Menu

Ajax mag ere-logo dragen

Ajax is een van de vier Europese topclubs die het UEFA-erelogo mogen dragen. Dit logo is speciaal voorbehouden aan clubs die drie keer achtereen of vijf keer in totaal de Europa Cup 1 wonnen.

Ajax won de imposante Cup drie keer achterelkaar in 1971, 1972 en 1973. Jaren later nog eens in 1995. Het logo bestaat uit de cup met daarin de sterren van de Champions League. Boven de Cup is het cijfer 4 geplaatst voor het aantal keren dat Ajax de Cup won. Naast Ajax mogen alleen AC Milan, Real Madrid en Bayern Munchen met de versierselen op het tenue aantreden.

Ajax won de mooiste Cup van Europa drie jaar achtereenvolgend door overwinningen op Panathinaikos in Londen, Inter Milan in Rotterdam en Juventus in Belgrado zorgden ervoor dat Ajax de originele Cup met de grote oren voorgoed in de prijzenkast mocht houden. 22 Jaar later won Ajax onder leiding van trainer Louis van Gaal opnieuw de meest waardevolle beker van Europa. Het doelpunt dat Patrick Kluivert in Wenen scoorde tegen AC Milan, staat een ieder nog in het geheugen gegrift.

De jongens spelen volgende week nog niet met het logo op de mouwen. Zij kunnen nu nog slechts dromen over het binnenhalen van de grootste Europese prijs. Maar het dragen van de badge zal hen misschien wel stimuleren tot het spelen van een fantastische wedstrijden.

Cristian Chivu wierp er even kort een blik op: 'Ik ben er wel trots op dat ik met zo'n badge mag spelen.' Maar Chivu heeft zo heel andere reden in Zwitserland goed voor de dag te komen. Hij viert die dag zijn twintigste verjaardag. 'We gaan er een groot feest van maken op het veld', grapte hij.