Menu
Ajax maakt leerlingen Crescendo blij

Ajax maakt leerlingen Crescendo blij

Daley Blind en Nicolai Boilesen waren vrijdag de absolute blikvangers op de afsluitende dag van het Ajax StreetWise Scholenproject op basisschool Crescendo in Amsterdam Zuidoost. De twee Ajacieden maakten onder een hels kabaal hun entree in de sporthal van de school en werden enige tijd later op soortgelijke wijze uitgezwaaid door de laaiend enthousiaste scholieren.

,,Zodra de spelers van Ajax ergens binnenkomen breekt de hel op een positieve manier los”, vatte Heini Otto de aanhoudende populariteit van de landskampioen kort samen. De onlangs benoemde ambassadeur van Ajax StreetWise was vrijdag voor het eerst aanwezig en genoot met volle teugen. ,,Ik vind het geweldig en was meteen enthousiast. Ik houd me bezig met kinderen, school en voetbal en dat zijn juist mijn passies.”

Ook Nicolai Boilesen was onder de indruk van de atmosfeer op Crescendo. Zelf hing de 19-jarige Deen zijn rugzak aan de wilgen toen hij twee jaar geleden zijn vaderland verliet voor een avontuur bij Ajax. ,,In Denemarken is het onderwijs iets anders, want ik zat vanaf mijn vijfde tot mijn vijftiende op een normale school”, nam de verdediger zijn eigen schooltijd onder de loep. ,,Daarna heb ik nog een jaar op het Gymnasium gezeten en dat wilde ik via internet afmaken in Nederland, maar dat ging helaas niet”, aldus de Scandinaviër in vloeiend Nederlands. ,,Nu ben ik bezig Spaans te leren, maar ik heb niet de intentie om Ajax te verlaten”, voegde hij daar lachend aan toe. ,,Het bevalt me hier namelijk heel goed.”

Nicolai Boilesen en Daley Blind luisteren net als de leerlingen naar ambassadeur Heini Otto. Nicolai Boilesen en Daley Blind luisteren net als de leerlingen naar ambassadeur Heini Otto.

Nadat eerst de leerlingen van de onderbouw onder meer een diploma hadden ontvangen als beloning voor hun ijver en voorbeeldige gedrag, was het de beurt aan de scholieren van de bovenbouw. Zij dansten aan de zijde van Blind en Boilesen en maakten zich op voor een heuse Ajax-quiz. Hoewel de openingsvraag (wie is er trainer van Ajax, Danny Blind of Frank de Boer?) de jeugdige deelnemers weinig hoofdbrekens bezorgde, nam de moeilijkheidsgraad gaandeweg de afvalrace toe. Uiteindelijk bracht de tiende en laatste vraag (hoe oud is Frank de Boer?) uitsluitsel. Daarna kreeg ook de oude garde een diploma uit handen van beide linksbenige verdedigers en keerde de rust langzaamaan terug op Crescendo.

Dat gaf Otto de gelegenheid even terug te blikken op zijn debuut als ambassadeur. ,,Je ziet dat Ajax een ongelooflijke impact heeft. Die kinderen zijn zo enthousiast, dus wat mij betreft was het een super geslaagde middag.” De sympathieke Jordanees keek zelfs alvast vooruit naar de komende edities van Ajax StreetWise. ,,We gaan nog naar onder meer Bos en Lommer en het Olympisch Stadion. ,,Dat laatste is helemaal mooi, want daar is het voor mij als profvoetballer begonnen bij FC Amsterdam. Het is sowieso fantastisch dat ik in mijn eigen stad ben en verschillende scholen bezoek. Dat spreekt me enorm aan.”

Ajax StreetWise is een project van de Ajax Foundation, ondersteund door hoofdsponsor AEGON. De Ajax Foundation heeft als doel een bijdrage te leveren aan maatschappelijke onderwerpen als sociale integratie, educatie, sport en gezondheid. Met Ajax StreetWise wordt hier invulling aan gegeven door kinderen samen te laten leren en voetballen. Volg alle activiteiten van Ajax StreetWise ook via Facebook en Hyves.

Tekst en foto's: Ajax.nl/Coen Heil

Ajax StreetWise op Hyves

Ajax StreetWise op Facebook