Menu

Ajax loot Valencia, Arsenal en AS Roma

In de tweede ronde van de Campions League heeft Ajax Valencia, Arsenal en AS Roma geloot. Ajax begint met een uitwedstrijd tegen Valencia. Nog voor de winterstop komt AS Roma op bezoek in Amsterdam.

Valencia plaatste zich met groot gemak voor de volgende ronde. De Spanjaarden hadden liefst zeven punten voorsprong op de nummer 2 uit groep B, Basel. Alleen in de uitwedstrijd tegen Basel moest Valencia genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel. In vier van de zes wedstrijden kreeg de eerste opponent van Ajax geen tegendoelpunten, alleen Basel wist in totaal vier keer de verdediging van Valencia te trotseren. Zelf scoorde de ploeg liefst zeventien doelpunten.

Ajax speelde in het verleden vijf wedstrijden tegen Valencia, alle vriendschappelijk. Daarvan wonnen de Amsterdammers onder Louis van Gaal eenmaal (in 1997 met 3-2) en onder Leo Beenhakker eenmaal (in 1991 met 1-0). In 1995 leverde de Spaans-Nederlandse confrontatie geen doelpunten op en in 1978 en 1989 verloren de Amsterdammers.


Arsenal verloor in de eerste ronde van dit seizoen twee van de zes wedstrijden en speelde eenmaal gelijk. De poulegenoot van PSV begon voortvarend met een 2-0, 4-0 en 1-0 zege op respectievelijk Dortmund, PSV en Auxerre. Met die negen punten had de ploeg zich al rijk gerekend, want tot winst kwamen ze niet meer in de returns. Op eigen veld verloor de ploeg van Dennis Bergkamp van Auxerre en speelden de Engelsen gelijk tegen PSV en ook in Duitsland bleef Dortmund aan de goede kant van de score.

De laatste keer dat Ajax tegen Arsenal speelde was op het Amsterdam Tournament van 2000. Ajax speelde een weergaloze partij en won verdiend met 2-0. In de vijf voorgaande duels verloor Ajax alleen in 1970 om de Jaarbeursstedenbeker in Londen. De enige keer dat beide teams elkaar in de Europa Cup I troffen was in maart 1972. Ajax won met onder leiding van Stefán Kovacs met 2-1 in Amsterdam en met 1-0 in Londen. Dat jaar wonnen de Ajacieden de 'Cup met de grote oren' voor de tweede keer.

AS Roma eindigde in de eerste ronde van de Champions League net als Ajax als tweede in hun poule. De Italianen speelden drie keer gelijk, wonnen twee keer en verloren alleen van Real Madrid, nota bene in Rome. Scoren deed de ploeg van Gabriel Batistuta nauwelijks. Met drie goal uit zes wedstrijden schoot de aanval niet met scherp. De verdediging kreeg er meer tegen dan de aanval scoorde, namelijk vier waarvan er al drie in de eerste thuiswedstrijd tegen Real Madrid.

Van AS Roma wist Ajax nog nooit te winnen. Beide ploegen kwamen alleen in vriendschappelijk verband tegen elkaar uit en in 1985 scoorde Ajax onder leiding van Tonnie Bruins Slot het beste door de Italianen op 1-1 te houden. De laatste keer dat de ploegen elkaar troffen was vorig jaar augustus in Berlijn. Co Adriaanse had voor een nieuw systeem gekozen, dat in de pers door het leven ging als 'de muur van Berlijn', maar desondanks verloor Ajax met 1-2.

Het speelschema is als volgt:

Woensdag 27 november: Valencia-Ajax
Dinsdag 10 december: Ajax-AS Roma
Dinsdag 18 februari: Arsenal-Ajax
Woensdag 26 februari: Ajax-Arsenal
Dinsdag 11 maart: Ajax-Valencia
Woensdag 19 maart: AS Roma-Ajax