Menu
Ajax levert tegen City prestatie van formaat

Ajax levert tegen City prestatie van formaat

Fris en verrassend voetbal vormden woensdagavond voor Ajax het fundament onder de glansrijke 3-1 overwinning op Manchester City. In poule D van de Champions League knokten de Ajacieden zich overtuigend terug na een 0-1 achterstand. Na de dik verdiende zege op de kampioen van Engeland ziet de wereld er plots weer een stuk zonniger uit voor Ajax.

De eerste officiële ontmoeting tussen Ajax en Manchester City was een onvervalste krachtmeting volgens het do-or-die-principe. Na een teleurstellende start moest zowel Ajax (0 punten in groep D) als Manchester City (1 punt) winnen om de kans op overwintering in de Champions League levendig te houden. ,,We moeten in een fantastische sfeer boven onszelf uitstijgen’’, verwoordde Frank de Boer zijn hoop vlak voor de aftrap van het derde pouleduel.

Het teleurstellende gelijkspel bij Heracles Almelo (3-3) was zaterdag alles behalve een goede generale repetitie voor het cruciale duel in de ArenA. De Ajacieden zouden alleen op een heel goede dag kans maken tegen de kampioen van de Premier League, zo was een breed gedeelde gedachte vooraf. Op het Almelose kunstgras ontbrak zaterdag bovendien de noodzakelijke mate van mannelijkheid. Volwassenheid leek sowieso vereist om mee te blijven strijden op het hoogste Europese clubniveau. Alle ingrediënten voor een onvervalste voetbalkraker waren vooraf aanwezig.

De Boer verraste in zijn basisploeg door Christian Eriksen in de spits te posteren. De jonge Deen nam daarmee de plek in die zaterdag, in het treffen met Heracles, nog werd ingevuld door Siem de Jong. De Ajax-captain kreeg tegen The Citizens een stek op het middenveld toebedeeld. De tactische veranderingen leverden al snel rendement op toen Eriksen de eerste échte kansen van de avond voor zijn rekening nam. Al na negen minuten ontving Eriksen de bal van Lasse Schöne (na een voorzet Daley Blind), waarna hij zijn schot naast het doel van Joe Hart zag verdwijnen. Een dikke tien minuten later creëerde Eriksen zichzelf ruimte voor een schot. Na een fraaie schijnbeweging, waarbij hij wegdraaide bij zijn tegenstander Gareth Barry, volgde een inzet die maar nét naast het doel van de eerste doelman van Engeland eindigde.

De Ajacieden boekten een fraaie zege woensdagavond op Manchester City. De Ajacieden boekten een fraaie zege woensdagavond op Manchester City.

De Ajacied en zijn ploeggenoten oogsten applaus voor de kans en de fraaie aanval over meerdere schijven die daaraan vooraf ging. Helaas ging het een minuut later al mis voor de ijzersterk spelende thuisploeg. Nauwelijks zestig tellen na de royaalste Ajax-kans was Samir Nasri het scorende eindstation van een vlijmscherpe counter. De eerste Engelse kans – bij het eerste moment waarop City daadwerkelijk gas leek te geven - werd daarmee verzilverd door The Sky Blues. Net als eerder, in het thuisduel met Real Madrid, maakten de Ajacieden onplezierig hard kennis met de mores van een Europese topploeg. Een kans, een doelpunt. Dat de 0-1 achterstand vloekte met de onderlinge voetbalverhoudingen op het veld, was de kampioen van Engeland begrijpelijkerwijs een rotzorg.

Dat de schade voor rust niet opliep tot een tweede tegentreffer dankte Ajax vooral aan een man: Kenneth Vermeer. Na een nieuwe counter van City, was het rechtsback Micah Richards die voor het Amsterdamse doel verscheen. Vermeer wierp zich kundig voor de bal en hield zijn ploeg – niet voor de eerste keer dit seizoen – in de race.

Ajax behield de rust en liet zich niet gek maken door de imposante verzameling voetbalsterren van Manchester City. Alhoewel het tempo af en toe laag lag, bleven de Ajacieden hun eigen spel spelen en loeren op de snelst mogelijke route richting Hart. De geduldige en zelfverzekerde tactiek leverde de thuisploeg op slag van rust een gelijkmaker op. Op aangeven van Ajax-rechtsback Ricardo van Rhijn schoot De Jong loepzuiver binnen: 1-1. Het bood de Amsterdammers een vernieuwd, maar vooral verbeterd perspectief voor de tweede helft. De gelijkmaker deed bovendien meer recht aan de verhoudingen binnen de lijnen.

