Menu
Ajax loert op derde zege op ADO

Ajax loert op derde zege op ADO

Afgelopen seizoen verliet Ajax het Zuiderpark met een kleine zege. Klaas Jan Huntelaar was matchwinnaar met zijn fraaie 1-2. De openingstreffer van Zdenek Grygera bleek achteraf een solide fundament onder de overwinning.

Een makkelijke middag had Ajax zeker niet in het Zuiderpark. De groengele thuisploeg bleek een taaie tegenstander. Michael Mols was misschien wel de grootste plaaggeest aan Haagse kant. De oud-Ajacied schoot ADO drie minuten na de openingsgoal van Grygera alweer naast de Amsterdammers. Tien minuten na de pauze realiseerde Huntelaar zijn slotakkoord. De Ajacied werkte een afstandschot secuur in een uiterste hoek van het doel. Bijna lukte het ADO om het slotakkoord van de topschutter te verstoren. Een uitstekend keepende Maarten Stekelenburg hield de schade beperkt tot een enkele tegentreffer.

Ajax en ADO troffen elkaar dit seizoen al twee keer eerder. Beide duels werden gespeeld in de Amsterdam ArenA. De twee onderonsjes leverden bovendien exact hetzelfde resultaat op: een 2-0 overwinning voor Ajax. Op 25 oktober en op 9 november 2006 ontmoetten Ajax en ADO elkaar voor de competitie en het bekertoernooi.

Zonder zelf groots te spelen stelden de Ajacieden hun competitiezege relatief moeiteloos veilig. De treffers van Wesley Sneijder en Gabri waren hoogtepunten in een verder matig duel. ,,Ik ben tevreden met de drie punten, maar daar is ook alles mee gezegd’’, was naderhand het veelzeggende commentaar van Ajax-trainer Henk ten Cate. De verwachtingen waren ook hooggespannen, vier dagen na een fraaie Amsterdamse voetbaldemonstratie in de Kuip tegen Feyenoord (0-4). In de ontmoeting met ADO maakten de Amsterdammers veel minder indruk. Vooral omdat de Ajacieden het tempo te laag hielden, leverde Ajax – ADO Den Haag slechts zelden boeiende momenten op.

Zdenek Grygera hielp zijn ploeg in de laatste editie van ADO Den Haag - Ajax na een klein half uur spelen aan de openingstreffer. Zdenek Grygera hielp zijn ploeg in de laatste editie van ADO Den Haag - Ajax na een klein half uur spelen aan de openingstreffer.

Voor slechts 7909 betalende toeschouwers verliep het bekertreffen tussen beide clubs, twee weken later, ook al moeizaam. Opnieuw voetbalde Ajax niet groots of meeslepend, maar won de thuisploeg wel. De doelpuntenmakers uit de eerdere ontmoeting werden –met het oog op de naderende topper tegen PSV- rust gegund. Vanaf hun tribuneplaats zagen Sneijder en Gabri hun aanvoerder Jaap Stam al na acht minuten koppend scoren: 1-0. Na een dik uur spelen tekent Huntelaar voor de 2-0. Mauro Rosales leverde bij beide treffers de assist.

De trainer die dit seizoen tweemaal van Ajax verloor, Frans Adelaar, heeft inmiddels afscheid genomen van zijn club. Na een uiterst moeizaam competitieverloop gingen ADO en Adelaar uit elkaar. Adelaars assistent Lex Schoenmaker nam het trainersstokje over. Het kleine puntentotaal, ADO hield aan de eerste 23 duels slechts veertien punten over, bewijst dat ook Schoenmaker ‘zijn’ ADO nog niet optimaal aan het voetballen heeft gekregen.
Rick Hoogendorp keerde recent terug op het oude nest. De aanvaller wordt in staat geacht de moeizaam lopende Haagse voetbalmotor weer op volle toeren te laten draaien. Hoogendorp -die zijn carrière begon in Den Haag- kwam over van het Duitse Vfl Wolfsburg. Schoenmaker kan zondag (aftrap 12.30 uur) niet beschikken over de geblesseerden Stefan Postma, Christian Kum, Wesley Verhoek en Josh Wagenaar. Aleksandr Rakovic zit bovendien de eerste van vijf duels schorsing uit. Pascal Bosschaart, Stijn Vreven en Goran Bunjevcevic keren daarentegen terug van een schorsing. Oud-Ajacied Robert Zwinkels is hersteld van een blessure. Ajax-trainer Henk ten Cate kan dit weekend geen beroep doen op Urby Emanuelson, Zdenek Grygera en Thomas Vermaelen. In het Zuiderpark is Eric Braamhaar zondag de scheidsrechter van dienst.

De statistieken
ADO Den Haag en Ajax troffen elkaar tot nu toe 26 keer eerder in Eredivisieverband. De eerste editie van ADO – Ajax werd gespeeld op 22 december 1957. De Hagenaars wonnen die wedstrijd met 3-1. Het was de eerste van zes Haagse (thuis)overwinningen op Ajax. De laatste thuisoverwinning van de Haagse formatie dateert van 4 oktober 1980: 4-3. ADO ging die periode nog door het leven als FC den Haag. Vier keer kwamen beide clubs een gelijkspel overeen. Het laatste gelijkspel dateert van 12 september 2004: 3-3. De laatste ADO Den Haag – Ajax leverde Ajax een 1-2 overwinning op.