Menu
Ajax loopt kater op in Almelo

Ajax loopt kater op in Almelo

Ajax heeft zaterdag een fikse kater opgelopen in het uitduel met Heracles Almelo. Halverwege de eerste helft (0-2) en kort na rust (1-3) leek er nog niets aan de hand voor de soms te wisselvallig acterende regerend landskampioen. Met de 3-3 eindstand werden kostbare punten gemorst in de titelrace en liepen de Ajacieden een deuk op in het zelfvertrouwen.

Met het treffen op de kunstgrassprieten van Heracles Almelo hervatte Ajax de strijd om de Eredivisietitel. De negende speelronde markeerde ook het einde van een interlandperiode boordevol (vooral) WK-kwalificatieduels. Tobias Sana verscheen in Almelo aan de aftrap als kersvers Zweeds international. Blind tankte vertrouwen met Jong Oranje (EK-kwalificatie afgedwongen), terwijl onder meer ook Ricardo van Rhijn en Kenneth Vermeer ervaringen rijker waren na een week op pad met Oranje. Het collectief van Frank de Boer lijkt logischerwijs versterkt door de internationale ervaring van veel basiskrachten.

Met Siem de Jong als centrumspits (en Ryan Babel op de bank) opende Ajax ook sterk na twee weken zonder voetbal. Al na tien minuten kon een Ajax-doelpunt worden bejubeld in het uitverkochte Polman Stadion. Hoewel, Ajax-doelpunt… Heraclied Ben Rienstra was de gasten goedgezind door een inzet van Lasse Schöne voorbij zijn eigen doelman Remko Pasveer te werken. De vroege 0-1 voorsprong was uiteraard zeer welkom. Vooral ook met het oog op de zware week die Ajax wacht. Woensdag doet Manchester City de Amsterdam ArenA aan als derde opponent in de Champions League. De zondag daarop wacht de altijd beladen Klassieker, uit bij Feyenoord. Zaterdagavond in Almelo was de missie dan ook: het duel zo snel mogelijk beslissen en vooral geen fysieke schade oplopen. ,,De achterstand mag niet verder oplopen’’, had De Boer het in zijn voorbeschouwing nog waarschuwend laten klinken.

Ryan Babel verwerkt het even spectaculaire als bizarre gelijkspel in Almelo. Ryan Babel verwerkt het even spectaculaire als bizarre gelijkspel in Almelo.

De keuze van De Boer voor De Jong als spits was niet zo zeer ingegeven met het oog op het treffen met de kampioen van Engeland. Niemand werd gespaard. De Ajax-trainer koos vooral op tactische gronden voor De Jong in de punt. Het was, kortom, vooral een keuze met het oog op de meest geschikte spits tegen Heracles. Met Sana en Derk Boerrigter als flankaanvallers en een Deens middenveld (Eriksen-Poulsen-Schöne) moest de druk op de Almeloërs maximaal worden opgevoerd.

Dat de dappere en vrijuit voetballende thuisploeg van Peter Bosz zelf ook kansen afdwong werd al duidelijk uit het moment dat aan de 0-1 vooraf ging. Een minuut voor de openingsgoal zag Lerin Duarte zijn kopbal over het doel van Kenneth Vermeer verdwijnen. Ajax haalde opgelucht adem en sloeg in de eerste de beste tegenaanval – met een laatste zetje van Rienstra – zelf toe. Even later bracht Schöne de Heracles-defensie in opperste staat van paraatheid. Die opperste staat kon niet voorkomen dat de Deen, goed weggestuurd door De Jong, ditmaal wel op geheel eigen kracht toesloeg: 0-2.

Ajax zat daarmee halverwege de eerste helft al op rozen. Zo leek het. Een eerste waarschuwing klonk eigenlijk al toen Duarte zijn vrije trap op de paal naast Vermeer mikte. Met Ryan Babel als vervanger van Boerrigter begon Ajax aan de tweede helft. De tweede 45 minuten vertoonden bij tijd en wijle grote gelijkenis met de speelhelft voor de rust. Opnieuw bleken veel opmerkelijke momenten kort achter elkaar geprogrammeerd. Na een uur spelen bracht verdediger Mike te Wierik de spanning terug in de wedstrijd door van dichtbij raak te schieten. Dat de verdediger simpel kon toeslaan mochten de Amsterdammers vooral ook zichzelf aanrekenen. Apathisch uitverdedigen bracht de bal voor de voeten van Te Wierik, die dankbaar profiteerde. Weer een minuut later, en opnieuw in de eerste de beste tegenstoot, moest Heracles matig uitverdedigen bekopen met een tegentreffer. Nadat een eerste inzet nog spectaculair – met een omhaal – was gekeerd vanaf de doellijn, sloeg neo-international Sana alsnog ijskoud toe. De 1-3 tussenstand was er een waarbij Ajax zich eigenlijk geen zorgen meer zou mogen maken. De overwinning mocht niet meer in gevaar komen.

