Menu

Ajax maakt indruk tegen Manchester United

Ajax maakte vrijdagavond in zijn eerste wedstrijd op Amsterdam Tournament indruk tegen Manchester United. De Amsterdammers speelden aanvallend zonder de defensie uit het oog te verliezen. Met uitblinkende backs, een scorende Arena-debutant en een 2-1 winst op de Europese grootmacht gaf Ajax zijn vernieuwde visitekaartje af.

Victor Sikora debuteerde vrijdagavond in een overvolle Arena voor eigen publiek. De enige aankoop in de selectie voor het Amsterdam Tournament moest het in de wedstrijd tegen Manchester United opnemen tegen Silvestre.

Ook Maarten Stekelenburg beleefde zijn vuurdoop. De jonge Ajacied is nog de enige fitte keeper na blessures van Didulica en Lobont. Als tweede keeper nam Robert Zwinkels plaats op de bank.

Sikora wilde zich duidelijk profileren in een uitverkocht huis. De van Vitesse afkomstige linksbuiten schoot in de vierde minuut al op doel. Zijn schot ging net naast het doel van Barthez.

De Manchester-goalie kon aan de bak, want in de negende minuut was het Maxwell die de Fransman op de korrel nam. Nu ving de bij tijd en wijle clowneske doelman de bal simpel.

Veron liet Sikora weten wat het is om tegen een Europese topploeg te spelen. Met een harde tik op het bovenbeen liet hij de Deventenaar kermen. Maar daar groeide Sikora alleen maar van.

Met een perfecte voorzet in de dertiende minuut op de ietwat teruggetrokken staande Van der Meyde bood hij zijn collega-vleugelspits een fraaie kans. Maar Van der Meyde schoot hoog over.

In de twintigste minuut zette de Arnhemmer, goed vrijgespeeld door Zlatan, schitterend voor. Van der Vaart kopte hard op de lat boven de kansloze Barthez.

Maarten Stekelenburg deed de woorden van zijn trainer in de dertigste minuut eer aan. Koeman had gezegd dat hij de druk wel aan kon en vol verve wierp de doelman zich voor de voeten van Ruud van Nistelrooy die gevaarlijk het strafschopgebied was binnen gedrongen. De terugkaatsende bal was niet aan Forlan besteed.

Ajax was in de eerste 35 minuten voortdurend in balbezit. Maar die keren dat de ploeg van Ferguson aan de bal was, liet het mooie dingen zien. Veron haalde een trucje uit toen hij op doel schoot, door nog even over te stappen voordat hij zijn schot loste.

Maar het was Ajax dat in de 39e minuut verdiend op voorsprong kwam. Een vrije trap van Galasek belandde via het been van Ferdinand bij Sikora; die aarzelde niet en schoot keurig binnen, 1-0.

In de tweede helft keerde David Beckham niet terug op het veld. De flamboyante middenvelder werd vervangen door Paul Scholes. Ook Veron bleef in de kleedkamer. De duurste aankoop uit de Engelse historie was de volgende die mocht gaan zitten. Hij werd in de 58e minuut vervangen door Wes Brown.

Ajax had ook aan het begin van de tweede helft meer balbezit, maar Barthez hoefde niet diep in zijn trucendoos te graaien om de aanvallen onschadelijk te maken.

De Ajax-verdediging hield eveneens stand, maar in de 61e minuut gooide Koeman het roer om. Van der Vaart, Sikora en Van der Meyde verlieten het veld en een 4-4-2 systeem kwam er voor in de plaats. Mido ging naast Zlatan spelen en Pienaar en Winter op het middenveld.

Chivu ervoer de Engelse hardheid aan den lijve. Zelf ging hij niet zachtzinnig het duel met Scholes aan en de roodharige middenvelder trapte hard na. Maar even later zette diezelfde Scholes zijn ploeggenoot Roy Keane vrij op de rechterkant. De aanvoerder schoot ineens en weer keerde Stekelenburg de inzet.

In de 75e minuut verdubbelde Ajax de voorsprong. Mido kopte knap door en Zlatan liep door richting Barthez. Net in het strafschopgebied tikte hij de bal langs de doelman, 2-0.

Direct na de tweede goal verliet Barthez het veld en werd vervangen door Carroll. Ook Ajax moest wisselen. Cristian Chivu ondervond te veel hinder van zijn blessure en droeg de aanvoerdersband over aan Bergdolmo. Pasanen was zijn vervanger en de Fin had gelijk het nakijken toen Scholes de bal aannam en laag in de hoek raak schoot, 2-1.

De meest indrukwekkende Ajacied was deze avond John O' Brien. Hij had Giggs volledig in zijn zak en bemoeide zich ook nog eens met de opbouw van Ajax. De combinaties bij Ajax waren af en toe oogstrelend en ook de degelijkheid van Galasek was wederom goed. Maar eigenlijk verdiende heel Ajax een pluim, want om zo tegenstand te bieden aan een ploeg dat de laatste jaren Europa domineerde was schitterend om te zien.

De spaarzame keren dat Roy Keane zijn Amsterdamse tegenstander kwijt was, schoot de Ier levensgevaarlijk op doel. Dat leverde hem pal voor tijd een schot in het zijnet op.
Zlatan had in blessuretijd de derde Ajax-goal op zijn voet, maar hij draaide net een keer te veel om Neville heen om Carroll te verrassen.

Daardoor bleef het 2-1 en heeft Ajax in de stand na dag één twee punten achterstand op Barcelona. De Spanjaarden leiden met 7 punten, Ajax volgt met 5, Parma heeft nog altijd 2 punten en Manchester moet het doen met 1 punt.