Menu
Ajax lijdt gevoelige nederlaag

Ajax lijdt gevoelige nederlaag

Ajax moet na zondag nog steeds op de eerste overwinning van het nieuwe jaar wachten. Op bezoek bij Feyenoord ging Ajax met 4-2 onderuit. John Guidetti was met drie goals de grote man in De Kuip. Christian Eriksen en Dmitry Bulykin scoorden namens Ajax.

De Kuip trilde na afloop op z’n grondvesten. De ontlading bij Feyenoord was enorm, want voor het eerst in jaren won de thuisploeg weer eens in Rotterdam van Ajax. De laatste thuiszege van Feyenoord dateerde immers van 5 februari 2006. Een week na de 1-1 tegen AZ slaagde Ajax er ook in De Kuip niet in om de eerste zege van 2012 veilig te stellen. De nederlaag in De Kuip zorgde er bovendien voor dat Feyenoord inmiddels op een gelijk aantal punten met Ajax staat.

Frank de Boer moest in aanloop naar de 57e Klassieker in Rotterdam opnieuw een defensieve puzzel leggen. De afwezigheid van Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, André Ooijer en Nicolai Boilesen liet zich voelen achterin. Het bezorgde Ricardo van Rhijn een basisplaats in het hart van de verdediging. Ook de 20-jarige Joël Veltman zat voor het eerst bij de selectie.

Siem de Jong had het lastig tegen Feyenoord-aanvoerder Ron Vlaar. Siem de Jong had het lastig tegen Feyenoord-aanvoerder Ron Vlaar.

Een schitterende goal van uitblinker Christian Eriksen brak de wedstrijd in de achttiende minuut open. De Deense middenvelder speelde zichzelf handig vrij en schoot de bal met een fraaie krul om Feyenoord-doelman Erwin Mulder heen: 0-1. Het doelpunt volgde een paar minuten nadat Vurnon Anita de eerste treffer ook op zijn schoen had gehad. De rechtsback stoomde kansrijk op naar voren, maar zag zijn avontuur uiteindelijk in het zicht van de haven stranden.

Met de goal en de kans van Anita waren de gevaarlijkste momenten van Ajax voor rust genoemd. Want niet Eriksen, maar de 19-jarige John Guidetti eiste uiteindelijk de hoofdrol in de eerste driekwartier op. De Zweedse topscorer van Feyenoord, net op tijd hersteld van zijn ontstoken amandelen, bewees tot twee maal toe zijn waarde voor de thuisclub. Eerst versierde hij na een halfuur een strafschop, door bij een sliding van Jan Vertonghen naar de grond te gaan. Die buitenkans van elf meter schoot hij vervolgens onberispelijk raak: 1-1. Elf minuten later stond hij opnieuw op de goede plek toen een vrije trap van Jordy Clasie voor zijn voeten belandde. Na een haast niet te missen kans van Otman Bakkal tikte de Zweed de bal in de rebound binnen: 2-1.

De Boer: ,,De eerste twintig leek er niets aan de hand. We kwamen terecht op een 0-1 voorsprong. Daarna verzuimden we om een tweede goal te maken. Door twee discutabele beslissingen gingen we met een 2-1 achterstand de rust in, maar zelfs toen had ik nog een idee dat er niet zoveel aan de hand was. We hadden immers nog driekwartier om het recht te zetten.”

De kansen op herstel namen echter af toen Feyenoord direct aan het begin van de tweede helft opnieuw scoorde. Na die derde treffer liep Ajax opnieuw achter de feiten aan. Bakkal mocht vrij uithalen waardoor Ajax met nog veertig minuten op de klok ineens tegen een 3-1 achterstand aankeek. Met aantal aanvallende wissels probeerde De Boer vervolgens de marge te verkleinen. Met Davy Klaassen en Nicolás Lodeiro voor Eyong Enoh en de geblesseerde Miralem Sulejmani (knie schoot op slot, maandag MRI-scan) werd de Ajax-aanval van nieuwe brandstof voorzien. De wisselingen leverden echter niet het gewenste effect op. ,,De tweede helft was van onze kant van een veel minder niveau. Bovendien zitten we momenteel niet in een flow waarin we zoiets makkelijk recht kunnen zetten.”

Pas toen Dmitry Bulykin een kwartier voor tijd entree maakte, kreeg Ajax wat meer slagkracht voorin. Zo joeg de lange Rus goed door op Feyenoord-keeper Mulder die vervolgens zeldzaam in de fout ging. Hij leverde de bal bij Bulykin in waardoor Ajax weer terug in de wedstrijd kon komen. Onder toeziend oog van de verbaasde Feyenoord-doelman rolde de bal via de voet van Bulykin in het doel: 3-2. Net als eerder dit seizoen in Eindhoven tegen PSV bewees Ajax’ pinchhitter daarmee zijn waarde in een belangrijke uitwedstrijd.

De hoop op de gelijkmaker bleef echter maar drie minuten levend. In de 83e minuut was het opnieuw Guidetti die de show stal. Voor de derde keer op de middag bezorgde de huurling van Manchester City zijn club een doelpunt, waarmee de kansen van Ajax definitief verkeken waren. De Boer: ,,Gezien de tweede helft heeft Feyenoord terecht gewonnen. Bij ons stak Christian Eriksen er vandaag bovenuit, maar dat moeten meer spelers doen. We missen momenteel het gevoel om de tegenstander te laten zien dat er niets te halen valt. Laten we hopen dat dat snel weer terugkeert.”


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ricardo van Rhijn nam de plaats in van de geblesseerde Toby Alderweireld. Ricardo van Rhijn nam de plaats in van de geblesseerde Toby Alderweireld.
Vurnon Anita was in de 15e minuut met een goed schot dicht bij de openingstreffer. Vurnon Anita was in de 15e minuut met een goed schot dicht bij de openingstreffer.
Christian Eriksen leek met zijn treffer voor een mooie Ajax-middag te zorgen. Christian Eriksen leek met zijn treffer voor een mooie Ajax-middag te zorgen.
Zoals zo vaak dit seizoen, ging Jan Vertonghen voorop in de strijd. Zoals zo vaak dit seizoen, ging Jan Vertonghen voorop in de strijd.
Lorenzo Ebecilio kreeg enkele goede mogelijkheden. Lorenzo Ebecilio kreeg enkele goede mogelijkheden.
Vertonghen beklaagt zich na de toegekende strafschop aan Guidetti. Vertonghen beklaagt zich na de toegekende strafschop aan Guidetti.
Eyong Enoh moest na ruim een uur plaatsmaken voor Davy Klaassen. Eyong Enoh moest na ruim een uur plaatsmaken voor Davy Klaassen.
Ebecilio wordt aan zijn schoen gepakt door zijn opponent. Ebecilio wordt aan zijn schoen gepakt door zijn opponent.
Miralem Sulejmani wordt gewisseld. Zijn knie schoot op slot. Miralem Sulejmani wordt gewisseld. Zijn knie schoot op slot.
Met de 3-2 bracht Dmitry Bulykin de spanning terug in de wedstrijd. Met de 3-2 bracht Dmitry Bulykin de spanning terug in de wedstrijd.
Het geloof op een goede afloop lijkt bij Theo Janssen helemaal weg. Het geloof op een goede afloop lijkt bij Theo Janssen helemaal weg.
De Boer baalt stevig. Hij wacht nog op de eerste zege in 2012. De Boer baalt stevig. Hij wacht nog op de eerste zege in 2012.