Menu
Ajax maakt Willem II illusie armer

Ajax maakt Willem II illusie armer

De statistieken boden Willem II al weinig houvast, en ook na het veertigste bezoek aan Amsterdam waren de Tilburgers een illusie armer. De Brabanders moesten op bezoek bij Ajax opnieuw het onderspit delven, al was het krachtsverschil (iets) minder groot dan de laatste jaren. Na twee 5-0-thuiszeges op rij won Ajax ditmaal 'slechts' met 3-0. Arek Milik en Anwar El Ghazi (2) tekenden voor de goals. Vaclav Cerny maakte in de slotfase zijn debuut in Ajax 1.

Frank de Boer was ondanks de ruime zege gematigd tevreden. ,,Ik vond dat we de eerste helft in een te laag tempo speelden. We gaven na de 1-0 teveel ruimte weg en het druk zetten ging niet helemaal goed. In de tweede helft hadden we veel meer controle en waren we meer op hun helft aanwezig. Uiteindelijk hebben we niet veel weggeven, behoudens die kopkans van Wuytens en die ontsnapping van Zivkovic.”

Zelfs de meest optimistische Willem II-fans zullen het uitduel bij Ajax nederig hebben benaderd. Er waren vooraf talloze feitjes en statistieken om de Tilburgers de put in te praten en bij voorbaat een goed resultaat van de Tricolores uit te sluiten. Een kleine opsomming: Willem II wist nog nooit bij Ajax te winnen. Na 39 uitstapjes naar de hoofdstad stond de teller pas op vier punten. Bovendien kreeg de ploeg van alle Eredivisieteams gemiddeld de meeste goals tegen uit bij Ajax.

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst en gesterkt door die gedachte zal Willem II zich met frisse moed in de ArenA hebben gemeld. In het bijzonder drie spelers, en misschien wel vier. Richairo Zivkovic, Lesly de Sa en Ruben Ligeon zijn door Ajax uitgeleend aan Willem II en ook Dico Koppers heeft een verleden in Amsterdam.

Ajacieden vieren fraaie treffer van Milik.
Ajacieden vieren fraaie treffer van Milik.

Dijks-scenario
De teksten van Zivkovic logen er niet om in de aanloop naar het duel. De spits repte van de 'mooiste wedstrijd van het jaar'. Wellicht is bij goede prestaties in het Willem II-shirt voor Zivkovic een Mitchell Dijks-scenario weggelegd. De linksback leefde in het Koning Willem II-stadion volledig op en verdiende een terugkeer naar Ajax.

Het weerzien met zijn oude ploeggenoten verliep aanvankelijk crescendo voor Dijks, vanuit Ajax-perspectief dan. De thuisploeg begon furieus en had zich na vijf minuten al tweemaal gevaarlijk gemeld in het vijandelijke strafschopgebied. Riechedly Bazoer plaatste in de openingsminuut een schot recht in de handen van doelman Kostas Lamprou, terwijl even later Davy Klaassens schot werd geblokt.

Ajax hield vervolgens het initiatief en werd in de achttiende speelminuut beloond. Balverlies van Willem II werd meedogenloos afgestraft. Nemanja Gudelj onderschepte het leer, en zette vervolgens Davy Klaassen aan het werk aan de rechterkant van het strafschopgebied. Diens voorzet belandde panklaar op het hoofd van Milik: 1-0.

Eerste kopdoelpunt.

Het was voor de Pool zijn twaalfde Eredivisie-goal en een bijzondere. De voorgaande elf produceerde Milik steeds met zijn favoriete linker. De hoop dat Ajax door zou drukken bleek aanvankelijk ijdel. Het vervolg van de eerste helft werden de Ajacieden niet meer gevaarlijk. Op slag van rust ontsnapte Ajax aan de gelijkmaker. Doelman Jasper Cillessen zag een kopbal van Stijn Wuytens tot zijn opluchting op de lat belanden.

Vlak na rust dook Willem II nogmaals dreigend op, met in de hoofdrol twee Ajax-huurlingen. Eerst was Zivkovic er vandoor, maar trad Jairo Riedewald als reddende engel op. Even later vertolkte Cillessen een vergelijkbare (hoofd)rol bij een afstandsschot van De Sa.

Ajax besefte dat het een tandje moest bijschakelen om gezichtsverlies te voorkomen en deed dat ook. El Ghazi was de initiator van de Amsterdamse opleving. Een minuut nadat hij de paal had geraakt, schoot de aanvaller op prachtige wijze de 2-0 binnen. De pegel van randje zestien plofte hoog in het doel binnen. Driemaal was zodoende scheepsrecht, want El Ghazi had eerder in het tweede bedrijf al een kopkans gehad. Ook Daley Sinkgraven liet nog een mogelijkheid liggen.

Genadeklap

De 2-0 bleek de genadeklap voor Willem II, dat de hoop op een eerste uitzege op Ajax weer minimaal een jaar in de koelkast moet zetten. De koers was gelopen en dat bood Frank de Boer de gelegenheid drie aanvallend ingestelde spelers in te brengen: Lasse Schöne, Yaya Sanogo en Vaclav Cerny. Vooral voor laatstgenoemde was het een heuglijke invalbeurt. De 17-jarige Tsjech maakte zijn debuut in Ajax 1. Cerny, goed op dreef in Jong Ajax, zat voor het eerst bij de wedstrijdselectie.

Met het verse bloed in de ploeg drukte Ajax vlak voor tijd nog even het gaspedaal in. Het leidde tot de 3-0 van El Ghazi, die na een snelle omschakeling werd vrijgespeeld door Schöne. El Ghazi's schot werd half gekeerd door Lamprou en rolde tergend langzaam over de doellijn: 3-0.

Ajax won weliswaar relatief eenvoudig, maar er is nog veel ruimte voor verbetering. Dat vond ook De Boer. ,,Ik heb het gevoel dat ons niveau nog stukken hoger kan. In bepaalde facetten, zoals looplijnen in balbezit en middenveld-keuzes, hadden we betere beslissingen moeten maken. Dat is een kwestie van veel wedstrijden spelen, en beelden laten zien. Dan zullen we nog meer kansen krijgen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Louis van de Vuurst


Silvano Vos (Ajax E1) stal vooraf de show. De jeugdspeler hield de bal liefst 3.178 keer hoog.
Silvano Vos (Ajax E1) stal vooraf de show. De jeugdspeler hield de bal liefst 3.178 keer hoog.
Milik kopt raak en maakt de 1-0.
Milik kopt raak en maakt de 1-0.
Een minuut nadat El Ghazi de paal raakte, schoot de aanvaller op prachtige wijze de 2-0 binnen.
Een minuut nadat El Ghazi de paal raakte, schoot de aanvaller op prachtige wijze de 2-0 binnen.
El Ghazi, de initiator van de Amsterdamse opleving.
El Ghazi, de initiator van de Amsterdamse opleving.
Cerny, goed op dreef in Jong Ajax, was klaar voor zijn debuut in Ajax 1.
Cerny, goed op dreef in Jong Ajax, was klaar voor zijn debuut in Ajax 1.
Na een onderonsje met John Heitinga stapte de debutant het veld veld op.
Na een onderonsje met John Heitinga stapte de debutant het veld veld op.
Ook familie Cerny was aanwezig om het debuut van de jonge Tsjech te aanschouwen.
Ook familie Cerny was aanwezig om het debuut van de jonge Tsjech te aanschouwen.