Menu

Ajax maakt kans op aansluiting top drie

RIJSWIJK (ANP) - De strijd om de landstitel is weer helemaal open. PSV zit na woensdag koploper Feyenoord weer dicht op de hielen. In de kampioensrace wonnen de Eindhovenaren woensdag simpel met 3-0 van FC Groningen, terwijl koploper Feyenoord drie punten achterliet in het mistige Heerenveen (1-0). Voor PSV was het ook lekker dat Vitesse na de bekerzege op Ajax in eigen stadion lelijk uitgleed tegen NAC (2-4).

Het verschil tussen Feyenoord en PSV is nog maar twee punten. Dat kwam met name door een onmachtig Feyenoord in Friesland. In de mist moest de ploeg de smaakmaker Kalou al snel missen. De aanvaller had met briljante acties de afgelopen week NAC en NEC nog op de knieen gekregen.

Kalou's vertrek na een minuut wegens natrappen, betekende een grote aderlating. Trainer Van Marwijk moest het al doen zonder zijn robuuste middenvelders Paauwe en Bosvelt. De Rotterdammers dachten na bijna negentig minuten met tien man al aan een punt, toen Dennis de Nooijer in de slotminuut doelman Dudek alsnog verraste.

PSV won na een moeizaam eerste half uur uiteindelijk met 3-0 van FC Groningen. Kezman, met zijn zeventiende treffer van het seizoen, Vogel en Van Bommel zorgden voor de cijfers, maar de overwinning had veel groter kunnen uitvallen als PSV alle kansen had benut. Trainer Gerets drukte de geruchten van een vertrek na een superaanbieding na afloop direct de kop in.

Vitesse, dat eerder Ajax uitschakelde in de beker, maakte een zwalkende indruk tegen NAC. Op de avond dat een gesprek tussen geldschieter NUON en voormalig voorzitter Aalbers weer tot de mogelijkheden is gaan behoren, leed de thuisclub duur verlies.

NAC, dat veel spelers miste, kreeg in de eerste helft alle ruimte. Die werd door de spitsen Stewart en Simons perfect gebruikt. Bij de rust was het al 1-3, uiteindelijk 2-4. Vitesse heeft als nummer drie vier punten meer dan Ajax, maar ook een wedstrijd meer gespeeld.

Onderin deden RBC en Fortuna Sittard van zich spreken. RBC won verrassend van subtopper NEC. De Roosendaalse club kwam op 2-0 door treffers van oudgediende Blinker en Vos, beiden oud-Feyenoord. NEC vocht zich terug door Hristov en Wisgerhof. Cas bezorgde RBC in de slotfase de eerste uitzege van het seizoen.

De voorsprong op nummer achttien Fortuna Sittard bleef echter twee punten, want voor het eerst in vijftien jaar won Fortuna voor eigen publiek weer eens van buurman Roda JC. De treffer van de Joegoslavische huurling Bjekovic na zes minuten bleek beslissend. Fortuna heeft de concurrenten voor rechtstreekse degradatie RBC, Sparta (dat kansloos met 1-4 verloor bij Willem II) en De Graafschap weer in het vizier.