Menu
'Ajax maakt goede kans'

'Ajax maakt goede kans'

Jan Vertonghen is weer fit en inzetbaar. De Belgische verdediger keert terug van een voetblessure. ,,Alles dichthouden, dat is nu belangrijker dan ooit’’, vat Vertonghen het strijdplan voor de returnwedstrijd tegen Fiorentina kort en bondig samen.

Jan Vertonghen neemt een rustmomentje na de woensdagtraining. De Belg is weer volledig fit verklaard en is dus speelklaar voor de belangrijke UEFA Cupwedstrijd tegen Fiorentina. Jan Vertonghen neemt een rustmomentje na de woensdagtraining. De Belg is weer volledig fit verklaard en is dus speelklaar voor de belangrijke UEFA Cupwedstrijd tegen Fiorentina.

De Belg moest de heenwedstrijd in Florence nog aan zich voorbij laten gaan vanwege de kwetsuur. Tijdens de laatste training voor de wedstrijd, op woensdag, opereerde Vertonghen vanaf de linksbackplek. Trainer Marco van Basten lijkt, als de voortekenen niet bedriegen te gaan kiezen voor een behoudend strijdplan.
Tussen de trainingspartijtjes door praatte Frank de Boer voortdurend even bij met verdedigers en middenvelders. Ook met Vertonghen had de ervaren oud-verdediger een onderhoudend gesprek.
Assistent-trainer Frank de Boer onderhield zich tijdens de training regelmatig met verschillende Ajacieden. Assistent-trainer Frank de Boer onderhield zich tijdens de training regelmatig met verschillende Ajacieden.

,,Wij maken een goede kans’’, vertelt Vertonghen na de laatste training voor het belangrijke UEFA Cupduel met de club uit Florence. ,,Vooral omdat we in Italië natuurlijk met 1-0 hebben gewonnen. We hebben het daar goed gedaan.’’ Waarna de Belg, die de heenwedstrijd thuis voor de televisie bekeek, een waarschuwing laat volgen. ,,Ik denk dat we het echte Fiorentina nog niet hebben gezien vorige week. Maar dat geldt tot nu toe ook voor Ajax, vind ik.’’
,,Misschien heeft Fiorentina ons afgelopen week een beetje onderschat. De Italianen beschikken over een goed elftal. Het gevaar komt van Mutu en Gilardino, terwijl ook Montolivo een goede speler is. Ajax zal vooral heel oplettend moeten zijn. Alles om het Fiorentina zo lastig mogelijk te maken.’’
Als de Ajacied er in Florence bij was geweest, had Vertonghen afgelopen week een nare ervaring van zich af kunnen spelen. De verdediger bewaart slechte, zeg maar rustig zeer slechte herinneringen aan het Artemio Franchi Stadion in Toscane. De in een D-vorm gebouwde thuishaven van Fiorentina was eind mei 2008 het decor bij een vriendschappelijke interland tussen Italië en België. De Belgen waren volslagen kansloos tegen de topfitte Italianen, voor wie het oefenduel de laatste test was voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland.
,,Ik ben nog nooit zó zoek gespeeld als in die wedstrijd’’, put Vertonghen uit een nog altijd pijnlijke herinnering.
Gregory van der Wiel miste de training wegens griep. Trainer Van Basten rekent erop de rechtsback morgen gewoon in te kunnen zetten. Bruno Silva (rechts, in duel met Miralem Sulejmani) bewees vandaag eventueel een prima vervanger te zijn. Gregory van der Wiel miste de training wegens griep. Trainer Van Basten rekent erop de rechtsback morgen gewoon in te kunnen zetten. Bruno Silva (rechts, in duel met Miralem Sulejmani) bewees vandaag eventueel een prima vervanger te zijn.

Terugdenkend aan de betreffende interland gaat de gezichtsuitdrukking op zuur. Vertonghen voelde zich nooit eerder zo kansloos in het veld. ,,Andrea Pirlo, Luca Toni en Fabio Cannavaro; de sterkste spelers waren bij Italië bij. Het werd uiteindelijk 3-1. Wij zaten toen met de Belgische ploeg in een slechte periode.’’
Oud-Ajacied Wesley Sonck redde in de slotminuut nog de Belgische eer, nadat Antonio Di Natale (2) en Mauro Camoranesi de gasten binnen vijftig minuten op een kansloze 3-0-achterstand hadden gezet. Vertonghen kwam Alberto Gilardino die dag niet tegen binnen de lijnen. Maar van de kansloze nederlaag tegen de Italianen gaat driekwart jaar later nog altijd een waarschuwende werking uit. Vertonghen en zijn ploegmaten zijn donderdagavond gewaarschuwd.
Juich Ajax donderdag vanaf 20.45 uur voorbij Fiorentina in de beslissende return in het UEFA Cuptoernooi.
Lees hier hoe je bij de wedstrijd kunt zijn >>

Siem de Jong was weer aan het werk te zien op het trainingsveld. De middenvelder werkte een apart programma af met fysiotherapeut Jos Kortekaas. Siem de Jong was weer aan het werk te zien op het trainingsveld. De middenvelder werkte een apart programma af met fysiotherapeut Jos Kortekaas.
Jan Vertonghen loopt na de training nog wat uit. Jan Vertonghen loopt na de training nog wat uit.
Ajax is klaar voor de returnwedstrijd tegen Fiorentina. Ajax is klaar voor de returnwedstrijd tegen Fiorentina.