Menu
Ajax loopt averij op in titelrace

Ajax loopt averij op in titelrace

Ajax moest in de uitverkochte Grolsch Veste van FC Twente drie dure punten prijsgeven. De Amsterdammers misten de sprankeling én noodzakelijke creativiteit in hun eigen spel en hadden geen antwoord op de kopgoal van Bryan Ruiz: 1-0. Ajax leed daarmee averij in de titelrace. Koploper Twente en titelconcurrent PSV verstevigden juist hun topposities.

Van het vrijwel verlaten Maksimir Stadion in Zagreb naar de sfeervolle, volgepakte Grolsch Veste in Enschede. Van Dinamo Zagreb in de Europa League naar FC Twente in de vertrouwde Eredivisie. De overgang van internationaal naar nationaal verliep deze keer niet bepaald vlekkeloos voor de Ajacieden.

Gabri keerde tegen de Tukkers terug in het basiselftal van Martin Jol. De Spaanse middenvelder was in de krachtmeting met de Kroaten nog uit voorzorg aan de kant gehouden door de technische staf. Gabri vormde met Demy de Zeeuw en Eyong Enoh lang een solide trio op het middenveld. Siem de Jong – donderdag in Zagreb nog plaatsvervanger van Gabri – nam plaats op de reservebank. De basisploeg bleef voor de competitietopper verder onveranderd. De ingeslepen automatismen bleven daarmee grotendeels in stand.

Toch was een aanpassing al vroeg in de topper noodzakelijk. Uitgerekend de man die zich pas recent verzekerde van een basisplaats moest al in de openingsfase naar de kant. Voor Marko Pantelic besloeg de krachtmeting met de Tukkers slechts zestien minuten. De Serviër liep waarschijnlijk een scheurtje of verrekking in de hamstring op en werd gewisseld voor Miralem Sulejmani. Hoe ernstig de kwetsuur werkelijk is, zal later blijken. Ajax zag zich desondanks al snel geplaatst voor noodzakelijke omzettingen in de tactiek.

De inzet van deze editie van FC Twente – Ajax loog er vooraf al niet om. Met de wetenschap dat titelpretendent PSV eerder op de middag geen moeite had met ADO Den Haag (1-5) moesten de Ajacieden op hun beurt afrekenen met de Tukkers. De Twentenaren koesterden vooraf een voorsprong van drie punten op de Amsterdammers.

De Amsterdammers moésten terwijl de Tukkers ‘mochten’, zo was vooraf de verwachting. De koploper kon - op basis van zijn voorsprong - rustig loeren op zijn momentjes. Desondanks nam de ploeg die de meeste punten haalde in de voorafgaande twaalf competitierondes vanaf het begin veel initiatief. Alsof de ploeg van Steve McClaren een inhaalslag moest maken op de tegenstander…

Vooral voor de rust had Ajax het bij vlagen lastig, al kwamen de Amsterdammers er wel een paar keer levensgevaarlijk uit. Het uitstekende positiespel van de ploeg van trainer McClaren zorgde er voor dat de gasten vaker achter de bal (én dus hun tegenstander) aanliepen dan ze lief was. Ajax was desondanks alles behalve kansloos en creëerde zich ook wel degelijk enkele mogelijkheden en kansjes. De balans in de wedstrijd was er een die lichtjes uitsloeg in het voordeel van de thuisformatie.

Luis Suarez was in de openingsfase namens Ajax nog het dichtste bij een doelpunt. De Uruguayaan trof echter de lat. Een klein kwartier later punterde de Ajax-aanvoerder een bal in het zijnet van het doel van oud-Ajacied Sander Boschker.

De Tukkers zagen hun goede spel snel na de rust bekroond met een treffer. Twee minuten na hervatting hielp Bryan Ruiz de Tukkers met een kopbal aan een voorsprong. De Costa Ricaan, de komende tien dagen nog twee keer tegenstander van Suarez in de strijd om een WK-ticket, profiteerde na een vlijmscherp aangesneden vrijetrap van Theo Janssen van de zee aan ruimte en kopte van dichtbij raak, 1-0.

