Menu
Ajax lijdt eerste nederlaag

Ajax lijdt eerste nederlaag

Ajax heeft zaterdagavond de eerste competitienederlaag van het seizoen geleden. In de Amsterdam ArenA was Vitesse met 0-2 te sterk. Wilfried Bony was met twee doelpunten de kwelgeest van Ajax. Door de nederlaag verspeelde Ajax voor de zevende keer in elf competitieduels dure punten.

,,Laten we hopen dat wij morgen na afloop de lachende partij zijn”, zei Frank de Boer daags voor de wedstrijd over het weerzien met Theo Janssen. Het liep totaal anders. De club uit Arnhem toonde zich oppermachtig in het stadion van de regerend landskampioen.

Hoewel het pas de vierde zege van Vitesse op Amsterdamse bodem was, zei de overwinning zaterdagavond veel over de huidige verhoudingen in de top. En over de kracht van Vitesse buitenshuis (zes zeges op rij). Voor het eerst sinds 2001 won Vitesse weer eens in de Amsterdam ArenA. En dat op een moment dat Ajax een overwinning goed kon gebruiken tegen de directe concurrent. In plaats van het verschil te neutraliseren liep de achterstand nu op tot zes punten. Bovendien maakte de nederlaag een einde aan de ongeslagen thuisreeks van dertien duels van Ajax. ,,We wisten dat de eerste nederlaag steeds dichterbij zou komen na zo’n lange reeks. Maar toch komt hij dan altijd op een ongelegen moment. Nu helemaal”, zei De Boer daar na afloop over.

Drie dagen na zijn officiële debuut in de bekerwedstrijd tegen ONS Sneek verscheen Stefano Denswil ook tegen Vitesse aan de aftrap. De 19-jarige centrale verdediger verving de geschorste Niklas Moisander. Verder koos De Boer voor vertrouwde namen van de afgelopen weken met Christian Eriksen opnieuw als ‘valse’ spits en Siem de Jong op het middenveld. Naast Moisander zat ook Miralem Sulejmani op de tribune van de uitverkochte ArenA. De Serviër moest zijn plaats in de wedstrijdselectie afstaan aan de Deense debutant Lucas Andersen (18), die volgens De Boer rijp was om een keer bij de achttien te zitten.

Ajax leed zaterdagavond de eerste nederlaag van het seizoen. Ajax leed zaterdagavond de eerste nederlaag van het seizoen.

De Jong kreeg in de eerste helft de beste kansen namens Ajax. Twee keer dook hij voor het doel van Velthuizen op, maar beide pogingen waren een prooi voor de Vitesse-keeper. ,,Als zo’n eerste kans er direct ingaat, wordt het wellicht een heel andere wedstrijd. Maar dat is altijd achteraf praten. Misschien was het missen van die kans wel inherent aan het wedstrijdverloop. We begonnen heel gezapig aan de wedstrijd en hadden te weinig ritme en agressiviteit in ons spel. Daardoor kregen we te weinig mogelijkheden.”

De bezoekers sprongen aan de andere kant effectief met de kansen om. De eerste echte kans werd na 38 minuten direct in een doelpunt omgezet. Wie anders dan Wilfried Bony nam de treffer voor zijn rekening. De Ivoriaan stond vooraf al op tien goals uit tien duels. Ook tegen Ajax trok hij die lijn eenvoudig door. Op aangeven van Gaël Kakuta kon de Ivoriaan de bal vrij binnenschieten: 0-1. De Boer: ,,Natuurlijk was Bony fantastisch, maar we gaven ook wel makkelijk weg op dat moment. Die goal viel echt uit het niets.”

Direct na rust deelde Bony opnieuw een flinke dreun aan Ajax uit. Het krachtmens uit Afrika zette de aanval zelf op en kopte vervolgens feilloos een voorzet van Renato Ibarra binnen. Opnieuw kon hij Ajax ongehinderd pijn doen.

Tot geluk van Ajax bleef de schade op dat moment tot 0-2 beperkt. Want in het eerste kwartier na rust waren zowel Jonathan Reis (redding Vermeer) als Marco van Ginkel (kopbal tegen de paal) in de buurt van een derde Arnhemse treffer. Daarmee zou de achterstand helemaal onoverbrugbaar zijn geworden. Toch kon Ajax ook na rust nauwelijks een vuist maken tegen Vitesse. De doelpogingen van Daley Blind (schot) en Toby Alderweireld (kopbal) misten het venijn en de kracht om Ajax weer terug in de race te brengen. De cijfers op het scorebord vertelden het verhaal van de avond: Bony 0-1 en Bony 0-2. Daar had Ajax geen antwoord op.


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Oud-Ajacied Theo Janssen nam voor het duel afscheid van het publiek. Oud-Ajacied Theo Janssen nam voor het duel afscheid van het publiek.
Lucas Andersen maakte zijn debuut in de wedstrijdselectie. Lucas Andersen maakte zijn debuut in de wedstrijdselectie.
Toby Alderweireld kreeg vlak voor de aftrap een schaal voor het spelen van zijn 150e officiële wedstrijd. Toby Alderweireld kreeg vlak voor de aftrap een schaal voor het spelen van zijn 150e officiële wedstrijd.
Ryan Babel had enkele aardige acties tegen Vitesse, maar kwam niet tot scoren. Ryan Babel had enkele aardige acties tegen Vitesse, maar kwam niet tot scoren.
Voormalig Ajacied Theo Janssen aan de bal. Voormalig Ajacied Theo Janssen aan de bal.
Frank de Boer zag Ajax de eerste thuisnederlaag sinds 5 februari lijden. Frank de Boer zag Ajax de eerste thuisnederlaag sinds 5 februari lijden.
De Jong snelt weg met Patrick van Aanholt in zijn kielzog. De Jong snelt weg met Patrick van Aanholt in zijn kielzog.
Stefano Denswil maakte tegen Vitesse zijn competitiedebuut. Stefano Denswil maakte tegen Vitesse zijn competitiedebuut.
Oud-Ajacied Jan-Arie van der Heijden ziet hoe de bal wordt weggeschoten door Tobias Sana. Oud-Ajacied Jan-Arie van der Heijden ziet hoe de bal wordt weggeschoten door Tobias Sana.
Lasse Schöne focust zich op de bal. Lasse Schöne focust zich op de bal.
Ook de altijd gedreven De Jong kwam niet tot scoren tegen de Arnhemmers. Ook de altijd gedreven De Jong kwam niet tot scoren tegen de Arnhemmers.
Vitesse speelde heel compact waardoor Ajax weinig mogelijkheden kreeg. Vitesse speelde heel compact waardoor Ajax weinig mogelijkheden kreeg.
Ajax verloor zaterdagavond met 0-2 van Vitesse. Ajax verloor zaterdagavond met 0-2 van Vitesse.
De lichaamstaal van de Ajacieden sprak boekdelen... De lichaamstaal van de Ajacieden sprak boekdelen...