Menu
Ajax maakt einde aan negatieve reeks

Ajax maakt einde aan negatieve reeks

Ajax heeft zondag eindelijk weer een competitiezege behaald. Na drie duels zonder overwinning was Ajax op bezoek bij VVV-Venlo wel succesvol: 0-2. Invaller Mido en Miralem Sulejmani beslisten de wedstrijd in het laatste halfuur. Dankzij de zege kwam er eindelijk een einde aan 340 competitieminuten zonder doelpunt van Ajax-zijde. Aras Özbiliz maakte in de tweede helft zijn officiële debuut voor Ajax.

Voor Ajax was het zondag vooral zaak om weer eens te winnen. Na de competitienederlagen tegen ADO Den Haag en AZ en het doelpuntloze gelijkspel tegen PSV behaalde Ajax in Venlo de eerste (en enige) competitiezege in november. Bovendien slaagde Ajax er na drie competitiewedstrijden (ADO, AZ en PSV) eindelijk weer in om te scoren. Het bracht Ajax een ‘succesmoment’, waar Jol na de midweekse afstraffing in de Champions League tegen Real Madrid op hoopte. Opgeteld bij het puntenverlies van koploper PSV en de naaste concurrenten (FC Groningen en AZ) werd het uiteindelijk in meerdere opzichten een geslaagd weekend voor Ajax.

De wedstrijdballen van de afgelopen twee wedstrijden tussen Ajax en VVV liggen in Suarez’ voetbalmuseum in Uruguay. In Venlo nam hij vorig seizoen de volledige productie voor zijn rekening: 0-4. De wedstrijd in Amsterdam (7-0) leverde hem opnieuw een hattrick en de wedstrijdbal op. De hoofdrolspeler van toen zat zondag zijn eerste van zeven wedstrijden schorsing uit. Zijn afwezigheid leverde een door elkaar gehusselde opstelling op met onder meer een basisplaats voor Teemu Tainio en Christian Eriksen. Demy de Zeeuw en Siem de Jong bleven op de bank.

Mounir El Hamdaoui wist niet te scoren tegen VVV-Venlo. Mounir El Hamdaoui wist niet te scoren tegen VVV-Venlo.

Makkelijk ging het niet in het door de winterse omstandigheden sprookjesachtige decor van De Koel. In de eerste helft, waarin Ajax in de richting van het wit uitgeslagen strafschopgebied speelde, lukte er bar weinig. Met Mounir El Hamdaoui en Miralem Sulejmani als aanvalskoppel slaagde Ajax er nauwelijks in gevaarlijk te worden. Slechts een enkele inzet kwam in de notitieboekjes terecht. Wat dat betreft oogde de nummer zeventien van de Eredivisie een stuk frisser. De stroeve eerste driekwartier van Ajax bood de laagvlieger alle kans om te storen en op een doelpunt te azen. Met name spits Ruud Boymans en de lange Michael Uchebo bleven eenvoudig overeind, al bezorgden ze aanvoerder Maarten Stekelenburg geen overwerk.

Na rust, met debutant Aras Özbiliz (20) voor Tainio, ging Ajax eindelijk wat beter spelen. De actieve Sulejmani en Özbiliz hielden het veld breed en zorgden voor snelheid op de flanken, waardoor er zo nu en dan ook wat verrassing in het spel kwam. Met het inbrengen van Mido kreeg Ajax er even later bovendien het gewenste aanspeelpunt bij, waardoor de bal ook kon worden gekaatst en vastgehouden.

Die omzetting voorin loonde al snel. Uit een hoekschop van Ajax was Mido er in de 62e minuut razendsnel bij om de afgeslagen bal van dichtbij binnen te schieten: 0-1. Met een ferme sprint richting Martin Jol lachte de lange Egyptenaar zijn vrolijkste lach. Na zijn doelpunt in de beker tegen BV Veendam heeft hij sinds zijn rentree in Amsterdam nu ook zijn eerste competitiegoal te pakken. Bovendien markeerde de treffer het einde van Ajax' langdurige doelpuntendroogte in de Eredivisie. Liefst 340 minuten na Ajax’ laatste competitiegoal uit tegen Heracles Almelo (1-4) was de Amsterdamse club weer trefzeker.

Acht minuten na de 0-1 van Mido besliste Ajax de wedstrijd definitief. Sulejmani ging een combinatie met El Hamdaoui aan, waarna de Serviër de aanval succesvol afrondde. Met een rake knal bekroonde Sulejmani zijn goede wedstrijd met een doelpunt: 0-2. Helemaal soeverein kwam Ajax de slotfase niet door. Twee gele kaarten, van El Hamdaoui en Sulejmani, leverden nog enkele fikse fluitconcerten van het thuispubliek op. Gezien de uitslag was dat uiteindelijk slechts bijzaak. Want veel belangrijker: Ajax hield na enkele teleurstellende wedstrijden eindelijk weer drie punten aan een duel over.

,,De eerste helft hadden we het heel lastig. We misten overtuiging”, constateerde Jol na afloop. ,,Na rust, toen we met twee spitsen en twee vleugels gingen spelen, liep het beter. Ons spel werd rustiger en we controleerden de wedstrijd.” De trainer van Ajax was blij dat uitgerekend Mido Ajax aan een voorsprong hielp. ,,Het laat zien dat Mido niet voor niets bij ons rondloopt.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Teemu Tainio had een basisplaats, maar maakte na rust plaats voor debutant Aras Özbiliz. Teemu Tainio had een basisplaats, maar maakte na rust plaats voor debutant Aras Özbiliz.
Özbiliz was eenmaal dicht bij een treffer in zijn debuutwedstrijd in Ajax 1. Özbiliz was eenmaal dicht bij een treffer in zijn debuutwedstrijd in Ajax 1.
Urby Emanuelson ontving in de tweede helft een (onterecht gegeven) gele kaart. Urby Emanuelson ontving in de tweede helft een (onterecht gegeven) gele kaart.
Mido haalt hard uit.. Mido haalt hard uit..
..en wordt kort daarop uitbundig gefeliciteerd met zijn treffer. ..en wordt kort daarop uitbundig gefeliciteerd met zijn treffer.