Menu
Ajax maakt het zichzelf moeilijk

Ajax maakt het zichzelf moeilijk

Ajax heeft een slechte start gemaakt in de voorronde van de Champions League. Ondanks de vele kansen van de Amsterdammers won Slavia Praag in de ArenA de eerste ontmoeting met 0-1. Over twee weken is de return in Praag.

Huntelaar mist de uitgelezen mogelijkheid om Ajax op voorsprong te brengen. Zijn penalty wordt in de 61ste minuut gestopt door keeper Vaniak. Huntelaar mist de uitgelezen mogelijkheid om Ajax op voorsprong te brengen. Zijn penalty wordt in de 61ste minuut gestopt door keeper Vaniak.

Het was de wedstrijd waar de hele voorbereiding omheen gebouwd was. De afgelopen zes weken stond alles in het teken van het eerste voorrondeduel: de oefenwedstrijden, het Tournament en zelfs de strijd om de Johan Cruijff Schaal. En precies die wedstrijd, voor eigen publiek, werd verloren. De teleurstelling was logischerwijs groot bij de Amsterdammers, maar trainer Henk ten Cate toonde zich meteen strijdvaardig. ,,We zitten een beetje in mineur, maar het is nog niet gedaan. Als we vandaag de kansen hadden benut, hadden we over twee weken fluitend naar Praag kunnen afreizen.’’

Daar had Ten Cate een punt, want zonder boven zichzelf uit te stijgen, speelde Ajax geen slechte wedstrijd. Mede dankzij het uitstekende debuut van Luis Suárez creëerde de ploeg van Ten Cate meteen mogelijkheden. Al na elf minuten schoot John Heitinga op de paal. Suárez, die samen met Klaas Jan Huntelaar in de spits stond, kon de terugkaatsende bal net niet in het doel werken. Na een kwartier was het opnieuw bijna raak voor de nieuwkomer. Van dichtbij plaatste de Uruguayaan de bal over. Huntelaar schoot vervolgens bijna raak uit een vrije trap, maar keeper Martin Vaniak verrichte goed keeperswerk. Na de derde kans voor Suárez (hij speelde zichzelf vrij en schoot op Vaniak) zochten de ploegen met 0-0 de kleedkamers op.

Suárez bleef ook in de tweede helft de gevaarlijkste man op het veld. Na een uur werd hij neergelegd en kreeg Ajax een penalty. Huntelaar nam de strafschop, maar schoot slecht in. Het bleef 0-0. Daarna kwam vanzelf een oude voetbalwet bovendrijven: als je beter bent maar niet scoort, dan…… En inderdaad, een kwartier voor tijd kende arbiter Meyer Slavia Praag een penalty toe. Stanislav Vlcek brak door en werd licht geraakt door Emanuelson. David Kalivoda maakte van elf meter geen fout: 0-1. Ajax zette nog aan, kreeg kansen, maar de gelijkmaker bleef uit. Ook invaller Ismael Urzaiz, die net als Suárez zijn Ajax-debuut maakte, kon het tij niet meer doen keren.

Over twee weken moet Ajax in Praag de achterstand zien goed te maken. ,,Daar heb ik vertrouwen in’’, aldus Ten Cate. ,,Vandaag waren we niet eens zo goed en toch kregen we zeven kansen. Over twee weken zijn we weer iets verder en dan is Suárez ook weer wat langer bij ons.’’