Menu

Ajax loopt iets in op Feyenoord en PSV

Ajax is dit weekeinde de enige ploeg van de traditionele topdrie die tot winst wist te komen. Waar PSV doelpuntloos gelijk speelde in Utrecht en Feyenoord met 4-1 verloor in Alkmaar, was in de Amsterdam ArenA net als vorig seizoen één treffer genoeg voor de zege tegen NEC. Omdat de Amsterdamse ploeg veel kansen miste, maakte de jonge formatie het zichzelf moeilijk. ,,Toch is de overwinning voor ons verdiend'', stelde Ronald Koeman na afloop.

Door de 1-0 overwinning en de drie punten stijgt Ajax weer op de ranglijst. Nu staat de ploeg vijfde met vier punten achterstand op nummer twee, Feyenoord. ,,Er is één remedie om uit het dal te komen en dat is wedstrijden winnen. Als we de weg omhoog inslaan door duels te winnen, dan komt het andere vanzelf wel”, sprak de Ajax-trainer.

Met het andere doelde Koeman op mooi voetbal en veel goals. Die hadden er deze zondagmiddag tegen het elftal van oud-Ajacied Johan Neeskens ook in gezeten. Rafael van der Vaart, wederom als diepste aanvaller opgesteld, met dit keer Wesley Sonck vlak achter hem, kreeg genoeg mogelijkheden. ,,Alleen híj had er al vier”, had Koeman geteld. ,,Gelukkig scoort hij er dan ook nog een.”

Die goal viel na een goede actie van Maxwell, die hoewel vermoeid ogend regelmatig de achterlijn haalde. In de 24ste minuut was hij wederom het veld overgestoken en trok de bal goed voor. Met een handig intikkertje bij de eerste paal hielp de aanvoerder zijn ploeg aan de zo gewenste voorsprong, 1-0.

Van NEC had de thuisploeg tot die tijd weinig te vrezen gehad. Alleen noeste werker Björn van der Doelen kwam met een schot van afstand, dat ruim overging, nog enigszins in de buurt van Maarten Stekelenburg. De doelman is hersteld van een blessure en demonstreerde zijn fitheid en scherpte vooral in de tweede helft toen het echt nodig was.

,,De eerste helft liet redelijk voetbal van onze kant zien”, blikte Koeman terug. ,,We kregen een aantal goede kansen, maar scoorden te weinig. Toch hadden we volgens mij nog een penalty moeten krijgen. Misschien zelfs twee.” Eén van die momenten was zes minuten voor rust bij het doel van NEC, waarin opeens van alles tegelijk gebeurde. Van der Vaart en Sneijder kregen kansjes en de strijd in de box stopte pas nadat Sneijder onderuit was gehaald. Braamhaar stond er met zijn neus bovenop en wilde van geen sanctie weten.

Na rust voerde NEC de druk op en daar kon Ajax slecht mee overweg. De balbehandeling was matig en het Amsterdamse middenveld slaagde er niet in de gasten weren. ,,We werden overlopen”, stelde Koeman. Daarom wilde hij een extra middenvelder inbrengen en koos ervoor Wesley Sonck te wisselen voor Anthony Obodai. Een in woord en gebaar balende Sonck had daar moeite mee. ,,Ik begrijp zijn teleurstelling wel”, toonde Koeman sympathie met de Belg. ,,Maar hij moet beseffen dat wij met één ding bezig zijn en dat is winnen. Als dat ten koste gaat van jezelf dan moet dat maar. En dat moet je begrijpen. Hij had zich niet zo moeten uiten.”

Doordat het verschil maar een doelpunt was, bleef het spannend. NEC kreeg een paar goede mogelijkheden maar met manhaftig optreden van Stekelenburg bleef Ajax op de been. Zo redde de doelman in de 50ste minuut, toen Rob Wielaert alleen op hem afkwam, in de 63ste minuut op een schot van Barreto en vooral in de slotfase was hij beresterk.

Hoewel Koeman de verdedigende hulp van Julien Escudé had ingeroepen ten koste van linksbuiten Nicolae Mitea, kwam NEC toch een paar keer dicht bij de gelijkmaker. Maar het was weer Stekelenburg die eerst een vrije trap van Barreto uit de kruising tikte en in de 90ste minuut een zeker lijkend doelpunt voorkwam. De rebound werd tot zijn grote opluchting door invaller Niedzielan, die vijf weken niet had gevoetbald, hoog over geschoten.

,,Ik had een gelijkspel op basis van de tweede helft, waarin we met met lef speelden, wel verdiend gevonden en dan was het niet eens een gestolen punt”, merkte NEC-trainer Johan Neeskens op.

,,Ik vind de overwinning wel verdiend”, reageerde Koeman. ,,Maar ook zij kregen kansen, waardoor we ook twee punten weg hadden kunnen geven.”