Menu
Ajax loert op nieuwe zege in Gelredome

Ajax loert op nieuwe zege in Gelredome

Ajax besloot dit seizoen de thuiswedstrijd tegen Vitesse met een fraaie zege: 3-0. Doelman Harald Wapenaar werd op 10 september twee keer verslagen door Klaas Jan Huntelaar. Roger lukte dat een keer. Zondag treffen beide ploegen elkaar opnieuw.

Dit keer in het Gelredome. Net als eerder in de Amsterdam ArenA lopen de Ajacieden ook in de Gelderse voetbaltempel een keur aan oud-Ajacieden tegen het roodwitte lijf. Youssouf Hersi, Abubakari Yakubu, Fred Benson en Etiënne Esajas droegen in het verleden een Ajax-tricot. Ver voordat hij afgelopen zomer aan de slag ging bij Vitesse, hulde Aad de Mos zich in de jaren tachtig bij voorkeur vooral in een trainingspak of een clubkostuum van Ajax. De Hagenaar maakte in 1980 zijn opwachting bij Ajax als jeugdtrainer. De ambitieuze De Mos maakte in sneltreinvaart carrière in de hoofdstad. Van 20 maart tot 1 juli 1981 was hij interim-trainer. De Mos nam die periode de honneurs waar voor de afgetreden hoofdtrainer Leo Beenhakker.
Een voetbaljaargang later, het seizoen 1981-1982, was de voormalige jeugdtrainer assistent-coach van Kurt Linder. De Mos maakte een logische laatste stap in het seizoen ’82-’83 door Linder op te volgen. Op 6 mei 1985 maakte het Amsterdamse clubbestuur een einde aan de lange samenwerking tussen De Mos en Ajax. Het was de trainer niet gegund om een fraai seizoen af te sluiten met de landstitel. De Mos nam drie jaar later revanche op zijn oude club. Als hoofdtrainer van KV Mechelen boekte De Mos zijn grootste triomf met het in de wacht slepen van de Europa Cup II. Ajax verloor die finale met 1-0.

Thomas Vermaelen behoorde tot de uitblinkers tijdens de laatste editie van Vitesse - Ajax. Thomas Vermaelen behoorde tot de uitblinkers tijdens de laatste editie van Vitesse - Ajax.

Vitesse presteert dit seizoen wisselvallig. De Arnhemmers bezetten op dit moment de tiende plaats in de Eredivisie. Danko Lazovic is dit seizoen veruit de meest scorende Vitessenaar. De clubtopscorer strijdt met zijn twaalf treffers nog steeds mee om de titel van nationaal topscorer. In de afgelopen speelronde bewees hij zijn club en zichzelf tegen Roda JC een uitstekende dienst door tweemaal toe te slaan. De Gelderlanders verlieten Limburg met een 2-4 overwinning. Anduelle Pryor en Fred Benson scoorden ook namens de ploeg van De Mos.
Voor de Arnhemmers ging het dit seizoen voor eigen publiek meer dan eens mis. AZ (1-3), sc Heerenveen (1-3), NAC (0-1) en PSV (0-1) verlieten het Gelredome met een zege. Het duel met de Eindhovenaren moet Vitesse wel vertrouwen hebben geschonken. De Arnhemmers verloren met klein verschil, maar waren qua spel vrijwel gelijkwaardig aan de koploper.

Afgelopen seizoen waren de Ajacieden in het Gelredome nog met 0-2 te sterk voor de Vitessenaren. Tomás Galásek (uit een penalty) en Angelos Charisteas waren de doelpuntenmakers. Ajax besloot een moeizame periode met een verdiende zege op de ploeg uit Arnhem. Een hoofdrol was die dag weggelegd voor het centrale verdedigingsduo John Heitinga en Thomas Vermaelen. Geen Arnhemmer die het uitblinkende koppel wist te passeren... Van het spitsenkoppel Angelos Charisteas en Markus Rosenberg hadden alle meegereisde Ajax-fans meer treffers verwacht. ,,We hebben verzuimd na het eerste doelpunt snel de 0-2 te maken en vervolgens ook de 0-3’’, keek Ajax-trainer Danny Blind terug. ,,Als dat wel lukt, maak je het jezelf een stuk makkelijker.’’

Zondag wordt de tweeëntwintigste editie gespeeld van Vitesse - Ajax. Het eerste duel dateert van 12 december 1971. Ajax won de uitwedstrijd met 1-3. Negen maal boekten de Amsterdammers een overwinning in Arnhem. De 1-4 uit de voetbaljaargang 1996-1997 is de tot nu toe grootste zege. Ajax won dat duel op Monnikenhuize, het voormalige stadion van de geelzwarte Arnhemmers.
Zes keer eindigde Vitesse - Ajax in een gelijkspel. De laatste keer dat beide ploegen zich tevreden moesten stellen met een punt was op 28 maart 1993: 2-2. Zes keer bleven de Arnhemmers baas in eigen huis. De laatste verliespartij voor de Ajacieden dateert van 31 maart 2002. In het Gelredome ging de ploeg van trainer Ronald Koeman met 3-1 onderuit.

Vitesse - Ajax, de laatste vijf keer:

Seizoen 2005-2006: 0-2
Seizoen 2004-2005: 0-2
Seizoen 2003-2004: 1-2
Seizoen 2002-2003: 1-2
Seizoen 2001-2002: 3-1