Menu

Ajax loot AA Gent

Ajax is in de eerste ronde van de Uefa-Cup aan het Belgische AA Gent gekoppeld. De loting bepaalde dat de Amsterdammers eerst uitspelen tegen de ploeg van de Nederlandse trainer Henk Houwaert. Trainer Co Adriaanse zag wel voordelen van deze tegenstander: 'Ze zijn makkelijk te bekijken. Maar persoonlijk heb ik slechte herinneringen aan Gent, want met Willem II verloren we vorig seizoen in de voorbereiding met 4-1. Toen vond ik het een heel goed team.'

Gent bereikte de volgende ronde door in de kwalificatieronde te winnen van het IJslandse Akranes. Op IJsland was de score 0-3, terwijl de Belgen in eigen huis een zwaarbevochte 3-2 overwinning boekten op de amateurs. Na twee speelronden in de Belgische competitie staat de club op een elfde positie na winst op KV Mechelen (2-1) en verlies tegen Club Brugge (6-2).

Ajax trof de koninklijke Gent een keer eerder. In het seizoen 1991-1992, het seizoen waarin Ajax de enige keer het UEFA Cup-toernooi won, had ploeg van de jonge trainer Louis van Gaal weinig moeite met de Belgen. Ook toen speelde de Amsterdamse formatie eerst uit. Onder trainer Louis van Gaal kwam Ajax in de eerste wedstrijd, net als de thuisploeg zelf, niet tot scoren. In het Olympisch Stadion in Amsterdam schoten Kreek, Bergkamp en Jonk Ajax met 3-0 naar de halve finale.

Van dat elftal is alleen Aron Winter nog actief als speler bij Ajax. Stanley Menzo, Danny Blind en John van 't Schip zijn nu trainers bij hun oude club.

Richard Witschge miste die wedstrijden. De middenvelder was het seizoen daarvoor door Cruijff naar FC Barcelona gehaald. 'Het team ken ik niet,'was zijn reactie op de loting. 'Ik volg het Belgische voetbal niet. Wel vind ik prettig dat het zo dicht bij huis is.'

Ajax gaat op 14 september naar Belgie en twee weken later volgt de return in de Amsterdam ArenA.