,,De 0-1 kwam vanuit het niets en was een domper’’, blikte Frank de Boer terug. ,,We hebben ons herpakt en zijn na de gelijkmaker op dezelfde, goede manier doorgegaan. Dus met vertrouwen in ons eigen spel. We hebben durf getoond; dat wil ik ook zien van Ajax. Ook tegen Real Madrid en Borussia Dortmund.’’

De Amsterdam ArenA raakte na een klein uur topvoetbal in een extase na de treffer van Niklas Moisander. De Finse centrumverdediger kopte even hard als zuiver raak uit een corner van Eriksen: 2-1. Het was fraai te zien hoe Moisander de Engelse international Joleon Lescott in het luchtduel letterlijk (ver) onder zich hield. Of onderschatte Lescott de situatie, zoals heel City de indruk achterliet niet tot het gaatje te gaan in de ArenA? Ditmaal had Ajax geen boodschap aan de instelling bij de gasten.

De extase werd elf minuten later bijna een delirium bij de 3-1 van Eriksen, een onbetwistbare hoofdrolspeler van de avond. Eerst ontdeed de (gelegenheids)spits zich van City-captain Vincent Kompany, waarna Eriksen zijn rust behield en aanlegde voor een schot dat (weliswaar een tikkeltje fortuinlijk) via het been van Richards voorbij Hart rolde.

In het vervolg kwam Vermeer opnieuw glansrijk uit de strijd na oog-in-oog te hebben gestaan met Edin Dzeko. Gelukkig voor alle Ajacieden in de sfeervolle ArenA bleek Vermeer na de goal van Nasri onpasseerbaar. Aan de overkant moest Hart aan de bak op een kans van Tobias Sana. De wedstrijdfase - de laatste twintig minuten – was illustratief voor het levendige duel dat boeide van aftrap tot eindsignaal.

Toen de Noorse arbiter Svein Oddvan Moen even na half elf afblies, klonk euforisch gejuich in de ArenA. Onder een daverend applaus voltooiden de Ajacieden van De Boer een welverdiende ereronde. Ajax blies zichzelf met een prima overwinning op Manchester City nieuw leven in in groep D. Halverwege de poulefase van het prestigieuze toernooi (en na de 2-1 zege van Borussia Dortmund op Real Madrid) is alles nog mogelijk voor Ajax. Een prestatie van formaat.

,,Voor mij is het belangrijkste dat ik een Ajax heb gezien dat durf toonde'', besloot Frank de Boer zijn persconferentie. ,,Zo is de kans dat je uiteindelijk aan de goede kant van de streep staat, toch het grootst. Ik ben trots op wat we vandaag hebben laten zien. Hiermee hebben we vertrouwen getankt. Dit moeten we vasthouden in de Nederlandse competitie en, over twee weken, tegen Manchester City. We hebben zeer terecht gewonnen.''

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Ajax - Manchester City en de reacties na afloop van Frank de Boer, Niklas Moisander en Ricardo van Rhijn.


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Het basiselftal poseert voor de groepsfoto. Het basiselftal poseert voor de groepsfoto.
Siem de Jong houdt Manchester City-aanvoerder Vincent Kompany van de bal. Siem de Jong houdt Manchester City-aanvoerder Vincent Kompany van de bal.
Daley Blind en Richards in een duel om de bal. Daley Blind en Richards in een duel om de bal.
Ryan Babel startte in de basis op de linksbuitenpositie in plaats van Derk Boerrigter. Ryan Babel startte in de basis op de linksbuitenpositie in plaats van Derk Boerrigter.
De Ajax-aanvoerder scoorde na 45 minuten de 1-1. De Ajax-aanvoerder scoorde na 45 minuten de 1-1.
De Jong juicht na zijn gelijkmaker. De Jong juicht na zijn gelijkmaker.
Frank de Boer bleef gedurende de wedstrijd zijn spelers coachen vanaf de zijlijn én bank. Frank de Boer bleef gedurende de wedstrijd zijn spelers coachen vanaf de zijlijn én bank.
Niklas Moisander juicht hard na zijn treffer. Niklas Moisander juicht hard na zijn treffer.
Ajax hield de voorsprong goed vast. Ajax hield de voorsprong goed vast.
Eyong Enoh maakte na lang blessureleed zijn rentree. Eyong Enoh maakte na lang blessureleed zijn rentree.
Kenneth Vermeer maakte de ene goede redding na de andere. Kenneth Vermeer maakte de ene goede redding na de andere.
De Ajacieden bedanken het publiek voor hun onvoorwaardelijke steun. De Ajacieden bedanken het publiek voor hun onvoorwaardelijke steun.