De aansluitingstreffer van Thomas Bruns (schot) voorzag de slotfase alsnog van hectiek en een overmaat aan spanning. Ajax was onfortuinlijk toen een doelpunt van Babel onverdiend werd geannuleerd wegens vermeend buitenspel. In de slotminuten bracht Vermeer meermaals knap redding en mikte de Ajax-huurling van Heracles, invaller Geoffrey Castillion, zijn royale kans over. De onverwacht lastige klus leek geklaard.

In de blessuretijd ging het alsnog mis voor de Amsterdammers. Invaller Luis Pedro stortte Ajax in het verderf door sensationeel gelijk te maken: 3-3. Het zorgde voor uitzinnige taferelen in het Polman Stadion, waar het gelijkspel werd gevierd als een overwinning. Ajax liep een fikse kater op in de aanloop naar de duels met Manchester City en Feyenoord.

,,We hebben niet mannelijk genoeg gespeeld’’, keek Frank de Boer teleurgesteld terug op het gelijkspel in Almelo. ,,Als je twee keer met twee doelpunten voor staat mag je het niet meer uit handen geven. Dat past niet bij een club als Ajax. We hebben bij vlagen goed gespeeld en profiteerden vooral voor rust van de ruimtes die Heracles bood. Uiteindelijk hebben we verzuimd de wedstrijd dood te maken. Vanuit het niets gaven we het na de 3-2 weg. We hebben van onszelf verloren en van arbitrale dwalingen. Dit is heel zuur. Het voelt als een nederlaag.’’

Zondag op Ajax TV: Reacties Frank de Boer, Kenneth Vermeer en Lasse Schöne.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Toby Alderweireld speelde zijn 100ste Eredivisieduel in Almelo. Toby Alderweireld speelde zijn 100ste Eredivisieduel in Almelo.
De 0-1 in de maak. Schöne wipt de bal over Pasveer waarna Rienstra het laatste zetje geeft. De 0-1 in de maak. Schöne wipt de bal over Pasveer waarna Rienstra het laatste zetje geeft.
Christian Eriksen vormde samen met Lasse Schöne en Christian Poulsen een volledig Deens middenveld. Christian Eriksen vormde samen met Lasse Schöne en Christian Poulsen een volledig Deens middenveld.
De 0-2 kwam wel op naam van Lasse Schöne. De 0-2 kwam wel op naam van Lasse Schöne.
Lasse Schöne liet zich gelden in Almelo. Lasse Schöne liet zich gelden in Almelo.
De doelpuntenmaker wordt gefeliciteerd door aanvoerder Siem de Jong. De doelpuntenmaker wordt gefeliciteerd door aanvoerder Siem de Jong.
Kenneth Vermeer verrichtte verschillende goede reddingen. Kenneth Vermeer verrichtte verschillende goede reddingen.
Niklas Moisander kreeg ook nog een kans op een doelpunt. Niklas Moisander kreeg ook nog een kans op een doelpunt.
Derk Boerrigter werd halverwege gewisseld voor Ryan Babel. Derk Boerrigter werd halverwege gewisseld voor Ryan Babel.
Ryan Babel zag na rust een glaszuivere goal afgekeurd. Ryan Babel zag na rust een glaszuivere goal afgekeurd.
Lesley de Sa kreeg nog wat speelminuten in Almelo. Lesley de Sa kreeg nog wat speelminuten in Almelo.
Viktor Fischer maakte in de slotfase zijn competitiedebuut voor Ajax. Viktor Fischer maakte in de slotfase zijn competitiedebuut voor Ajax.
Verbijstering op de bank bij Ajax na het laatste fluitsignaal. Verbijstering op de bank bij Ajax na het laatste fluitsignaal.
Een balende Christian Eriksen. Ajax verspeelde opnieuw dure punten. Een balende Christian Eriksen. Ajax verspeelde opnieuw dure punten.