Menu

Ajax loopt geen averij op tegen Zwolle

De doelstellingen zijn gehaald na de thuiswedstrijd tegen FC Zwolle. Ajax liep geen schade op, letterlijk en figuurlijk. Iedereen bleef heel en Ajax won zonder tegendoelpunten te krijgen. ,,Jari Litmanen maakte het verschil", complimenteerde oud-Ajacied en Zwolle-trainer Peter Boeve de Fin die zijn rentree maakte. Ajax won na een 0-0 ruststand met 2-0.

Zaterdagavond ging het eigenlijk niet om twee ploegen tijdens een competitiewedstrijd. Niet om het zo verrassend gestarte Zwolle en niet om het moeizaam spelende maar nog steeds winnende Ajax. Het ging in de ogen van de bijna vijftigduizend toeschouwers om een man: Jari Litmanen.

Al bij het afroepen van de namen raakten alle fans in vervoering bij het nummer 20 en de corresponderende naam: Jari Litmanen. De Fin deed ruim een uur lang wat iedereen zo graag van hem ziet, coachen, passen en scoren. De score ging echter niet door, want Litmanen stond op het moment dat hij schoot buitenspel.

Maar het publiek genoot er niet minder om. Al vanaf de veertigste seconde - Litmanen beroerde voor het eerst de bal - had de Fin duizenden loftuitingen aan zijn adres gekregen. Toen hij in de derde minuut aanstalte maakte bij een vrije trap was het publiek in verwarring. Moesten ze nu Chivu - die nog zo mooi uit een vrije trap scoorde tegen Vitesse- aanmoedigen of toch Jari? Het bleef half-om-half en uiteindelijk schoot de Roemeen dreigend genoeg over.

Overschieten was niet alleen aan Chivu besteed. Zlatan had daar ook een handje van. De Zweed speelde redelijk goed, maar schoot in de eerste 20 minuten drie keer over.

Kansen kwamen er dus wel, ondanks het verdedigende blok dat Zwolle had opgeworpen. De Ajacieden breiden op het middenveld wat in het rond, wilden niet heel erg snel door de defensie splijten waardoor het spel een armoedig aanzien kreeg.

De grootste kansen kwamen voor Andy van der Meyde in de 19e minuut en Maxwell in de 39e minuut. Beide keren ging het mis. Precies tussen die twee mogelijkheden kreeg ook Litmanen de bal prachtig op het hoofd. Maar de doelman van Zwolle, Johan van der Werff, voorkwam dat het het publiek helemaal uitzinnig werd. Van der Werff redde knap.

Ronald Koeman had een redelijke eerste helft gezien. ,,We begonnen goed", verwoordde de trainer zijn analyse. ,,We dekten kort en agressief waardoor Zwolle er niet aan te pas kwam. Na twintig minuten zakten we echter ver terug. Maxwell had meer aansluiting moeten zoeken aan de buitenkant, want Sikora stond te vaak op een eiland. We kregen toch drie tot vier goede kansen. Hadden we snel gescoord, dan had de wedstrijd een heel ander verloop kunnen krijgen."

Maar nu moest Ajax met 0-0 aan de tweede helft beginnen. Maxwell had het veld geruimd en de Amsterdammer Richard Witschge kwam binnen de lijnen. Daardoor kon Litmanen beter functioneren, dacht de trainer. ,,Jari is beter te gebruiken als mensen om hem heen meer loopacties maken. Ik ben tevreden over hoe hij gespeeld heeft. Hij moest zelf aangeven wanneer de pijp leeg was en dat moment kwam in de 60e minuut."

Toen was er net gescoord. ,,Want je haalt hem wat makkelijker naar de kant bij een voorsprong", aldus Koeman, die net als iedereen in het stadion had gezien dat Zwolle niets meer aan die voorsprong van Ajax kon veranderen. Doelman Stekelenburg moest om en nabij twee ballen van Zwolle uit de lucht plukken. Verder hield de Haarlemmer zich warm met terugspeelballen van zijn verdedigers.

De score kwam na exact een uur spelen. Hatem Trabelsi, die met zijn fraaie rushes langs de zijlijn prachtig voetbal liet zien, was weer op avontuur, trok de bal vanaf de achterlijn voor en Richard Witschge kopte binnen, 1-0.

Eindelijk was Ajax door de Zwolse muur heen gebroken. Het lukte de uitblinkende Tomás Galásek daarna ook bijna, maar bij het eerste schot stond de paal succes in de weg en bij de tweede doelpoging eindigde de bal tegen de lat.

Met de komst van Boukhari voor Van der Meyde, die de wissel zelf wilde vanwege krampverschijnselen, kreeg het publiek nog enkele leuke acties langs de zij- en achterlijn.

Maar het meeste rendement kwam toch vanaf rechts. In de 81e minuut was het weer Trabelsi die doorstootte naar het strafschopgebied en daar volgens scheidsrechter Schenkels tegen het gras werd gewerkt. Penalty. Chivu ontfermde zich over dat presentje van de arbiter en schoot laag in de hoek binnen, 2-0.

Met die stand kwam er een einde aan de wedstrijd die als 'pre-match' voor Olympique Lyonnais fungeerde. Vertegenwoordigers van Lyon zullen echter niet al te zeer onder de indruk zijn geraakt van dit Ajax, dat zich plichtmatig naar de overwinning speelde. ,,We zijn ongeschonden uit de strijd gekomen", sloot Koeman af, waarmee eigenlijk ook alles was verteld.

In de selectie van deze wedstrijd ontbraken onder andere Winter, Wamberto en Mido op de bank. Wamberto trainde in de ogen van Koeman minder dan Boukhari en Mido maakte zich onmogelijk door voor de televisiecamera's te zeggen dat het honderd procent zeker is dat hij Ajax in de winterstop zal verlaten.