Menu

Ajax maakt einde aan lange ongeslagen thuisreeks RKC

Ajax heeft een einde gemaakt aan de reeks van 23 niet verloren thuiswedstrijden van RKC. Al in de eerste tien minuten kreeg Ajax diverse mogelijkheden om de score te openen, maar pas in de 13e minuut kwam de verdiende treffer. Rafael van der Vaart, opnieuw hij, schoot met een fraaie boogbal de 0-1 op het bord. In de tweede helft werd Ajax in de verdediging teruggedrongen, maar na een snelle uitbraak in de 90e minuut schoot invaller Mitchell Pique bij zijn eerste balcontact Ajax naar zekere winst, 0-2.

Tim de Cler stond linksachter, Cristian Chivu en Andre Bergdolmo namen het centrum van de defensie voor hun rekening en Hatem Trabelsi stond op rechts. John O' Brien en Yakubu vormden een blok op het middenveld en Rafael van der Vaart mocht in een vrije rol op het middenveld spelen. Andy van der Meyde en Wamberto kwamen vanaf de flanken en trachtten de ballen bij Nikos Machlas te krijgen.

Joe Didulica, Richard Knopper, Tomas Galasek, Mitchell Pique, Johnny Heitinga, Maxwell en Kwame Quansah begonnen op de bank.

Ajax startte de eerste tien minuten bijzonder aanvallend en kreeg al zeer snel goede mogelijkheden. De eerste honderd procent kans was voor Rafael van der Vaart. Na 30 seconden liep hij alleen op doelman Van Dijk af, maar de topscorer van Ajax trof de buitenkant van de paal.

Twee minuten later bediende Trabelsi op maat Nikos Machlas. De Griekse spits koos voor de korte hoek waar Van Dijk de bal uit het doel kon boksen. Ajax toonde met het aanvallende voetbal aan er een mooie avond van te willen maken in Waalwijk.

De roodwitte voorzetten vlogen de RKC-verdedigers om de oren, maar de kopballen van de Ajacieden waren niet perfect. In de elfde minuut meldde Bergdolmo zich voorin bij de eerste corner. Keeper Van Dijk liet de ballen door zijn handen glippen, maar Patrick van Diemen - vorig seizoen nog met Anderlecht 2 spelend op de Toekomst - bracht Van der Vaart uit balans waardoor de Ajacied naast schoot.

Na die twee mogelijkheden liet Van der Vaart de derde kans, hoewel het nauwelijks een kans was met twee verdedigers voor zich, niet onbenut. Met een prachtige boogbal zette hij Ajax op een zeer verdiende 0-1 voorsprong. Er waren 13 minuten gespeeld.

De eerste keer dat Fred Grim het blauwgele tenue in zijn buurt zag was in de 18e minuut. RKC nam snel een vrije trap waarmee Garry de Graef werd bereikt. De linksbuiten haalde direct uit, maar de bal ging diagonaal over de verste paal.

Hoe verging het Nikos Machlas het eerste gedeelte van de wedstrijd? De Griek werkte keihard, maar had in Nascimento een sterke tegenstander. Ook de andere verdedigers als Van de Berg en Van Wanrooy zochten de Ajax-spits met regelmaat op en niet op de vriendelijkste manier. Sporadisch floot Braamhaar voor de overtredingen van de Waalwijkers. In de 35e minuut raakte Machlas geblesseerd aan het onderbeen na een duel waarin Van de Berg de noppen van zijn schoen in de kuit van de Griek plantte. Gelukkig was de spits snel weer op de been.

RKC kwam tegen het einde van de eerste helft meer uit hun schulp. Daarbij kregen ze hulp uit onverwachte hoek. Zo legde Yakubu in de 40e minuut de bal panklaar voor Petrovic van RKC, maar de Joegoslaaf verkoos de bal naar de buitenkant te spelen, waar De Cler zich inmiddels had gepositioneerd. De Cler onderschepte de bal en ging er als een speer vandoor richting RKC-helft. Govedarica greep hem vast en kreeg geel.

