Menu
Ajax lijdt kleine nederlaag in Oekraïne

Ajax lijdt kleine nederlaag in Oekraïne

Ajax heeft in de achtste finales van de UEFA Europa League een 1-0-nederlaag geleden tegen Dnipro Dnipropetrovsk. In Kiev maakte Roman Zozulya het enige doelpunt van de wedstrijd. Volgende week moet de ploeg van Frank de Boer in de uitverkochte Amsterdam ArenA de achterstand zien om te buigen.

Vooraf vonden De Boer en aanvoerder Nicolai Boilesen het moeilijk in te schatten met welk resultaat Ajax weer tevreden uit Kiev zou kunnen vertrkken. Eén ding is zeker: een 1-0-nederlaag stond niet op het wensenlijstje. Lukt het Dnipro volgende week te scoren in Amsterdam, dan moet Ajax daar drie goals tegenover zetten.

Het enorme NSK Olimpiyskyi, ofwel het Olympisch Stadion van Kiev, voelde donderdagavond met zo’n 15.000 aanwezige voetbalfans behoorlijk leeg aan. Logisch, want normaal gesproken speelt Dnipro zijn thuiswedstrijden zo’n 450 kilometer verderop. Maar vanwege de onrust in het oosten van het land wordt er voor Europese duels uitgeweken naar de hoofdstad van Oekraïne.

Ajax werd in Kiev gesteund door zo’n 200 meegereisde supporters en die zagen hun ploeg in de derde minuut bijna op voorsprong komen. Davy Klaassen stuurde Thulani Serero weg, die de doelman bijna met een subtiel boogballetje verraste.

Anwar El Ghazi leverde een paar een voorzet af, maar tot een goal leidde het niet. Anwar El Ghazi leverde een paar een voorzet af, maar tot een goal leidde het niet.

Bij die kans van Serero bleef het ook lange tijd voor de Nederlandse kampioen. Arek Milik, terug in de basis na een hamstringblessure, werd nauwelijks bereikt. De ruimtes waren er wel, maar het spel van Ajax oogde slordig. In de elfde minuut leidde een verkeerde terugspeelbal van Joël Veltman bijna de openingstreffer in voor Dnipro, maar Yevheb Seleznyov schoot naast.

Na een half uur was het wel raak voor de Oekraïners. Dnipro’s sterspeler Yevhen Konoplyanka bracht de bal na een mooie rush bij Roman Zozulya, die zichzelf goed vrijspeelde en Cillessen passeerde. De 1-0 was meteen de ruststand, al kreeg Ajax in blessuretijd nog een enorme kans op de gelijkmaker. Klaassen kopte een corner door, waarna Veltman de bal van dichtbij over een vrijwel leeg doel werkte.

Omdat er in de openingsfase van de tweede helft van een kentering geen sprake was, ging De Boer in de 60ste minuut over tot een dubbele wissel. Daley Sinkgraven en Ricardo Kishna kwamen in het veld voor Thulani Serero en Lasse Schöne. Ajax werd dreigender, toch bleven de beste mogelijkheden voor Dnipro. Een kwartier voor tijd kwam Richairo Zivkovic in het veld voor Milik, maar ook hij kon een nederlaag niet voorkomen.

Donderdag 19 maart, in een uitverkochte Amsterdam ArenA, moet Ajax laten zien wat het waard is. Het wordt een zware klus, maar met de steun van een volgepakt stadion is alles nog mogelijk.

Tekst: Ajax.nl/Timo Bruijns
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De start elf van Ajax in Kiev. De start elf van Ajax in Kiev.
Thulani Serero kreeg in de openingsfase een grote kans. Thulani Serero kreeg in de openingsfase een grote kans.
Arek Milik keerde terug in de basis na zijn bovenbeenblessure. Arek Milik keerde terug in de basis na zijn bovenbeenblessure.
Aanvoerder Nicolai Boilesen wordt stevig aan zijn shirt getrokken. Aanvoerder Nicolai Boilesen wordt stevig aan zijn shirt getrokken.
Teleurstelling bij de Ajacieden na de 1-0. Na drie Europese duels zonder tegengoal hield Ajax in Kiev niet de nul. Teleurstelling bij de Ajacieden na de 1-0. Na drie Europese duels zonder tegengoal hield Ajax in Kiev niet de nul.
Keeper Boyko gebruikt zijn vuisten om de bal te keren. Keeper Boyko gebruikt zijn vuisten om de bal te keren.
In blessuretijd van de eerste helft kreeg Ajax een grote kans: Klaassen kopt door en vervolgens... In blessuretijd van de eerste helft kreeg Ajax een grote kans: Klaassen kopt door en vervolgens...
... werkt Veltman de bal van dichtbij over het doel van Dnipro heen. ... werkt Veltman de bal van dichtbij over het doel van Dnipro heen.
Riechedly Bazoer stond opnieuw in de basis. Riechedly Bazoer stond opnieuw in de basis.
Davy Klaassen speelde zijn zeventiende Europese duel voor Ajax. Davy Klaassen speelde zijn zeventiende Europese duel voor Ajax.
Lasse Schöne vormde met El Ghazi en Milik de voorhoede van Ajax. Lasse Schöne vormde met El Ghazi en Milik de voorhoede van Ajax.
Frank de Boer beklaagt zich bij de arbitrage. Frank de Boer beklaagt zich bij de arbitrage.
Jasper Cillessen voorkomt een tweede tegengoal. Jasper Cillessen voorkomt een tweede tegengoal.
Hoogstandje van Lasse Schöne. Hoogstandje van Lasse Schöne.
Daley Sinkgraven loste Thulani Serero af na een uur spelen. Daley Sinkgraven loste Thulani Serero af na een uur spelen.
Ricardo Kishna kwam het laatste halfuur in actie als vervanger van Schöne. Ricardo Kishna kwam het laatste halfuur in actie als vervanger van Schöne.
Richairo Zivkovic kreeg de nul ook niet van het scorebord. Richairo Zivkovic kreeg de nul ook niet van het scorebord.