord en tijdens de midweekse ontmoeting met ADO Den Haag creëerde Ajax volop kansen. Met iets meer scherpte in de afronding hadden de Ajacieden het zichzelf in elk duel stukken makkelijker kunnen maken. Ajax speelt de laatste weken telkens redelijk tot goed; de wedstrijd tegen Heerenveen was daar geen uitzondering op. Een spaarzaam verwijt dat de Amsterdammers zichzelf mogen maken, is dat te veel kansen onbenut bleven.

,,We hebben Heerenveen te lang in de wedstrijd gelaten’’, keek Henk ten Cate terug. ,,Ik ben in elk geval te spreken over de manier waarop we hebben gespeeld. Geconcentreerd. Dat kwam helaas niet tot uiting in de score. We hebben hier in elk geval wel drie belangrijke punten gehaald. Uit ervaring weet ik dat weinig ploegen hier kunnen winnen.’’

Kort na het verstrijken van het eerste kwartier gaf Tom de Mul zijn ploeggenoten nog het goede voorbeeld. De rechterspits werd fraai in stelling gebracht door Wesley Sneijder. Oog in oog met doelman Brian Vandenbussche koos de Ajax-Belg voor een schuiver in de verre hoek: 0-1.

Sneijder plus de vaak mee ten aanval trekkende Urby Emanuelson en Zdenek Grygera stelden de Heerenveen-doelman voor rust ook op de proef. Vooral de rushes van de Tsjech sprongen in het oog. Grygera drong vaker door tot de zestien van de thuisploeg. Zeker twee afstandsschoten van de centrale verdediger hadden een beter lot verdiend. Hetzelfde kon worden gezegd van de vrije trap van Sneijder en het afstandsschot van de op het middenveld geposteerde Emanuelson. De Amsterdammers werd overigens ook een penalty onthouden. Vandenbussche lanceerde Hedwiges Maduro. Het op zijn zacht gezegd ongelukkige uitkomen van de keeper werd niet bestraft door arbiter Blom.

,,Ajax kwam vanavond te veel aan voetballen toe’’, nam Gertjan Verbeek het woord van Ten Cate over. ,,Het duel had al voor rust beslist kunnen worden. Ajax speelde goed georganiseerd en had op het middenveld een man extra. Voor ons heeft het er nooit echt ingezeten. Dat is ooit wel eens anders geweest.’’

Ajax combineerde er bij vlagen lustig op los. De aanvallers Klaas Jan Huntelaar en De Mul waren een voortdurende plaag voor de Friese defensie. De middenvelders Sneijder, Emanuelson, Maduro en Gabri waren dat ook. De ploeg van Ten Cate moest wel blijven waken voor spaarzame Friese uitvallen. Door de prima verdedigende arbeid van John Heitinga werd vooral de Friese topscorer Afonso Alves het voetballen onmogelijk gemaakt. De angel was daarmee uit het Friese spel. Met Jaap Stam weer terug op zijn vertrouwde plek in de defensie, slaagde Ajax er al helemaal in de Friezen ver van Stekelenburg weg te houden.

Kenmerkend genoeg ontpopte Michel Breuer zich na rust tot een van de gevaarlijkste spelers van Heerenveen. De verdediger volgde het voorbeeld van Grygera en trok ook mee naar voren. Breuer beproefde vergeefs zijn geluk met afstandschoten. Lasse Nilsson miste ook een handvol kansen. Maarten Stekelenburg liet zich deze avond echter niet verrassen. Net als zijn ploegmaten kon ook de Ajax-doelman terugkijken op een prima optreden. Ajax leverde tegen Heerenveen collectief een prima prestatie.

Wesley Sneijder maakte aan de onzekerheid een einde door de marge te verdubbelen. De middenvelder krulde de bal uit een vrije trap (toegekend na een overtreding op Emanuelson) fraai achter Vandenbussche.
Invaller Markus Rosenberg had Ajax zelfs nog aan een derde treffer kunnen en wellicht moeten helpen. Voor Vandenbussche schoot de Zweed de bal op in plaats van voorbij de uitkomende keeper. Rosenberg kwam erin voor Klaas Jan Huntelaar. Hoe geliefd de aanvaller nog steeds is in Friesland bleek tijdens de wissel. Onder een klaterend applaus werd de oud-speler van Heerenveen vaarwel gezegd. Onvervalst respect rolde in golven van de Friese tribunes.


Henk ten Cate heeft zijn spelers twee dagen vrij gegeven om te herstellen en na te genieten van de zege. Er is zowel op zondag als op maandag dus geen training.