Menu
Ajax maakt zich op voor Celtic

Ajax maakt zich op voor Celtic

Parallellen genoeg tussen Ajax en Celtic. Beide teams wonnen (meer) dan dertig landstitels, de Europa Cup 1 en maakten een beursgang mee. De clubs kwamen elkaar in de historie ook geregeld tegen. Ze ontmoetten elkaar zes keer op het hoogste Europese niveau. Deze maandag stapt de kampioen van Nederland in het vliegtuig richting Glasgow voor een nieuwe krachtmeting tussen roodwit en groenwit.

Celtic Football Club bestaat al bijna 126 jaar. De katholieke club wordt op 6 november 1887 in het Schotse Glasgow opgericht voor de arme mensen in de stad. Een half jaar later speelt de club zijn eerste ‘vriendschappelijke wedstrijd’ tegen de geloofstegenhanger, het Protestantse Glasgow Rangers. Celtic wint met 5-2. Die onderlinge duels staan jarenlang symbool voor het Schotse voetbal en waren bekend onder de naam ‘The Old Firm’. Waren, omdat Rangers, de club waar Ajax-trainer Frank de Boer nog voor speelde, in de zomer van 2012 failliet wordt verklaard.

Vijf jaar na de oprichting in 1888 wint Celtic zijn eerste prijs. Dankzij een 5-2-zege op Queen’s Park wordt de Schotse beker veroverd. Kort daarna verhuist de club naar zijn huidige onderkomen, Celtic Park en in het eerste jaar daar wordt Celtic kampioen van Schotland. Europees succes komt er in de jaren zestig als Celtic de halve finale van de Europa Cup II bereikt. De eindstrijd wordt nipt gemist na een 4-3 totaalscore over twee duels met MTK Boedapest. Ook in 1966 bereikt Celtic de laatste vier van de Europa Cup II, nu staat Liverpool een finaleplaats in de weg.

Trainer Neil Lennon viert het kampioenschap van Celtic in het voorjaar van 2013. Trainer Neil Lennon viert het kampioenschap van Celtic in het voorjaar van 2013.

Het blijkt een opmaat voor het jaar 1967, dat het meest succesvolle in de historie wordt. Elke competitie waar Celtic in uitkomt, wordt door de ploeg gewonnen: De Schotse competitie, de Schotse beker, de League Cup, de Glasgow Cup en de Europa Cup. In de finale van de Europa Cup I verslaat Celtic Inter uit Milaan met 2-1. Drie jaar later was de club opnieuw dicht bij winst, maar in 1970 pakt Feyenoord in Milaan in de blessuretijd de Cup.

Ajax ontmoet Celtic in maart 1971 voor het eerst en aan die ontmoeting houdt Ajax zoete herinneringen over want er wordt met 3-0 gewonnen. Met goals van Johan Cruijff, Barry Hulshoff en Piet Keizer kunnen de fans het Olympisch Stadion zingend verlaten. In de return, die Celtic niet op Celtic Park maar op Hampden Park speelt, verliest Ajax weliswaar met 1-0, maar is de halve finale een feit.

De succesvolste jaren in de Ajax-historie dienen zich aan. Maar bij Celtic is twintig jaar later van hun Europese glorie weinig over. De club, in september 1982 weer twee keer tegenstander van Ajax (2-2 en 1-2 voor Celtic), wordt in maart 1994 ternauwernood van de financiële ondergang gered en later in hetzelfde jaar wordt de club heringericht als een plc (dus beursgenoteerd), een ontwikkeling die vervolg kreeg met de meest succesvolle aandelenverkoop in de historie van het Britse voetbal. Een paar jaar later stelt Celtic een oud-Ajacied, maar meer nog een voetballer die deel uitmaakte van het Feyenoord dat Celtic in 1970 van de Europa Cup I afhield, aan als manager: Wim Jansen. Lang blijft hij niet aan, want in 1998 vertrekt hij alweer.

In het jaar 2000 neemt Martin O'Neill de leiding over en een jaar later hebben zij een ster aan boord: Henrik Larsson scoort dat seizoen 53 goals en wint de Europese gouden schoen. In 2001 plaatst Celtic zich ten koste van Ajax voor het eerst voor de groepsfase van de Champions League. De basis daarvoor wordt in de ArenA gelegd, waar Ajax met 1-3 ten onder gaat. Eerherstel volgt dan wel in Glasgow waar dankzij een goal van Wamberto met 0-1 wordt gewonnen, maar het grote toernooi gaat aan de Amsterdamse neus voorbij.

Twee jaar later bereikt Celtic voor het eerst in 33 jaar de UEFA Cup-finale. Tachtig duizend fans zien hun ‘Hoops’ in blessuretijd met 3-2 verliezen van FC Porto. Een paar dagen wordt ook de Schotse titel gemist, op één schamel doelpunt. In 2004 moet Celtic na zeven jaar afscheid nemen van Henrik Larsson. De Zweed heeft zich in de periode tot de derde plaats gewerkt van Celtics topscorerslijst. Hij wist in 315 optredens 242 goals te maken.

In 2006-2007 bereikt de club een nieuw hoogtepunt. Na een 1-0-zege op Manchester United in de groepsfase kwalificeert Celtic zich voor het eerst voor de knock-outfase. Daarin is AC Milan (!) - na twee keer 0-0- in de verlenging dankzij Kaká de gelukkigste, 1-0. Aanvoerder van Celtic is Neil Lennon, tegenwoordig de trainer. Een jaar later verspert Barcelona de Schotse formatie de weg naar de achtste finale. En ook in het seizoen 2012-2013 komt Celtic de poule door. Het hoogtepunt is de 2-0-thuisoverwinning tegen Barcelona in de laatste poulewedstrijd. Beelden van de van blijdschap huilende supporters en beroemdheden als Rod Steward in het sfeervolle stadion van Celtic gaan de wereld over.

Ajax mag dinsdagavond die unieke sfeer zelf proeven. Twaalf jaar na de laatste officiële ontmoeting in Glasgow ontmoeten Ajax en Celtic elkaar opnieuw in Schotland. Celtic-aanvaller Derk Boerrigter zal er wegens een blessure niet bij zijn. Naar verwachting is de ex-Ajacied er op 6 november wel weer bij als Celtic naar de ArenA komt.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Celtic (boven) en Pro Shots