Menu

Ajax loopt geen schade op tegen NAC

In het zonnige en volle Fujifilmstadion in Breda, deed Ajax wat het moest doen, namelijk drie punten winnen. Door doelpunten van Sneijder, vlak voor rust, en twee keer Van der Meyde in de tweede helft werd het 0-3. NAC probeerde vanaf het begin druk te zetten, maar kwam niet tot scoren. Ronald Koeman kon tevreden zijn. ,,Ondanks het drukke programma zijn we het goed doorgekomen'', zei de trainer na afloop.

Het duel tegen AC Milan in de Champions League had zijn tol geëist. Hatem Trabelsi, Tomás Galásek en Petri Pasanen, alledrie vaste waarden in de basis van Ajax, konden niet spelen vanwege blessures die zij in het Champions-Leagueduel hadden opgelopen. Naast deze drie waren nog acht Ajacieden geblesseerd. Van Damme en Akachar raakten geblesseerd in de wedstrijd met Jong Ajax eerder deze week. Sikora, Seedorf, Mendes da Silva konden al iets langer niet spelen, Heitinga en Wamberto zijn nog langer uit de roulatie. Twee keepers maken het dozijn compleet, Timmer en Stekelenburg.

Desondanks hoefde Koeman niet bij Van´t Schip aan te kloppen. De selectie van Ajax is dusdanig groot dat zelfs met twaalf geblesseerden Ajax kan aantreden. Wel had de trainer van Ajax geen zes spelers en een keeper op de reservebank, maar slechts vier spelers en een keeper. Yakubu nam de plek van Pasanen in het centrum in de verdediging over, De Jong begon daardoor als rechtsback en Sneijder begon in het centrum van het middenveld, met Maxwell links naast zich, Pienaar rechts en Van der Vaart voor zich. Ibrahimovic en Van der Vaart moesten voorin voor gevaar zorgen.

Dat leek de Zweed al in de elfde minuut te gaan doen. Hij nam een bal aan op de rand van het strafschopgebied, draaide weg bij zijn tegenstander en schoot richting doel. Het schot was niet hard, maar had wel richting. Helaas raakte de bal de buitenkant van de linkerpaal, waardoor Ajax niet op een vroege voorsprong kwam. Even daarvoor kwam Ibrahimovic alleen op de keeper af, maar kon Babos de bal van de schoen van de Zweed plukken, voordat die hem kon passeren.

Na ruim een kwartier werd Nigel de Jong nummer dertien die aan de ziekenboeg van Ajax toegevoegd kon worden. De verdediger kreeg een schop tegen zijn knie en kon niet verder. Bergdølmo, kwam voor hem in het veld en ging naast Chivu in het centrum spelen. Yakubu schoof door naar de rechterkant, op de positie waar De Jong speelde.

Na het goede begin controleerde Ajax de wedstrijd, maar kon niet voorkomen dat NAC de verdediging van de Amsterdammers een drukke middag bezorgde. Boussabon, Schreuder en Engelaar probeerden een gat in de verdediging te zoeken, Feher en Bobson strooiden veelvuldig met voorzetten, maar de voorhoede van de thuisclub kon niet scoren. ,,Dat is het probleem van NAC, we hebben geen echte spits. Het zijn allemaal gemaakte spitsen”, verklaarde trainer Ten Cate het gebrek aan scorend vermogen van de formatie uit Breda.

Maar Ajax kwam er ook niet uit. ,,De omschakeling naar de aanval duurde te lang. We zochten het te diep om de verdediging te doorbreken, waardoor we teveel buitenspel stonden”, zei Koeman na afloop. ,,En Zlatan deed met name in de eerste helft niet goed mee in verdedigend opzicht. Hij stond te vaak achter de centrale verdedigers van de tegenstander. Toen later Litmanen voor Zlatan in het veld kwam, verliep die communicatie beter. Die slechte communicatie in de eerste helft kwam niet alleen door Zlatan, dat kwam door beide”, legde hij uit. ,,Al een paar wedstrijden zijn Zlatan en Rafael niet in vorm, maar dat is niets om je zorgen over te maken. Dat kan op elk moment terugkomen.”

Op een belangrijk moment in de wedstrijd, vlak voor rust, wist Sneijder toch de score te openen. Van der Meyde nam de corner aan de linkerkant van het veld en zag Sneijder volledig vrijstaan op de rand van het strafschopgebied. ,,We waren kennelijk zo verrast dat Sneijder de corner niet zelf nam, dat we hem vergaten te dekken'', zei Ten Cate. De jonge middenvelder krulde met rechts de bal langs iedereen in de verre hoek: 0-1.

In de tweede helft deed NAC wederom er alles aan om niet als verliezer van het veld te stappen. Ajax werd onder druk gezet. Koeman: ,,We moesten te ver terug verdedigen. NAC had er meer uit kunnen halen.” Maar, tegen het spelbeeld in, scoorde Andy van der Meyde een kwartier voor tijd. Sneijder, die door de kijkers van Canal+ tot ´man of the match´ werd verkozen, passte op de aanvaller, die versnelde en Babos omspeelde en scoorde. ,,Na de 0-2 viel alles weg bij de tegenstander”, aldus Koeman. ,,Het doelpunt was mooi uitgespeeld. En dat het nog 0-3 werd is voor ons doelsaldo ook lekker.”

Koeman dacht dat NAC zich op een gegeven moment machteloos moest voelen. ,,Zij scoren erg moeilijk. En wij hebben veel spelers die kunnen scoren, daarom zijn we moeilijk te verslaan.” Ten Cate gaf het gevoel van machteloosheid goed weer: ,,Babos heeft vier lastige ballen gehad, daarvan zaten er drie in. Dat was behoorlijk triest.”

Dat bij Ajax de omschakeling naar de aanval niet goed liep, kan volgens Koeman ook te maken hebben met het drukke programma. ,,Niet iedereen is helemaal fris. Dat zie je aan dingen als snel omschakelen, meeverdedigen en meedenken in de wedstrijd. Het programma kan daar wel op van invloed zijn. Maar het was een lastige uitwedstrijd en gelukkig heeft het ons vandaag geen punten gekost.”