,,Vandaag was het duidelijk een wedstrijd die is beslist op details en momenten’’, begon Jol zijn persconferentie, een halfuur na het laatste fluitsignaal van Vink. De Ajax-trainer doelde onder meer op hét moment waarop de enige treffer werd ingeleid. ,,In de eerste helft deden we het heel goed, maar dan is het wel handig als je een goal maakt. Aan de vrijetrap (van Janssen, red.) ging een domme overtreding vooraf. Toch waren wij in die fase volgens mij wel de bovenliggende partij.’’

Een streep door de rekening: Pantelic raakte snel geblesseerd. Een streep door de rekening: Pantelic raakte snel geblesseerd.

Na de openingstreffer kwamen de Amsterdammers er steeds lastiger uit. Eenmaal op achterstand gezet, hadden de Ajacieden geen andere keuze dan vol op de aanval inzetten. Uitgerekend in die cruciale fase werd de Amsterdamse ploeg opnieuw geplaagd door blessureleed. Zo moest Demy de Zeeuw met (waarschijnlijk) een spierverrekking naar de kant. De offensiever ingestelde Siem de Jong was zijn vervanger.

Een handvol minuten later werd ook Gabri gewisseld. De middenvelder, nét terug van een blessure, maakte plaats voor Dennis Rommedahl. Ook met de verse krachten lukte het de ploeg van Jol nauwelijks een échte vuist te maken. Een poging van afstand van Vurnon Anita (ruim over) en een korte scrimmage voor het Twentse doel, na een inzet van Rommedahl, was de spaarzame oogst aan Ajax-kansen in de slotfase. Het leverde de bezoekers niet de zo vurig gewenste treffer en dus evenmin een punt op. De solide verdedigingslinie van FC Twente was zondag een extreem lastig te slechten barrière. Vooral gesterkt door de voorsprong was het heerlijk verdedigen voor de thuisploeg.

,,Aanvallend hebben we alles gedaan om de schade te repareren. Uiteindelijk was een punt vandaag toch terecht geweest, denk ik’’, besloot Jol zijn analyse van de competitietopper. De Ajacied ziet in het restant van de competitie nog volop perspectief op succes voor zijn ploeg. ,,We hebben de concurrenten nu drie keer gehad in een uitduel. Hopelijk laten zij onderweg ook wat punten liggen. Dan wordt het, als we thuis tegen ze spelen weer spannend.’’

Zo kreeg een mooie (Europese) voetbalweek, waarin de Amsterdammers zich in Zagreb vrijwel verzekerden van overwintering in de Europa League, alsnog een vervelend slot. Na de verliespartij in Enschede is de achterstand op de koploper opgelopen naar zes punten. De Ajacieden moeten vier punten goed maken op PSV, de nummer twee op de ranglijst. Jol, met Amsterdamse branie: ,,Zes punten achterstand zegt me niet zoveel.’’

Bekijk later op Ajax TV de samenvatting van FC Twente – Ajax en de reacties van de Ajacieden.

Gabri in duel met Ronnie Stam. Gabri in duel met Ronnie Stam.
Met een schot op de lat en in het zijnet was Suarez twee maal dicht bij een treffer. Met een schot op de lat en in het zijnet was Suarez twee maal dicht bij een treffer.
Miroslav Stoch in duel met Toby Alderweireld. Miroslav Stoch in duel met Toby Alderweireld.
Sander Boschker is Siem de Jong te snel af. Sander Boschker is Siem de Jong te snel af.
Sombere gezichten bij Lindeman, Blind en Jol. Sombere gezichten bij Lindeman, Blind en Jol.
Urby Emanuelson kwam dit keer niet tot scoren. Urby Emanuelson kwam dit keer niet tot scoren.
Siem de Jong probeert gevaar te stichten met het hoofd. Siem de Jong probeert gevaar te stichten met het hoofd.
Na afloop ontmoetten de oud-ploegmakkers Stekelenburg en Boschker elkaar. Na afloop ontmoetten de oud-ploegmakkers Stekelenburg en Boschker elkaar.