Menu

Ajax loopt ondanks remise verder uit op PSV

Met de 1-1 in de provinciale derby tussen AZ en Ajax kon iedereen vrede hebben. Trainers, spelers en publiek spraken van een terechte uitslag. Ajax' topscorer Zlatan Ibrahimovic was natuurlijk een klein beetje teleurgesteld dat zijn magistrale treffer niet tot de volle winst leidde. Maar hij speelde tenminste weer eens negentig minuten en dat was ook wat waard. Omdat PSV weer verloor liep Ajax toch nog verder uit op de Eindhovenaren.

Zlatan Ibrahimovic kreeg in zijn honderdste offciële wedstrijd voor Ajax al eerder in de wedstrijd een goede mogelijkheid voor een treffer. Nog voor rust kopte hij de bal listig in, maar keerde oud-Ajacied Henk Timmer net voor de lijn. De manier waarop de spits, die dus de goed presterende Yannis Anastasiou uit de basis speelde, het openingsdoelpunt scoorde was van wereldklasse. De vrije trap kwam vanaf rechts van aanvoerder Rafael van der Vaart. Reini trok Ibrahimovic weg en met zijn rug naar doel haalde de Ajacied doeltreffend uit. ,,Ik heb zulke atletische benen door de Ajax-training", zei de Zweed na de wedstrijd lachend voor de camera.

Dat hij uiteindelijk niet de matchwinnaar werd, daar moest hij eigenlijk wel vrede mee hebben. Want zondagsschot of niet, het ook wonderschone doelpunt van Olaf Lindenbergh aan het einde van de wedstrijd was voor AZ verdiend.

De wedstrijd had zich ontwikkeld als een tactisch schaakspel waarin maar weinig kansen werden weggegeven. De beste combinaties waren evenwel voor AZ, maar keer op keer stond de Ajax-defensie goed op te letten of keepte Bogdan Lobont alert. Zo stond hij aan het einde van de eerste helft plotseling tegenover Robin Nelisse en won hij dat duel.

Mede daardoor bleef het 0-0 bij rust. ,,Beide ploegen waren gewaagd aan elkaar. In de eerste helft hebben we echter niet genoeg geprofiteerd van de ruimte die AZ weggaf", zei trainer Ronald Koeman.

Dat was in de tweede helft niet anders. Pas na ruim een uur spelen, in de 64ste minuut, viel de 0-1 van Ibrahimovic. Met zoals gememoreerd een goede vrije trap van Van der Vaart aan de basis van de magistrale treffer. ,,Het is een prettig gegeven dat de vrije trappen regelmatig tot succes leidden", vond Koeman na afloop ook.

Maar Ajax had na die 0-1 door moeten gaan, was de trainer van mening. ,,Die mogelijkheden waren er ook. We hadden toen de 0-2 moeten maken." Ook Co Adriaanse had toen al het idee dat hij voor de tweede keer dit jaar zonder punten zou blijven tegen zijn oude ploeg Ajax. En net zoals in Amsterdam zou dat ook nu niet helemaal terecht zijn. ,,Met de noodwissel Peter Wijker in de spits probeerde ik voorin wat meer oorlog te maken", verklaarde Adriaanse zijn opmerkelijke vervanging. ,,Dan moet je hopen dat de bal een keer goed valt."

En die viel voor AZ goed. Na een inworp kwam de bal opeens voor de voeten van invaller Olaf Lindenbergh, na Timmer, De Cler en Landzaat de vierde oud-Ajacied die bij AZ meespeelde. De middenvelder haalde uit en zag tot zijn verrassing de bal in het doel verdwijnen. Ajax uiteraard teleurgesteld na de 1-1, want het kampioenschap kan niet snel genoeg beslist zijn, maar aan de andere kant wisten de Amsterdammers ook dat 1-1 een terechte uitslag was.

Doordat PSV met 3-1 verloor bij Willem II is het verschil twaalf punten.