Menu
Ajax lijdt dure nederlaag

Ajax lijdt dure nederlaag

Op een regenachtige zondag in Utrecht ging Ajax op jacht naar het dertigste kampioenschap voor de derde keer dit seizoen onderuit. Na de nederlagen bij PSV en FC Twente liep ook het bezoek aan Utrecht verkeerd af: 2-0.

De week die zo goed begon met de 5-1 zege op bezoek bij Vitesse, eindigde in mineur in Utrecht. Na de midweekse overwinning in Roemenië, die Ajax overwintering in Europa opleverde, werd de derde uitwedstrijd in zeven dagen niet op passende wijze afgesloten. Zeker in de tweede helft moest Ajax het antwoord op de dadendrang van Utrecht schuldig blijven. Tot hun eigen teleurstelling en machteloosheid zagen de Ajacieden toe hoe ze naar de derde nederlaag van het seizoen werden gespeeld.

Martin Jol had zijn elftal in de Domstad ten opzichte van het duel tegen Timisoara op één positie gewijzigd. Ismail Aissati nam de plek van Mitchell Donald op het middenveld van Ajax over. Verder liet Jol zijn - tot zondag - succesvolle formatie in het midden van Nederland ongewijzigd. FC Utrecht, zonder de zieke Kevin Vandenbergh, wilde voor eigen publiek wat laten zien tegen Ajax. Voor rust lukte dat nog niet erg, na rust echter des te meer.

De eerste helft leverde aan beide kanten aanvankelijk slechts één á twee goede kansen op. Eerst was het Aissati die, in zijn geboorteplaats, de beste mogelijkheid namens Ajax kreeg. De middenvelder zocht de combinatie met Luis Suarez op, maar uiteindelijk was zijn afwerking voor het doel van Michel Vorm te zwak. Vijf minuten voor rust waagde Ricky van Wolfswinkel een kansrijke poging. De spits van Utrecht vond echter Stekelenburg op zijn weg. Ook een hernieuwde kans liet hij onbenut. Daarmee kon het eerste bedrijf worden samengevat in drie goede kansen, twee dito reddingen van beide doelmannen en twee gele kaarten voor de achterhoede van Ajax (Anita en Alderweireld).

Martin Jol beleefde een slechte middag in Utrecht. Martin Jol beleefde een slechte middag in Utrecht.

Een simpele opstelsom als in de eerste helft, viel er in de tweede driekwartier niet te maken. Het begon al in derde minuut na rust toen man-of-the-match Jacob Mulenga de score opende. De aanvaller liet zich niet van de wijs brengen door Toby Alderweireld. De Ajacied, met een gele kaart op zak, kon Mulenga de doortocht naar Stekelenburg niet beletten. Met een bekeken schot passeerde hij vervolgens de Ajax-doelman: 1-0.

Ajax werd in Utrecht door een vol uitvak in de rug gesteund. Een kleine 1.200 Ajacieden reisden het team met 24 bussen achterna. Dat waren er twee minder dan het aanvankelijke aantal van 26 touringcars. Voor vertrek vanuit Amsterdam werd er in twee bussen vuurwerk gevonden, waarna de officier van justitie besloot dat beide vervoersmiddelen in de hoofdstad moesten achterblijven. Aanvankelijk eiste de officier dat liefst tien bussen niet aan de reis mochten beginnen, maar na overleg kreeg Ajax het voor het elkaar dat de schade uiteindelijk tot twee bussen beperkt bleef.

De supporters die de Domstad wel hadden bereikt, zagen dat Ajax in het uitverkochte Stadion Galgenwaard maar moeilijk gevaarlijk kon worden. Tien minuten na rust probeerde Jol met het inbrengen van Rommedahl (voor Emanuelson, die wegens zijn pijnlijke rug niet de hele wedstrijd kon spelen) meer snelheid in de ploeg te krijgen, maar ook met de Deen konden de bezoekers geen vuist maken. In plaats daarvan ging de aandacht juist uit naar Utrechts-spits Van Wolfswinkel, die kans op kans kreeg, maar zich telkens de mindere van Stekelenburg moest noemen. Na 57 minuten kreeg Marko Pantelic - net als Aissati voor rust - een prima kans op een Ajax-treffer, maar ook de Serviër faalde. Van dichtbij liftte hij de bal over doel, waardoor hij na zijn doelpunten van de afgelopen wedstrijden voor het eerst niet tot scoren kwam.

Andere Ajacieden konden de misser van Pantelic niet compenseren met doelpunten. Sterker: de beste kansen bleven voor Utrecht. ,,Als je niet kan scoren, moet je op de nul kunnen spelen”, zei Martin Jol daar na afloop over. Die theorie kon bij een 1-0 achterstand al niet meer op gaan en werd in 67ste minuut definitief onbruikbaar gemaakt toen FC Utrecht opnieuw tot scoren kwam. Jan Wuytens kopte resoluut raak uit een hoekschop van Nijholt en zette Ajax daarmee op een schier onoverbrugbare achterstand.

Zeker toen Ajax het slotkwartier met tien man verder moest (tweede gele kaart Anita), was het gedaan met de Amsterdamse kansen op een punt. Utrecht gaf het duel niet meer uit handen, waardoor Ajax op zijn beurt met lege handen bleef staan. ,,We zijn afgetroefd in de duels”, analyseerde Jol na afloop. ,,Voor rust lukte het ons nog om daar omheen te voetballen, maar in de tweede helft ging dat niet meer.”

Later op de middag bleek hoe duur de nederlaag in Utrecht was. Zowel PSV (in Waalwijk tegen RKC) als FC Twente (op bezoek bij NEC) maakten geen fout door hun wedstrijd te winnen. Het gat met de concurrentie werd daardoor met drie punten vergroot. Bijna halverwege de competitie is de achterstand op koploper FC Twente inmiddels al tot negen punten opgelopen.

Aissati had in zijn geboortestad een basisplaats, maar kon ook het verschil niet maken. Aissati had in zijn geboortestad een basisplaats, maar kon ook het verschil niet maken.
Pantelic baalt dat hij een mogelijkheid niet binnen heeft geschoten. Pantelic baalt dat hij een mogelijkheid niet binnen heeft geschoten.
Luis Suarez kon geen potten breken in Utrecht. Luis Suarez kon geen potten breken in Utrecht.
Na een vroege gele kaart kon Toby Alderweireld zich niet al te veel permitteren. Na een vroege gele kaart kon Toby Alderweireld zich niet al te veel permitteren.
Een dik kwartier voor tijd moest Vurnon Anita na een tweede gele kaart vertrekken. Een dik kwartier voor tijd moest Vurnon Anita na een tweede gele kaart vertrekken.
Urby Emanuelson startte wel, maar moest tien minuten na rust toch worden gewisseld. Urby Emanuelson startte wel, maar moest tien minuten na rust toch worden gewisseld.
Na het vertrek van Anita schoof Gregory van der Wiel naar de linkerflank. Na het vertrek van Anita schoof Gregory van der Wiel naar de linkerflank.