Menu
Ajax levert solide en knap werk

Ajax levert solide en knap werk

Ajax is de groepsfase van de UEFA Cup uitstekend gestart. Klaas Jan Huntelaar en Edgar Manucharyan drukten het krachtsverschil met Austria Wien in goals uit: 3-0. ,,We hebben een vrij normale uitslag neergezet’’, zei Henk ten Cate.

Het was alsof de oefenmeester de mogelijke euforie na de klinkende zege probeerde te temperen. Ajax had indruk gemaakt tegen Austria Wien. De big smile die Ten Cate vervolgens op zijn gezicht toverde, sprak onmiskenbaar boekdelen. De Ajax-trainer voelde zich senang. ,,We hebben goede mogelijkheden om deze ronde te overleven.’’ De conclusie stemde Ten Cate zichtbaar nog blijer.

Goed starten in groep F was vooraf ook het devies voor de Ajacieden. De Amsterdammers speelden tegen Austria Wien hun eerste wedstrijd in de groepsfase van het UEFA Cuptoernooi. De Oostenrijkers hadden al iets recht te zetten. In de eerste groepsronde, waarin Ajax was vrijgeloot, ging Austria hard onderuit tegen Zulte Waregem. De verliespartij kostte trainer Frenk Schinkels uiteindelijk zijn baan als trainer van de Oostenrijkse landskampioen. In de Amsterdam ArenA nam Schinkels' opvolger Georg Zellhofer de honneurs waar.

Klaas Jan Huntelaar gaf de aanzet tot de prima start van de Amsterdammers. De spits sloeg na een dik halfuur toe. Kenneth Perez leidde de openingsgoal in met een vrije trap vanaf de rechterflank. Huntelaar stond na een korte scrimmage in het doelgebied exact op de goede plek om even hard als doeltreffend uit te halen: 1-0.

De minimale voorsprong bij rust was een goede afspiegeling van de sportieve verhoudingen op het veld. De verdedigend ingestelde Oostenrijkers waren vooral naar Amsterdam afgereisd om Ajax het voetballen onmogelijk te maken. Illustratief voor de bedoelingen van Austria was Hannes Aigner, de enige en daarmee eenzame aanvaller in de ploeg van Zellhofer. Het zwaartepunt in de Oostenrijkse formatie lag op de verdediging. Zo stond Huntelaar constant in de ‘belangstelling’ van minstens twee Oostenrijkse bewakers. Ten Cate: ,,De tegenstander was niet gekomen om te voetballen. Austria wilde de schade beperkt houden. Zelfs bij een 3-0 achterstand. Ze toonden weinig initiatief naar voren. Daarom was het voor ons zaak om geduldig te blijven. Daar zijn we in geslaagd.’’

De ultradefensieve spelopvatting ten spijt, maakten de gasten kort voor rust nog bijna gelijk ook. Stepan Vachousek kopte raak op aangeven van Andreas Lasnik. Scheidsrechter Sorin Corpodean annuleerde de treffer - terecht - wegens buitenspel. Later dook Lasnik zelf voor Maarten Stekelenburg op. De Ajax-keeper werd vanaf de achterlijn op de proef gesteld, maar bleek niet te verslaan. De doelman behield negentig minuten lang zijn concentratie. De spaarzame kansjes die de Oostenrijkers kregen, bleken uiteindelijk nauwelijks meer dan speldenprikjes. In de openingsfase was Aigner nog het dichtst bij een treffer. Zijn schot verdween naast.

Invaller Edgar Manucharyan en Huntelaar loodsten Ajax in de tweede helft overtuigend en met overmacht in veilige haven. De Armeniër, ingebracht voor Hedwiges Maduro, voorzag de linkerflank van de nodige aanvallende impulsen. Perez belandde naast en achter Huntelaar in het centrum, terwijl De Mul Mauro Rosales verving op rechts. De Amsterdamse aanvalslust bleef niet onbeloond. Met een schot vanaf twintig meter schoot Manucharyan halverwege het tweede bedrijf raak. Twee minuten later besliste Huntelaar het duel met zijn tweede goal. Een op maat afgeleverde vrije trap van Perez (spelhervattingen zijn inmiddels een geducht Amsterdams wapen) werd keihard ingekopt door de Ajax-spits. Vooral de sterk spelende Zdenek Grygera was in de slotfase dichtbij een vierde Amsterdamse goal. De Tsjech zag zijn inzet op de lat belanden. Opnieuw verzorgde Perez het maatwerk vooraf.

Achteraf kon vrijwel elke Ajacied een compliment worden gemaakt. De thuisploeg leverde tegen Austria Wien solide en bovenal knap werk af. De droomstart in de poulefase was met verve gerealiseerd. ,,Ajax heeft een regelmatige overwinning behaald’’, verwoordde Ten Cate het trots in zijn eigen woorden. De trainer had extra mooie woorden voor Manucharyan. De lichtvoetige Armeen was dertig minuten van de partij. Genoeg tijd om indruk te maken, vond ook zijn trainer. ,,Edgar is duidelijk in vorm en zit goed in zijn vel. Hij is een groot talent. Hopelijk kan hij ook de laatste stappen maken, om echt door te breken. Dat hoop ik echt.’’