Maar daarna kreeg de thuisploeg snel achterelkaar twee corners en begon de druk op het Ajax-doel meer toe te nemen. Via de rug van Andy van der Meyde kreeg de bal kort voor rust nog een vreemde curve, waardoor Grim zich lang moest maken om de bal over het doel te tikken. Dat lukte en Ajax kon de aanval weer opzetten. Maar RKC was feller dan in het eerste gedeelte van de wedstrijd en Ajax kwam er niet meer uit. Chivu moest wat harder optreden en dat leverde de Roemeen in de 44e minuut de gele kaart op na een charge op Janssen. Ajax hield de voorsprong vast en met een 0-1 voorsprong kon de kleedkamer worden opgezocht.

In de tweede helft trapte Ajax af en via O' Brien was de bal aan de voet van Van der Meyde in 20 seconden bij de achterlijn. Nascimento werkte de voorzet van de Arnhemmer echter weg voor die Machlas kon bereiken.

RKC was wat meters naar voren opgeschoven, waardoor de Ajax-verdediging meer werk moest verzetten. Al na twee minuten kreeg de ploeg van trainer Martin Jol een corner die op het hoofd van Van de Berg belandde. Zijn kopbal ging echter over het doel van Grim.

Ajax leek de geelblauwen meer ruimte te gunnen en daar profiteerde RKC en vooral De Graef van. De behendige buitenspeler liep Chivu in de 49e minuut vrij simpel opzij en schoot op doel. De vingertoppen van Grim verwerkten de bal tot corner.

Ook in de aanval liep het bij Ajax minder dan voor rust. De aanvallers lieten zich overmeesteren door de harde verdedigers van RKC. De afvallende ballen waren in het begin van die tweede helft allemaal voor RKC en ook in de persoonlijke duels lieten de Ajacieden het afweten. De voorzetten verdwenen in het luchtledige en niets deed denken aan de wervelende start van de wedstrijd. Reden voor Adriaanse om Richard Knopper van de bank te sturen om de spieren op te warmen.

De eerste keer dat Rob van Dijk de bal weer in zijn handen kreeg was in de 62e minuut toen O' Brien zich voorin meldde. Erg veel moeite hoefde de RKC-doelman niet te doen om de bal onder controle te krijgen.

Een paar minuten later deelde Ajax en vooral Van der Vaart mentaal een tikje uit aan Van de Berg. Met een subtiele beweging poortte de middenvelder de robuuste verdediger. Zijn collega was net op tijd om Wamberto te beletten de voorzet binnen te schieten. Ajax meldde zich weer wat nadrukkelijker voorin.

De eerste wissel van de avond viel in de 68e minuut aan RKC-zijde. Yuri Cornelisse, ongelukkig bij al zijn voorzetten, verliet het veld voor John van Loenhout.

Na een lange opwarmfase mocht Richard Knopper een kwartier voor tijd eindelijk invallen. Nikos Machlas maakte de gang naar de bank. Kort daarvoor had Van Wanrooy opnieuw een gele kaart verdiend na een overtreding op Trabelsi. Omdat hij echter al een kaart op zak had, spaarde de scheidsrechter hem.

Acht minuten voor tijd kreeg RKC-topscorer Hoogendorp de eerste mogelijkheid. Hij kon vrij uithalen, maar stuitte op Grim. Kort daarna ging Chivu naar het gras nadat Govedarica op zijn voet was gaan staan. De Roemeense bikkel kwam gelukkig weer snel binnen de lijnen.

Met felle uitvallen trachtte Ajax met nog vijf minuten op de klok de voorsprong te verdubbelen. Van der Vaart dribbelde vanaf eigen helft tot 25 meter voor het RKC-doel, waar hij Van der Meyde bediende. De rechtsbuiten schoot hard op doel, maar Van Dijk stortte zich voor de bal.

Daarna was het RKC weer dat zich in het zestien metergebied van Grim meldde en dat leverde de ploeg weer een paar hoekschoppen op. De laatste minuten mocht Mitchell Pique als invaller de rechtsachter van RKC afremmen. Wamberto kon gaan douchen.

Maar Pique deed meer dan het afstoppen van de Waalwijkse flankspelers. De van Twente-terugkeerde aanvaller beleefde de avond van zijn leven. Pique kreeg in de 90e minuut voor het eerst de bal. Trabelsi zette na een snelle uitbraak voor en Pique schoot raak, 0-2.

Ajax boekte de tiende opeenvolgende zege en het eerste verlies voor RKC Waalwijk na anderhalf jaar was een feit.