Menu
Ajax loopt averij op in Tilburg

Ajax loopt averij op in Tilburg

Ajax is op bezoek bij Willem II blijven steken op een 1-1-gelijkspel. In de Europese week met de midweekse duels met Legia Warschau bleken de Tilburgers op deze zondag een meer dan geduchte opponent. Arek Milik bracht Ajax aan de leiding maar Ali Messaoud zette Willem II in de 52ste minuut naast Ajax.

Trainer Frank de Boer koos ervoor om tijdens het uitduel met Willem II enkele posities anders in te vullen dan afgelopen donderdag tegen Legia Warschau (1-0-zege). Aanvoerder Niklas Moisander keerde terug in de laatste linie, Nick Viergever schoof door naar linksback omdat Nicolai Boilesen niet honderd procent fit was. Het middenveld bestond uit Riechedly Bazoer, Davy Klaassen en Daley Sinkgraven. Voorin één wijziging ten opzichte van de midweekse Europese wedstrijd. Lasse Schöne kreeg de voorkeur boven Ricardo Kishna.

Ajax kende dit kalenderjaar nauwelijks eenvoudige duels. Zeker in de uitwedstrijden kon de landskampioen het verschil nog niet echt maken. Werd er in Arnhem met 1-0 verloren, in Deventer zorgde een gelukkige goal voor de zege. Ook in Tilburg had Ajax het lastig. Willem II, verrassend op de negende plaats in de Eredivisie, startte opportunistisch. De ploeg van Jurgen Streppel kreeg enkele mogelijkheden via onder andere Ben Sahar maar gedurende de eerste helft nam Ajax de regie over. Grote kansen kwamen er voor onder andere Anwar El Ghazi. Na een knappe snelle aanval in de achtste minuut trof de rechtsbuiten de paal. In de rebound joeg Lasse Schöne de bal ongecontroleerd naast het doel. Elf minuten later kwam er weer een mogelijkheid met El Ghazi en Schöne in de hoofdrol. De prachtige pass van de Deen werd door El Ghazi niet goed gecontroleerd waardoor de kans verloren ging.

De teleurstelling over het puntenverlies druipt na afloop van de gezichten af. De teleurstelling over het puntenverlies druipt na afloop van de gezichten af.

Maar Ajax wist steeds beter hoe het in balbezit Willem II pijn kon doen. Dat resulteerde in de 37ste minuut in de terechte voorsprong. Weer was het Schöne, donderdag nog buiten de ploeg gelaten door De Boer, die Arek Milik de bal bezorgde. De Pool, tegen Legia al succesvol maar in de Eredivisie al sinds het thuisduel met Willem II zonder treffers, schoot via Freek Heerkens raak: 0-1. Kort daarvoor kwam Ricardo van Rhijn in kansrijke positie, maar de verdediger slaagde er niet in te scoren. Voor Willem II was de 0-1 trouwens even wennen, want zo’n achterstand in eigen huis was ze nog niet overkomen in dit prille kalenderjaar.

Dat de gastheren zich allerminst verloren waanden, bleek uit de manier waarop de Tricolores uit de kleedkamer kwamen. Vroeg druk zetten en snel omschakelen leverden de thuisploeg al in de 47ste minuut bijna de gelijkmaker op toen invaller Terell Ondaan fraai omhaalde. Die bal ging nog niet tussen de palen maar vijf minuten later wel. Armenteros zette voor, waar Viergever per abuis de bal dood voor Messaoud legde. De middenvelder bedacht zich geen moment en haalde uit: 1-1. Hoewel Ajax rammelde aan alle kanten, had El Ghazi kort na die gelijkmaker de Amsterdammers weer de voorsprong kunnen geven. Maar hij vond keeper Lamprou op zijn pad. Dat overkwam hem in de 63ste minuut opnieuw. Dus hoewel Ajax vooral op het middenveld werd afgetroefd, deelde de ploeg wel wat spelenprikjes uit.

In de 65ste minuut greep De Boer in. Thulani Serero moest de balans op het middenveld herstellen. Dat kostte Bazoer zijn plek. Met nog een kwartier op de klok bracht de trainer Richairo Zivkovic voor Schöne. De spits maakte dit seizoen al achttien treffers in de Jupiler League en moest Ajax over het dode punt heen helpen. Zijn laatste wissel kwam kort daarna. Davy Klaassen ging met geel op zak naar de kant en Lucas Andersen maakte na een korte ziekte zijn rentree. De drie verse krachten konden echter het verschil ook niet maken. Ajax had nog kunnen verliezen ook toen Willem II met drie aanvallers tegenover twee verdedigers stond. Armenteros krulde de bal in de 89ste minuut echter net naast het doel van Cillessen.

Komende week reist Ajax naar Polen om de kleine 1-0-voorsprong op Legia in Warschau te verdedigen. Daarna wacht het uitduel met koploper PSV volgend weekend. Ajax kan daar proberen de enorme voorsprong van de Eindhovenaren iets te verkleinen.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Na zijn perfect optreden tegen Legia kon Cillessen Ajax in Tilburg niet voor een tegentreffer behoeden. Na zijn perfect optreden tegen Legia kon Cillessen Ajax in Tilburg niet voor een tegentreffer behoeden.
Riechedly Bazoer vormde met Davy Klaassen en Daley Sinkgraven het middenveld van Ajax. Riechedly Bazoer vormde met Davy Klaassen en Daley Sinkgraven het middenveld van Ajax.
Arek Milik begon net als afgelopen donderdag tegen Legia opnieuw in de spits. Arek Milik begon net als afgelopen donderdag tegen Legia opnieuw in de spits.
Mike van der Hoorn vormde met Niklas Moisander het centrale duo achterin. Mike van der Hoorn vormde met Niklas Moisander het centrale duo achterin.
Tomás Galásek was aandachtig toeschouwer bij het duel tussen twee voormalig werkgevers van hem. Tomás Galásek was aandachtig toeschouwer bij het duel tussen twee voormalig werkgevers van hem.
Nick Viergever startte als linksback. Nick Viergever startte als linksback.
Arek Milik juicht na de openingsgoal. Arek Milik juicht na de openingsgoal.
Davy Klaassen in een fel duel met zijn tegenstander. Davy Klaassen in een fel duel met zijn tegenstander.
Anwar El Ghazi in duel met ex-Ajacied Mitchell Dijks. Anwar El Ghazi in duel met ex-Ajacied Mitchell Dijks.
Invaller Richairo Zivkovic kon het verschil ook niet maken. Invaller Richairo Zivkovic kon het verschil ook niet maken.
Thulani Serero in duel met Samuel Armenteros, die vlak voor tijd nog een grote kans kreeg namens Willem II. Thulani Serero in duel met Samuel Armenteros, die vlak voor tijd nog een grote kans kreeg namens Willem II.
De achterstand op PSV is twee punten gegroeid. In aanloop naar PSV - Ajax bedraagt het verschil veertien punten. De achterstand op PSV is twee punten gegroeid. In aanloop naar PSV - Ajax bedraagt het verschil veertien punten.