Menu
Ajax maakte ooit 9 goals tegen Den Haag

Ajax maakte ooit 9 goals tegen Den Haag

Ajax gaat zondag in het thuisduel met ADO Den Haag op jacht naar de vierde competitiezege op rij. Ook de Hagenaars zijn onder leiding van trainer Henk Fraser bezig aan een goede seizoenstart. De Haagse club staat zesde, met vijf punten uit drie wedstrijden. Daarom lijkt een monsterscore als in het seizoen 1981-1982, toen met 9-1 werd gewonnen van FC Den Haag, bij voorbaat uitgesloten voor de koploper.

Johan Cruijff, toen net begonnen aan zijn tweede dienstverband bij de club waarmee hij in de jaren zeventig grote successen vierde, was de grote uitblinker in het duel dat op 21 maart 1982 werd gespeeld in stadion de Meer. De 34-jarige grootmeester nam al na een paar minuten op schitterende wijze de openingstreffer voor zijn rekening: doorkomend over de rechterflank liftte hij de bal op zijn karakteristieke wijze met de buitenkant rechtervoet over doelman Dido Havenaar. Saillant genoeg maakt diens zoon, Mike Havenaar, sinds kort deel uit van de Haagse selectie.

een-tweetje met Schoenaker
Ook de 6-0 van Cruijff mocht er zijn. Na een indrukwekkende versnelling zette nummer 14 in het strafschopgebied een een-tweetje op met Dick Schoenaker, waarna hij met buitenkant linkervoet doeltreffend afrondde. Bijna verzorgde de oud-speler van onder meer FC Barcelona en Levante het slotakkoord op glorieuze wijze, ware het niet dat zijn schot met buitenkant rechts op de lat uiteen spatte. Wim Kieft was er vervolgens als de kippen bij om het buitenkansje binnen te knikken: 9-1. ,,Wat moet je daar nog aan toevoegen? Kijk eens wat hij nou weer doet'', waren de veelzeggende begeleidende woorden van televisiecommentator Hans Kraay sr. bij de actie van Cruijff.

Het elftal dat die middag FC Den Haag afdroogde was een mengeling van routiniers en aanstormende talenten. Hans Galjé (25), twee jaar eerder overgekomen van FC Den Haag, verdedigde het doel. De vervanger van Piet Schrijvers werd achterin vergezeld door de 22-jarige Edo Ophof en Wim Jansen (35), die met Feyenoord in 1970 de Europa Cup 1 had gewonnen, Ploeggenoot Frank Rijkaard (19) stond aan het begin van een glansrijke loopbaan, waarin hij later namens Ajax en AC Milan onder meer driemaal de Cup met de Grote Oren veroverde. Ook de 25-jarige Peter Boeve was Ajacied. Hij werd met Ajax veelvuldig kampioen en won in Amsterdamse dienst onder meer de toenmalige Europa Cup 2.

Ajax was in het seizoen 1981-1982 een mooie mix van youngsters en ervaren krachten. Deze foto (niet van Ajax - FC Den Haag) illustreert de Amsterdamse verscheidenheid. Bovenste rij: Piet Schrijvers (tegen Den Haag vervangen door Hans Galjé), Wim Kieft, Johan Cruijff, Tscheu La Ling, Dick Schoenaker en Frank Rijkaard. Onder: Jesper Olsen, Gerald Vanenburg, Sören Lerby, Wim Jansen en Peter Boeve.
Ajax was in het seizoen 1981-1982 een mooie mix van youngsters en ervaren krachten. Deze foto (niet van Ajax - FC Den Haag) illustreert de Amsterdamse verscheidenheid. Bovenste rij: Piet Schrijvers (tegen Den Haag vervangen door Hans Galjé), Wim Kieft, Johan Cruijff, Tscheu La Ling, Dick Schoenaker en Frank Rijkaard. Onder: Jesper Olsen, Gerald Vanenburg, Sören Lerby, Wim Jansen en Peter Boeve.

Op het middenveld was de belangrijkste positie in handen van Cruijff (34), die talloze prijzen won en onder meer drie keer werd verkozen tot Europees Voetballer van het Jaar. De Amsterdammer werd in de middenlinie geflankeerd door de Deen Sören Lerby (24) en Dick Schoenaker (29).

Lerby
Eerstgenoemde speelde acht jaar voor Ajax, voordat hij in 1983 verhuisde naar Bayern München. Vier jaar later keerde hij terug naar Nederland en behaalde hij met PSV zijn grootste succes door in 1988 de Europa Cup 1 te winnen. Schoenaker nam in 1985, na negen jaar trouwe dienst en ruim driehonderd wedstrijden achter zijn naam, afscheid van de Amsterdammers. Als Ajacied veroverde hij liefst zes landstitels.

Tscheu La Ling (26), Wim Kieft (19) en Jesper Olsen (21) namen tegen Den Haag de honneurs waar in de voorhoede. Ling, vanwege zijn arsenaal aan schijnbewegingen een van de publiekslievelingen, zou aan het eind van dat seizoen de wijk nemen naar Panathinaikos. Kieft groeide met 32 treffers enkele maanden later uit tot Europees topscorer van het seizoen 1981-1982. Evenals Lerby won hij in 1988 met PSV de Europa Cup 1. Olsen, bijgenaamd 'de Vlo', werd in 1984 door Manchester United weggehaald uit Amsterdam. Tevens was hij met het Deense nationale team aanwezig op enkele grote eindtoernooien.

Ling en Olsen haalden het einde van Ajax - FC Den Haag niet en werden door trainer Kurt Linder vervangen door de talenten Johnny van 't Schip (18) en Gerald Vanenburg (18). Schippie, zoals eerstgenoemde liefkozend werd genoemd, kwam ruim tien jaar uit voor Ajax. De rechtsbuiten vervolgde zijn carriere daarna bij het Italiaanse Genoa. Vanenburg behaalde in navolging van Lerby en Kieft zijn grootste successen bij PSV, waarmee hij eveneens de Europa Cup 1 aan zijn prijzenlijst toevoegde. Vanenburg nam tegen FC Den Haag bovendien de 8-0 voor zijn rekening; hij vond zichzelf daarmee naast Cruijff (2x), Kieft (3x), Schoenaker, Lerby en Ling terug op het scorebord.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Erfgoed Ajax