Menu

Ajax loot Kopenhagen in tweede ronde UEFA

Ajax is vrijdagmiddag in Nyon voor de tweede ronde van de UEFA Cup gekoppeld aan Kopenhagen. Ajax speelt de eerste wedstrijd op 18 oktober vooralsnog in Denemarken.

Andere kandidaat-tegenstanders waren het Oostenrijkse Rapid Wien, het Russische Dynamo Moskou, het Poolse Wisla Krakow, het Tsjechische Pribram of het Bulgaarse Litex Lovech. Maar het werd dus de Scandinavische ploeg van trainer Hans Backe.

De club Kopenhagen is het resultaat van een fusie tussen Kjøbenhavns Boldklub, KB, opgericht in 1876 and Boldklubben 1903, opgericht in 1903. In het eerste seizoen, 1992/1993, werd de nieuwe club direct kampioen.

Kopenhagen uit Denemarken versloeg het Joegoslavische Obelic over twee wedstrijden. Thuis won Kopenhagen met 2-0, uit speelden ze 2-2. Beide doelpunten in Joegoslavie werden gemaakt door Heine Fernandez.

Kopenhagen is de regerend kampioen van Denemarken, waardoor ze in de voorronde van de Champions League uitkwamen. De laatste fase was een tweestrijd met Lazio Roma. In eigen huis won Kopenhagen van de Italianen met 2-1. Opnieuw was Fernandez de maker van het winnende doelpunt. In Rome hield de ploeg tot rust stand (0-0), daarna maakte Crespo het verschil. Sibusiso Zuma scoorde bij 3-0 tegen. Nog een doelpunt had de Deense ploeg nodig om zich voor de poulewedstrijden te kwalificeren, maar Stefano Fiore schoot de Deense hoop in de 90e minuut aan flarden, 4-1.

In de competitie gaat het dit seizoen wat minder met de regerend kampioen. De ploeg staat op een zevende plaats met 12 punten uit 9 wedstrijden.

In de diverse Europese toernooien kwam Kopenhagen nooit verder dan de tweede ronde.

Ajax speelde ruim drie jaar geleden een vriendschappelijke wedstrijd tegen Kopenhagen. Morten Olsen was destijds trainer en een dag voorafgaande aan die wedstrijd had Ajax Wamberto gecontracteerd. In Kopenhagen zegevierde Ajax met 4-2. Shota Arveladze, Ole Tobiasen, Georgi Kinkladze en Benni scoorden de Amsterdamse treffers.

In de historie zijn er meerdere spelers te vinden die ooit voor zowel Kopenhagen als Ajax speelde. Een van hen is Brian Laudrup. Kort nadat Chelsea, de toenmalige club van de Deen in het seizoen 1998/1999 van Kopenhagen had gewonnen in de Europa Cup 2. Een ander is Ole Tobiasen. De Deen, die herstellende is van een zeer lange blessureperiode, trainde in de zomervakantie om in conditie te blijven, zelfs met die ploeg mee.